Det är ovanligt att jag gör nyhetsinlägg kring flera olika ämnen, men idag blev det så. Det handlar dels om en premium-RTW-linje från italienske bespokeskomakaren Roberto Ugolini, dels nya svenska budgetmärket Morjas, dels ett nytt frihandelsavtal som är på gång mellan EU och Japan som på sikt helt kommer ta bort tull på skor.

 

Roberto Ugolini RTW

Roberto Ugolini är ett välkänt namn i skokretsar, baserad i Florens och aktiv sedan 90-talet. Han har tidigare enbart fokuserat på bespokeskor, och har en stor kundkrets i Japan. Han deltog i förra årets Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm. Hans skor är distinkt italienska, dock allt från mer nedtonade klassiska varianter till riktigt extravaganta saker. Inte minst hans lästformer har gjort honom världsberömd, och han har utvecklat två av Vass mest populära läster, U och F, när de gjorde ett samarbete för japanska lyxvaruhuset Isetan Men’s för ett tiotal år sedan. Produktionen är liten, Roberto Ugolini, en anställd och en lärling gör idag runt 100 par om året.

En av modellerna i startutbudet.

En av modellerna i startutbudet.

I samband med Pitti Uomo för ett par veckor sedan lanserade så slutligen Roberto Ugolini en egen RTW-linje, precis som många av hans kollegor gjort innan. Det är en mindre kollektion premiumskor som tillverkas en bit norr om staden där många små fabriker håller till. Samma krokar som exempelvis Stefano- och Mario Bemers skor tillverkas. De släpps senare i vinter, jag har inga exakta uppgifter om pris än men kring 10 000 kr.

A two tone balmoral oxford.

En tvåtons-balmoral oxford.

.

Blå derby. Bilder: Last and Lapel

 

 

Nya svenska märket Morjas

Nyligen lanserades också ett nytt svenskt kvalitetsskomärke i budgetsegmentet, som heter Morjas. Grundat av Henrik Berg som vuxit upp i Spanien och där sett bra skor på nära håll under sin uppväxt. Skorna tillverkas vad det ser ut som av Andrés Sendra, den Almansa-baserade fabriken som i princip gör skorna åt 2/3 av alla nystartade märken runt om i världen nuförtiden. Morjas satsar på en direkt-till-kund approach och kan hålla priserna rätt låga, 1 795 kronor kostar de maskinrandsydda skorna. Utbudet består nu inledningsvis av en penny loafer, string loafer och dubbel munksko i ett par olika nyanser.

Tassel loafers i mellanbrun mocka.

Tassel loafers i mellanbrun mocka.

Morjas har ganska tydligt riktat in sig mot en lite bredare målgrupp, de som kanske inte är riktiga skonördar, men intresserade av stil och mode. Är utmärkt med nya aktörer som kan få fler att prova lite bättre skor och få upp ögonen för området mer. Extra kul så klart när de är svenska.

Dubbel munksko i svart.

Dubbel munksko i svart.

Penny loafer i grainläder ger lite speciell karaktär.

Penny loafer i grainläder ger lite speciell karaktär. Bilder: Morjas

 

 

Frihandelsavtal mellan EU och Japan

Det började arbetas med 2013, och rapporterna om utvecklingen har varit lite blandade. Men så plötsligt gick svenska EU-kommissionären med ansvar för utrikeshandel, Cecilia Malmström, ut med nyheten att man nu var på väg att teckna ett preliminäravtal om den nya handelsöverenskommelsen, och vid ett toppmöte igår skrevs det under av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Japans premiärminister Shinzō Abe.

-

Donald Tusk, Shinzō Abe, och Jean-Claude Juncker efter att preliminäravtalet skrivits under. Bild: EU-kommissionen

Avtalet som man preliminärt enats om skulle bli världens största frihandelsvatal. EU och Japan står tillsammans för 30 procent av världsekonomin, och avtalet kommer att ta bort 99 procent av alla nuvarande tullar på varor mellan EU-länderna och Japan. När det gäller skor och lädervaror är planen att direkt ta bort all tull för japanska skor i Europa, medan det med europeiska som säljs i Japan så ska man gå ner från de nuvarande 30 procenten till 21 procent, för att sedan trappas av till noll under en tio-års period.

För skobranschen både i Europa och Japan  kommer det här naturligtvis få stor påverkan. Det blir betydligt enklare och billigare att importera skor från Japan, vilket innebär att utbudet i europeiska butiker lär öka och att fler japanska märken och bespokeskomakare lär åka över hit för trunk shows. För Japans del så kommer de redan populära europeiska skorna, trots de höga priserna som blir där nu på grund av tullarna, sannolikt att bli ännu mer populära. För de inhemska märkena blir det en större utmaning hålla gentemot dem, men i gengäld kommer man exempelvis kunna köpa europeiska hudar betydligt billigare än idag vilket kommer göra att det blir mer skor för pengarna.
Allt är inte på plats, och det dröjer sannolikt lite tid innan det definitiva avtalet skrivs under och träder i kraft, men när nu preliminäravtalet skrivits under av högsta instanser ses det mest som en tidsfråga.