Trots att brittiska fabriken NPS gjort Goodyear-randsydda skor sedan 1881 i Northampton är de relativt okända för många, likaså systermärket Solovair som görs i samma fabrik. Nu gör de entré på bredare front i Sverige med en ny svensk agent, så Shoegazing passar på att berätta lite mer om märkena.

 

NPS Shoes grundades av ett fem man starkt kooperativ i det lilla samhället Wollaston nordost om Northampton-stad. Precis som de flesta idag stora brittiska skomärkena så var fokus under de tidiga decennierna tillverkning av skor för andra varumärken. 1960 kontaktades fabriken av R. Griggs Group som nyligen hade köpt ett patent för tillverkning av Goodyear-randsydda kängor med en unik sorts luftdämpad gummisula, en sula som uppfunnits ett par decennier tidigare av Klaus Märten, doktor i tyska armén under andra världskriget som tyckte militärkängorna var sjukt obekväma och utvecklat den här nya typen av sula. R. Griggs Group anglifierade namnet till Dr. Martens, döpte sulorna till AirWair, la till en gul avlappssöm, och NPS började tillverka kängorna. Resten är som man brukar säga historia, Dr, Martens ikoniska känga är en av tidernas bäst säljande randsydda skomodeller. I mitten av 90-talet bestämde sig R. Griggs för att flytta produktionen av Dr. Martens till Asien, vilket så klart innebar ett stort bakslag för NPS-fabriken. Man agerade dock snabbt, lanserade varumärket Solovair som gjorde kängor och skor med samma typ av sulor i samma fabrik av samma människor som tillverkat Dr. Martens, och Solovair har sedan utvecklats väl, både bland Dr. Martens-fans som fortfarande vill ha skor gjorda i England och av andra som uppskattar den mer casualbetonade estetiken och bekväma sulorna.

En Solovair-känga där man tydligt ser släktskapet med Dr. Martens.

En Solovair-känga där man tydligt ser släktskapet med Dr. Martens.

NPS är mer klassiskt brittiska skor om än ofta också i lite mer vågade färgnyanser, ganska lika exempelvis Tricker’s och Grenson på många sätt. De ligger i det vi brukar kalla för budgetprisklassen och många jämför dem med exempelvis Loake 1880 kvalitetsmässigt. Precis som de flesta lite billigare brittiska märkena så har de en del skor i corrected grain-läder, då det är populärt på hemmaplan, men utbudet av full grain-läder är också stort och sannolikt är det dessa skor som företrädesvis kommer finnas i Sverige. NPS säljs av en hel del återförsäljare i hemlandet, och de har på senare år etablerat sig mer och mer på andra håll i Europa, exempelvis i Norge. Märkena har funnits i butiken Mod & Rocker sedan tidigare, men nu gör de så entré på bredare front i Sverige när företaget Warren Productions har tagit en agentroll, de har börjat sälja in till återförsäljare och kommer under Nordic Shoe & Bag Fair i början av februari träffa fler potentiella sådana. Priserna i Sverige kommer för Solovair att ligga på mellan 1 400-2 000 SEK i butik, och för NPS mellan 2 000-2 500 kronor. Det är kul med en nya, prismässigt hyfsat lättillgängliga brittiska kvalitetsskor på svenska marknaden.

NPS-derby i burgundy med ljus sulkant.

NPS-derby i burgundy med ljus sulkant.

Klassisk full brogue derby i ljusbrun grain, också den från NPS. Två senaste bilderna: A Fine Pair of Shoes

Klassisk full brogue derby i ljusbrun grain, också den från NPS. Två senaste bilderna: A Fine Pair of Shoes

En så kallad monkey boot från Solovair som Södermalm Sko & Nyckelservice snart kommer få in, som en av de första återförsäljarna av märket i Sverige.

En så kallad monkey boot från Solovair som Södermalm Sko & Nyckelservice snart kommer få in. Bild: Södermalms Sko & Nyckelservice

Höga brogue-kängor från NPS.

Höga brogue-kängor från NPS.