Dags så för en till liten inblick i arbetet med svensk-italienska skomärket Italigente. Idag berättas mer om samarbetet med svenska fotbollslandslaget som bär Italigentes skor till kostymklädseln nu under EM, en titt på hur de nya modellerna som ni läsare gett input kring blev i sin slutgiltiga form, och om att märket nu finns i Skåne och snart också på NK i Stockholm igen.

 

Skorna till landslaget

Redan när Sveriges fotbollsherrar senast var i ett mästerskap i Polen och Ukraina för fyra år sedan levererade Italigente skorna åt dem. Då var det den ljusbruna modellen Venezia Castagna som satt på spelarnas fötter och ett matchande bälte kring midjorna, men resan till att de hamnade där var inte helt problematisk. Veckan före avtalad leverans blev det jordbävning i Modena, och taket på den fabrik som tillverkade spännena till bältet rasade in. Så där stod vi med skorna, men inga bälten. Lyckligtvis kom fabriken relativt snabbt på fötter igen och gjorde nya spännen. Men tiden var knapp. Och att skicka bälten i efterhand till Ukraina är ingen logistisk höjdare. Efter några långa dagar och sena nätter så blev alla bälten klara den 5 juni, avresan till Kiev var planerad till den 6 juni efter lunch med SvFF:s eget plan från Bromma. Eftersom den 6 juni är nationaldag, så fanns ingen möjlighet att skicka bältena med UPS eller DHL. Magnus Ericson, grundare av Italigente och numera VD på Skofabriken Kavat som äger märket idag, hade lovat Landslaget att bältena skulle levereras i tid, så han mötte upp Alessandro Zoni i Italien sent på kvällen den 5 juni, flög själv upp till Scandic Park i Stockholm, och levererade 56 bälten i en sportväska. Spelarna hade redan tagit på sig sina kostymer, drog på sig det matchande bältet, klev ut från hotellet och upp på bussen för avfärd mot Bromma.

 

Senaste EM-skon.

Senaste EM-skon.

 

Ett sidospår men liknande historia med leveransdrama var inför kronprinsessbröllopet den 19 juni 2010, då hade Italigente en beställning på 14 par skor till Hovstaterna, som det så vackert heter. Tre dagar innan bröllopet ringde man från slottet och undrade var skorna var… De skulle varit levererade veckan innan så då blev det ganska nervöst. Efter lite efterforskning upptäcktes det att skorna blivit stående på UPS lager i  Marche på grund av en felaktig streckkod. Magnus Ericson fick ge ett personligt löfte att skorna skulle levereras på Drottningholm före 14.00 den 17 juni, alltså dagen efter.  Hur det skulle ske var inte glasklart. Det slutade med att en från medarbetare från fabriken i Montegranaro flög upp med skorna i en bag, packade i skopåsar. Magnus lånade kartonger av en av Italigentes återförsäljare, mötte upp fabriksmedarbetaren på Arlanda, och på parkeringen stod de och packade skorna i respektive kartong, etiketterade, packade in dem i bilen och körde ut mot Drottningholm. Vid 13-tiden efter visiteringen vid flera av vakterna, så passerade de bommen och körde in på Slottsgården där Hovtjänare Tony Carlzon mötte upp och tog emot skorna. Alla drog en lättnadens suck och festligheterna kunde börja. Idag heter Italigentes lackskomodell Prince och säljs under Oscar Jacobsons märke.

 

Prins Carl-Philip och Prins Daniel under den senares bröllopsdag den

Prins Carl-Philip och Prins Daniel under den senares bröllopsdag den 19 juni 2010, båda med lackskorna från Italigente på fötterna. Bild: Peter Segemark, Nordiska museet

 

Anledningen till att Svenska Fotbollförbundet har skor från Italigente heter Marcus Allbäck. Landslagets spelarcoach som har ett stort stil- och klädintresse. På kostymsidan är förbundet sponsrat av svenska Cavaliere, men på skosidan har man ingen partner på det sättet. Inför EM 2012 hörde därför Marcus av sig till Magnus Ericson och hörde sig för om möjligheterna att köpa in skor från dem. De var nöjda då, inte minst det att Italigentes skor är rätt mjuka och bekväma redan från start uppskattades av spelarna och deras dyrt försäkrade fötter. Det berättades att under ett mästerskap i slutet av 90-talet hade man valt att skära bort hälkappan på kostymskorna då det visade sig att flera spelare fått skoskav.  Så från ledningen hos SvFF är man mycket noga med att skorna inte skall påverka spelarnas fötter. Några av spelarna har efter 2012 också fortsatt att köpa Italigentes skor, vilket är ett gott betyg. Man kom därför tillbaka nu i år när man återigen var i mästerskap och behövde ha kostymskor till alla spelare och ledare. Italigente är alltså inte sponsor av förbundet, det är företaget alldeles för litet för att kunna ha råd med, utan de köper skorna av oss, dock till ett rabatterat pris. Då vi inte är någon sponsor kan vi inte heller använda oss av förbundsloggan, spelarna och så vidare i marknadsföring på samma sätt som sponsorerna kan. I år valde vi i samråd med Marcus Allbäck den mörkbruna varianten av samma modell som sist, populära Venezia Caffe, en mörkbrun wholecut med medaljong på svagt mejslade 29-lästen. Vi tog också fram ett bälte i mörkbrunt läder hos Parma-baserade företaget Giorgi Zoni, samt levererade mörkblå strumpor från Bresciani.

 

Venezia Caffe och matchande bältet.

Venezia Caffe och matchande bältet.

 

Sammanlagt var det ungefär 50 par Venezia Caffe som SvFF beställde, och vi hade ett tag planer på att ihop med några skointresserade göteborgare putsa upp en ordentlig spit shine på skorna, och ta en episk bild på alla 50 par högblanka likadana skor. Då vår produktion hos familjen Marini i Montegranaro är relativt begränsad var det dock tajt nog att hinna med att leverera skorna i tid även denna gång, så vi hann aldrig med att göra någon putsinsats. Kanske nästa gång. Vi har dock erbjudit oss att åka ner till Pornichet och pusta upp skorna åt spelarna om det blir seger mot Belgien och Sverige går vidare till åttondelsfinal. Men sett till TV-bilderna vi sett inför matcherna och under dem på Hamrén och övriga ledarna, så är det fortfarande helt okej glans på skorna.

 

Klipp från Manolo när de skrev om landslagets klädsel.

Klipp från Manolo när de skrev om landslagets klädsel, med Emil Forsberg, Albin Ekdal och Oscar Hiljemark poserandes. Bild: Manolo

 

 

 

Färdiga split toe-derbyn och adelaiden

Ni som läst de här tidigare Italigente Uncovered-inläggen har fått vara med och rösta och ge input kring vilka modeller vi skulle ta fram på Italigente. Två av favoriterna som vi då valde att gå vidare med lanserades för några veckor sedan. Det handlade dels om en ny version av vår split toe derby, som fått namnet Biella II Mogano. Nytt mönster från dess föregångare med hela siddelar, och nu på nya klassiskt runda 15-lästen i handmålad brun nyans, och med vår egenutvecklade city-gummisula. Det är en tunnare variant av gummisula som ser ut i princip exakt som en lädersula, vår version är framtagen ihop med välrenommerade sulleverantören Margom som också huserar nere i Marche-regionen i Italien. Som ni kanske läst så var det lite utmaningar att få till sulan som vi ville ha den, men nu är modellen alltså äntligen här, och väl emottagen. Då fler återförsäljare än vi räknat med tog in den och det redan köpts en del på nätet så är det redan tomt i en del storlekar, flera finns dock kvar, och vi räknar med påfyllning i augusti.

 

Biella II Mogano.

Biella II Mogano.

 

Den andra nyheten på modellsidan är en helt ny modell, en adelaide döpt till Bari Cammello i mellanbrun krympgarvad mocka från italienska garveriet Opera. Även här var det en del utmaningar att få till mönstret som vi ville ha det, senaste sample-skon som ni såg var om ni minns vampen lite väl kort, men tillslut fick vi till den. Den är gjord på samma läst 15 som Biellan, men med enkel kastanjebarkgarvad lädersula från italienska Volpi, ritsnedläggning och välvd midja. Det känns trevlig att ha en mockasko i Italigentes utbud igen, något som varit efterfrågat.

 

Bari Cammello.

Bari Cammello.

 

Vi har också tagit tillbaka fjolårets uppskattade sommargäst, espadrillen Riccione i blått och benvitt. En riktigt bekväm sommarsko, som dock är mer välgjord än espadriller vanligen är, här är det innersula helt i läder, förstärkt tå och häl, naturligt färgat stretchtyg och rågummisula, vilket gör att de håller mer än bara en sommar.

 

Riccione Blanco.

Riccione Bianco.

 

Sedan var ju också tanken att det skulle finnas två Bologna-sydda penny loafers i utbudet nu till sommaren också. Här har vi dock tyvärr stött på lite patrull när vi inte fick till Bologna-konstruktionen riktigt som vi ville, och när tiden blev knapp valde vi att lägga den på is för i år. Planen är istället att göra den till nästa sommar. Sådant som kan hända, man får anpassa sig.

 

 

 

Tillbaks på NK och ny återförsäljare i Malmö

Italigente lanserades 2007 hos NK i Stockholm. Vi har legat kvar där men under de senaste säsongerna med den kollektion vi tillverkar under Oscar Jacobsons märke, framförallt de durkade varianterna under 3000 kronor som är  populära. Nu kommer dock våra egna Italigente-skor trevligt nog att återigen finnas på NK Herrskor igen. NK:s herrskoavdelning som drivs av Venue Retail Group har fortsatt att satsa mer och mer på klassiska kvalitetsskor och har idag ett av landets största utbud med allt från Church’s och Crockett and Jones till Magnanni och Grenson. Det känns kul att Itligente finns även på ställen där det inte bara är de mest skointresserade som söker sig, utan lättillgängligt även för en bredare krets, så att säga.

 

Numera har NK Herrskor ett av Sveriges bredaste utbud av kvalitetsskor. Bild: NK

Numera har NK Herrskor ett av Sveriges bredaste utbud av kvalitetsskor. Bild: NK

 

Nu i våras började också Danielssons Skomakeri i Malmö sälja Italigente. Vi hade en uppskattad trunk show som kick-off där i slutet av maj, i samband med att vi också hade en trunk hos vår sedan tidigare återförsäljare Bäckmans i Stockholm. Förutom dessa tre finns märket också hos Il Pantheon i Oslo och Skosalongen i Alingsås.

 

Från trunken hos Danielssons i Malmö.

Från trunken hos Danielssons i Malmö.