Jag har i mitt inlägg om enkla korrigeringar av passform och i andra sammanhang skrivit om så kallade plöskuddar, ett mycket enkelt sätt att korrigera insteget på en sko. Nu har Pedag lanserat en ny variant i mocka som verkar klart bättre än de som tidigare funnits på marknaden.

 

Plöskuddar är något jag ofta får frågor om, inte minst då de är relativt svåra att få tag på. Det är främst via Ebay som det gått köpa hit dem till Sverige. Då har det handlat om de vanliga varianterna som funnits länge som är i en sorts skumgummi som i ärlighetens namn är sisådär. De blir ofta sunkiga ganska snabbt, och behövs bytas med jämna mellanrum.

 

Den gamla vanliga varianten av plöskudde. Bild: StyleForum

Den gamla vanliga varianten av plöskudde. Bild: StyleForum

 

Nyligen lanserade tyska sul- och iläggsspecialisten Pedag en ny sorts plöskudde som enligt uppgift ska vara klart bättre. Den är gjord i mocka, har en mjuk memory foam-kärna och är precis som de vanliga självhäftande så man enkelt kan sätta dit dem på insidan av plösen. För den som har ett lite lägre insteg, eller har skor med högt insteg som inte sitter hundra, kan det här vara en utmärkt lösning för att enkelt göra insteget på skon mindre rymligt. Fungerar också bra för den som har känslig vrist för att ge tryckavlastning. Pedags variant finns i två storlekar, där den ena ska vara främst för damskor, den andra för herrskor. Finns att köpa hos exempelvis nätbutiken Skolyx, och kostar 95 kronor för ett par.
Innan du fäster plöskudden, tvätta plösens insida noga så man får den att fästa bra, exempelvis först med en fuktig trasa och sen en bomullstrasa med lite kemiskt ren bensin på eller liknande.

 

Pedags nya läderplöskudde. Bild: Skolyx (översta bilden: J. FitzPatrick Footwear)

Pedags nya läderplöskudde. Bild: Skolyx (översta bilden: J. FitzPatrick Footwear)