Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet väntas lägga fram ett förslag om att halvera momsen på mindre reparationer, vilket man räknar med resulterar i att det blir billigare att reparera cyklar, kläder – och skor.

 

Det är Sveriges Radio som fått uppgifter om att förslaget som Miljöpartiet lyfte fram i Almedalen 2012 nu är på väg att bli verklighet. Sveriges Radio ”erfar”, som det så vackert heter på nyhetsspråk, att Miljöpartiet nu fått med sig regeringspartnern Socialdemokraterna på tåget, att från och med 1 januari 2017 halvera momsen på mindre reparationer, från 25% till 12%. Där är då reparationer hos skomakaren en del som kommer att ingå. Syftet är att ge billigare priser hos skomakarn, skräddaren och cykelverkstaden, och därmed hoppas man att fler ska satsa på att köpa saker med kvalitet och sedan reparera dem och ha sakerna kvar i större utsträckning än idag. Ungefär vad jag här på Shoegazing brukar proklamera för, med andra ord.

 

Klackar balanseras. Bild: Per

Klackar balanseras. Bild: Per Arvidsson

 

Det ska sägas att det här har varit uppe för diskussion tidigare, men inte blivit verklighet, så innan ett faktiskt beslut är taget ska man kanske vara lite försiktigt, men det verkar som att det nu är närmre än vad det varit någonsin tidigare i alla fall.
Jag har pratat med flera skomakare runt om i landet idag för att höra vad de tänker om förslaget. Och naturligtvis är det övervägande positiva reaktioner, även om flera poängterar just att det varit prat om det tidigare men inte blivit av. Och Per-Anders Björkman på Björkmans Skomakeri i Falun och Ludvika är lite tveksam till hur stor effekt det skulle ha:
– Ta en ditsättning av gummisparsula som exempel, det kostar idag 250 kronor, och om man skulle dra av hela den halverade momsen på kundens pris skulle den kosta 219 kronor, alltså 31 billigare. Det är nog inget som uppfattas som en dramatisk skillnad för kunden, säger han.
Och det kan nog vara så att det är hos skomakare i storstäderna som gör flest större jobb som halv- och helsulningar som det kan få störst genomslag med momssänkningen, då en halverad moms på arbeten som kostar 1000-2000 kronor märks tydligare.
Exempelvis Carina Eneroth på Skomakeri Framåt hoppas på en ökad kundtillströmning om förslaget blir verklighet, och Peter Holmér på Bäckmans Skoservice säger så här:
– Det skulle så klart bli en ren sänkning av priserna på reparationerna. Bra både för oss och kunderna.