Var ett tag sedan sist, men nu återigen en inblick i arbetet med svensk-italienska Italigente. Idag bland annat om var vi landat kring kommande nyheter i utbudet där ni läsare ju varit med och kommit med input, om det första tillskottet i instegslinjen Italigente Basic och så om att jag efter årsskiftet kommer att börja jobba för Kavat och Italigente på heltid.

 

Modellutveckling

Vi hade i senaste Italigente Uncovered-inlägget en omröstning kring vilka modeller ni tyckte att vi skulle satsa på för nästkommande säsonger. Det gav ett ganska tydligt utslag där två modeller för vanliga Blake/Rapdid-sydda kollektionen och en modell som sommargäst var klart mest populära, och därför har vi nu gått vidare med just dessa. Den största favoriten bland er var en adelaide i polo suede, på nya klassiskt runda lästen 15 med enkel lädersula. Den kommer att släppas i vår, och ett första sample ser ut så här:

 

Första sample för adelaide i mocka.

Första sample för adelaide i mocka.

 

Vi är inte helt nöjda med mönstret, det har blivit en lite för kort vampdel, så detta ska vi korrigera lite till slutgiltiga modellen. Den ska också ha den smalare varianten av midja, vilket inte sampleskon har. I övrigt känns den riktigt lovande.

Den andra modellen i vanliga kollektionen var en så kallad Plain Toe Blucher i mellanbrunt grainläder på grövre 08-lästen, med dubbel gummisula och stormrand. Tänkt lite som ett lillasyskon till kängan Viterbo Torrone, och den kommer att släppas först till hösten nästa år. Här en sample av den:

 

PTB i grainläder i nyansen vi kallar Torrone.

PTB i grainläder i en nyans kallad Torrone.

 

Den är vi nöjda med, och känner egentligen inte att det är någonting som behöver korrigeras. Enda funderingen jag har är angående lädret. Kavat har nämligen ett miljömärkt grainläder som kallas Eco Performance (EP) som får en speciell sorts behandling och blir väldigt vattentåligt. Magnus Ericson som är grundare av Italigente och VD på Kavat har pratat om möjligheten att använda det lädret även för Italigente. Något jag funderat mer på det senaste efter att jag och min fru hamnade i en riktig störtskur i Göteborg häromveckan, då det blev så himla tydligt med fördelarna med lädret. Illustreras nedan:

 

Direkt efter att jag kom in.

Direkt efter att jag kom inomhus. Vattnet håller sig på ytan, och det är bara vårdat med vanliga skovårdsprodukter.

Här i jämförelse med min frus Loake i vanligt slätpressat läder, efter att de båda precis torkats av. EP-lädret är i princip helt torrt, medan det vanliga lädret är dyngsurt, man kan se den naturliga nyansen på några fläckar på skaften.

Här i jämförelse med min frus Loake i vanligt slätpressat läder, efter att de båda precis torkats av. EP-lädret är i princip helt torrt, medan det vanliga lädret är dyngsurt, man kan se den naturliga nyansen på några fläckar på skaften.

 

Grainlädret som PTB-sampleskon gjorts i är ett riktigt fint läder, men det har inte de egenskaperna som EP-lädret har. EP-lädret veckar sig kanske lite mer och det är svårare få samma glans på det som man ändå kan få med vanligt grainläder om man vill. Så svårt val. Har ni synpunkter och input får ni gärna skriva dem i kommentarsfältet nedan.

När det gällde sommarsko för nästa år var det många av er som gillade tanken på en nätt loafer i mocka. Den har vi därför gått vidare med och gör en penny i två mockanyanser, men istället för durksydd som från början var tanken gör vi den med Bologna-konstruktion. En lite mer komplicerad konstruktion som på många sätt är ännu bättre för ändamålet, då skorna blir lika nätta och lätta men blir ännu följsammare och bekvämare. För Bologna görs ovanlädret som en strumpa, och sedan syr man med durksöm fast yttersulan.

 

Sample på penny loafern med Bologna-konstruktion.

Sample på penny loafern med Bologna-konstruktion. Den här sandfärgade är ena varianten, den andra blir i mörkgrön mocka. Vi kommer ta bort den yttre hälkappan här och bara ha en vanlig mittsöm i bak, i övrigt blir den färdiga modellen som på bilden.

 

Sedan så har vi äntligen fått ordning på den nya tunna så kallade city-gummisulan på modellen Biella II Mogano. Tanken var ju att den skulle kommit redan i höstas, men nu blir det istället släpp till våren. Det finns lite detaljer fortfarande vi skulle vilja slipa till, men så här ser i alla fall den senaste sampleskon ut:

 

Biella II Mogano, en andra sample.

Biella II Mogano, en andra sample.

Sulan underifrån.

Sulan underifrån.

 

 

Premiär för Italigente Classic

Som ni som läst de tidigare Italigente Uncovered-artiklarna vet har vi velat göra en billigare instegsserie med några olika basmodeller. Vi började titta på att göra på Balkan, där vi fick kontakt med en liten fabrik i Serbien. Tyvärr gick det väldigt trögt med leveranserna och det som var tänkt som en prisvärd studentsko blev inte färdig förrän i höstas. Vi har tagit en time out i det samarbetet men tog dock hem en serie svarta plain cap toe oxfords som test. Modellen kallar vi Monza Nero, och är gjord på en äldre förlaga till den svagt mejslade 29-lästen som heter 16. Den är gjord i ett lokalt kalvläder med fint spänst från garveri som också levererar till Prada och Louis Vuitton, med exempelvis ritsnedlagd sula och salpa/läderboard-hälkappa som är relativt ovanligt på skor i den här prisklassen (de ligger på 2495 kronor).

 

Monza Nero.

Monza Nero, som också är på översta bilden.

 

Som nämnts innan tittar vi på att göra en fortsättning av Italigente Classic-serien för att kunna erbjuda riktigt bra skor till instegspris. Vi kommer under 2016 berätta mer om detta.

 

 

Skobranschen på heltid

Vid årsskiftet lämnar jag min tjänst som kommunikationsvarig för ett kompetenscenter på Chalmers och börjar jobba med skor på heltid, som e-handelsansvarig för Kavat och linebuilder för Italigente. Jag kommer alltså ha ansvaret för Kavats nätbutik, och utveckla både innehåll och funktion, och också ansvara för inköp till den med mera. På Italigente kommer jag fortsätta göra det jag gjort på konsultbasis nu kan man säga, som är allt från kommunikation till produktutveckling, men också lite nya grejer som att jag kommer jobba mer med skorna Italigente gör på licens för Oscar Jacobson. Det ska bli fantastiskt roligt att göra detta, både så klart att få jobba mer med Italigente och utveckla det ytterligare, men också att vara e-handelsansvarig på Kavat och få sätta sig in i och lära mig ett nytt område som näthandel.

 

Undertecknad under en skovårdsskola med Italigente hos Spiga 3 i Göteborg. Bild: Milad Abedi

Undertecknad under en skovårdsskola med Italigente hos Spiga 3 i Göteborg. Bild: Milad Abedi

 

För bloggen kommer det här inte innebära någonting egentligen utöver läget idag. Jag kommer fortsätta med de här Italigente Uncovered-inläggen, och den kunskap jag får med mig ”från andra sidan” av att jobba med skor kommer jag dela med mig av både där och i andra sammanhang här på bloggen. Shoegazing fortsätter jag driva på fritiden, och som jag hoppas att ni har märkt kommer jag fortsätta att skriva om alla möjliga märken, även konkurrenter till Italigente, på det sätt de förtjänar, vilket ofta är positiva ordalag. Jag hoppas helt enkelt att ni kommer fortsätta ha förtroende för det jag skriver här.