Sajter som Mr. Porter har lagt grunden till en ny sorts nätbutiker där redaktionellt innehåll är en viktig komponent för att informera om sina produkter på ett inspirerande sätt, få folk att återvända till sajten ofta, och i slutändan få besökarna att handla mer. Det finns flera nätbutiker som har riktigt skapliga redaktionella texter, och här tänkte jag lyfta fram några som ganska ofta skriver om skor.

 

No Man Walks Alone

Mocka är en sak de går igenom. Bild: No Man Walks Alone

Mocka är en sak de går igenom. Bild: No Man Walks Alone

 

Den här amerikanska webbshopen baserad i New York startade för några år sedan, och säljer i skoväg bland annat Vass, Heschung, Barbanera och Viberg. No Man Walks Alone presenterar märkena rätt utförligt vilket bara det kan vara intressant, och sedan har de i anslutning till märkenas butikssidor länkar till relaterade artiklar i sin Newsroom-del. Den här är som en vanlig blogg, och är tyvärr inte lika snygg som mycket av övriga sajten är, men innehållet är klart ambitiöst. Bland annat kan man läsa en stor intervju med en av Barbanera-bröderna, de har en rätt koncis guide av de olika mockatyperna, och en genomgång av vad som definierar en handgjord sko.

 

 

Care of Carl

Från fabriksbesök hos Crockett & Jones (övre bilden från deras besök hos Cheaney). Bild: Care of Carl

Från fabriksbesök hos Crockett & Jones (övre bilden från deras besök hos Cheaney). Bild: Care of Carl

 

Svenska nätbutiken Care of Carl har en avdelning på sin hemsida som de kallar Carl Magazine, där reportage varvas med olika inspirationsinlägg och liknande. De har bland annat besökt flera av fabrikerna som tillverkar skorna de säljer, som hos Crockett & Jones och hos Cheaney, som sammanfattas i långa reportage med fina bilder. Som ofta är fallet i artiklar på nätbutiker som dessa är det en väldigt hyllande ton, inte särskilt objektivt, men det får man ta och ofta kan det vara givande läsning ändå. De har också en trevlig skovårdsguide med Jörgen Stålborn på Hoj Skomakeri i Borås i huvudrollen.

 

 

GlenKaren

Saker som att fixa liknande märken skriver man bland annat om. Bild: GlenKaren

Saker som att fixa liknande märken skriver man bland annat om. Bild: GlenKaren

 

Det här är lite annorlunda än de övriga, men skovårdsmärket GlenKaren har en riktigt intressant blogg som bland annat går på djupet i flera olika skovårdsfrågor. Ofta så klart med fokus på varför deras egna produkter är bättre än andras, men oavsett kan man lära sig ganska mycket här. De har också mer ”vanliga” blogginlägg som det här om distansbespokeskomärket Adler Shoes.