Förra veckan var jag i Japan och Tokyo, där jag besökte flera olika bespokeskomakare och skobutiker som på ett eller annat sätt kommer att dyka upp här på bloggen i de flesta fallen, vissa dock i artiklar för andra kanaler. Först ut är ett reportage från mitt besök hos Clematis Ginza, aliaset för Keitaro Takano som är en av relativt få helt japanskt skolade bespokeskomakare.

 

Ginza är Tokyos främsta shoppingdistrikt, där de stora gatorna kantas av lyxhusens logotyper på deras butikers skyltfönster och flera stora varuhus huserar, och på de mindre gatorna är det lika späckat med andra butiker som oftast också tillhör någon sorts high-end-segment. Lite i utkanten av detta ligger bespokeskomakaren Clematis workshop. På andra våningen (i Tokyo ligger många butiker, restauranger och andra verksamheter en eller flera våningar upp eller en våning ner) i en byggnad med gul tegelfasad. Man kliver in i showroomet med grön heltäckningsmatta och ena långsidan täckt med sampleskor på upplysta hyllor. I direkt anslutning ligger verkstaden, och det är sammanlagt med showroomet inte större än kanske 40 m2.

 

Clematis tillhåll i utkanten av Ginza-området.

Clematis tillhåll i utkanten av Ginza-området.

Keitaro Takano och Chiemi Chiba i Clematis showroom.

Keitaro Takano och Chiemi Chiba i Clematis showroom.

Verkstaden.

Verkstaden, som de upprepade gånger ursäktade sig för att den var så stökig.

Keitaro Takano.

Keitaro Takano.

Chiemi Chiba.

Chiemi Chiba.

 

Här tas jag emot av Keitaro Takano, mannen som ligger bakom Clematis, och mönstertillskäraren och nåtlaren Chiemi Chiba. Keitaro pratar inte engelska, men Chiemi kan det hyggligt så hon översätter för oss. Keitaro Takano är nämligen en av relativt få av alla de 50+ bespokeskomakare som finns i Japan som är skolad i hemlandet. Annars har de flesta fått sin utbildning och gått som lärlingar i England eller Italien, eller så nu när marknaden är så väletablerad av bespokeskomakare så går man som lärling i Japan hos någon som varit i England eller Italien. Men Keitaro Takanos läromästare, Nobuyoshi Seki, är en av bara några stycken gamla japanska bespokeskomakare. När Keitaro började hos honom år 2000, vid 25 års ålder, var det bara Hiro Yanagimachi, Guild of Craft och kanske någon till av alla i nya vågen av japanska bespokeskomakare som hade hunnit starta upp sin verksamhet.
– Jag lärde mig väldigt mycket av Nobuyoshi Seki, både hantverket så klart, men också att förstå skornas själ. Samtidigt var det tufft, Seki var en hård person som jag inte minst inledningsvis var lite rädd för. Han var väldigt sträng, men ju bättre jag blev desto snällare blev han, säger Keitaro Takano.
Keitaro var ett antal år hos Seki, han jobbade också kortare för några av de andra bespokeskomakarna som börjat etablera sig i Japan, innan han 2008 startade upp sitt egna märke Clematis (namnet kommer från en blomma). Då hade han redan hunnit göra lite av ett namn för sig, så det gick fort att få igång en viss kundbas.

 

Bespoke samples.

Bespoke samples.

Mycket läcker lazyman i alligatorläder.

Mycket läcker lazyman i alligatorläder.

Relativt klassisk semi brogue men med tofssnören.

Relativt klassisk semi brogue men med tofssnören och en lite speciell medaljong.

Närbild.

Närbild.

 

Att Clematis har sin bas i den lilla japanska skola som funnits har gjort att hans skor sticker ut en del mot många andra av de europeiskt tränade kollegorna i Japan. De har en egen karaktär. Det har också varit en tydlig ambition för Keitaro.
– Jag ville göra något nytt, något eget. Självklar kommer grunden från klassiska modeller och så vidare, men jag har ofta fört det i en egen riktning. Jag gillar också samspelet med kunderna där man ska föra samman sin egen bas med deras önskemål, och skapa något vackert för den kunden, säger han.
Keitaros läster har en lite speciell form, som påminner lite om vissa östeuropeiska tillverkares mer eleganta läster, och modellerna har ofta svepande kurvor i sömmar och mönster. Sulorna har ofta olika typer av växtinspirerade dekoreringar och klackarna har en karakteristisk bladformad gummibit. Det är svårt sätta fingret på det, men skorna har verkligen en japansk känsla över sig. Och hantverksnivån är fantastisk. Vackra klackar med rakt lagda distanser, mycket rena handsydda avlappssömmar gjorda med en så kallad stitch prick som ger en tydlig och lite mer levande markering än fudge wheel, och han lägger också ofta en liten kanal i sulkanten som egensinnig dekoration. Det är lätt att förstå varför Clematis är högt ansedd av de japanska bespokekunderna.

 

En på många sätt karaktäristisk sko för Clematis, med en för honom klassisk lästform.

En på många sätt karaktäristisk sko för Clematis, med en klassisk bas men med mer kurvigt mönster, och med en för honom klassisk lästform.

Vacker undersida.

Vacker undersida.

Närbild på midjan.

Närbild på midjan.

En klack med raka sidor och med cleant, plant lagda distanser.

En klack med raka sidor och med cleant, helt plant lagda distanser.

Relativt hög spi (stygn per tum) här och där man också ser kanalen som Keitaro gärna gör i sulkanten.

Relativt hög spi (stygn per tum) här och där man också ser kanalen som Keitaro gärna gör som dekoration på sulkanten.

 

Den första tiden med Clematis jobbade Keitaro, som ofta är fallet för japanska bespokeskomakare, från en workshop i hemmet. Han har sedan sakta men säkert jobbat sig uppåt, kunnat flytta in i de här lokalerna, anställt Chiemi Chiba som nåtlare, och alldeles precis också lanserat en RTW-kollektion.
– De görs av en liten japansk firma som heter Joe Works, som jag känner sedan länge, säger Keitaro Takano.
Det är konfektionsskor i premiumsegmentet, men med en klart konkurrenskraftig prislapp, som ofta är fallet för japanskt gjorda skor. De ligger på kring 6000 SEK (ca 85 000 yen). Från februari kommer de säljas på japanska varuhuset Isetan Men’s skoavdelning.
I workshopen gör annars Keitaro och Chiemi cirka 60 par skor om året. Clematis erbjuder två olika varianter av beställningar. Dels semi bespoke/MTM där man gör mindre korrigeringar på standardlästerna och får välja på de standardmodeller som Clematis har, även om vissa mönsterändringar också kan göras. Dels full bespoke, där man gör en eller flera fittings med testskor och tar fram en helt individuell läst, och där modell är helt fritt att välja. Båda varianterna kan väljas att göra med maskinsydd avlappssöm, så kallad 90% handmade, och helt handgjord. Priset för semi bespoke 90% handgjord börjar på ca 12 000 kronor (170 000 yen) upp till full bespoke som är helt handgjorda där priserna startar på ca 26 000 kr (370 000 yen). Priserna är exklusive moms på 11%, men internationella kunder kan dra av momsen på plats.

På sikt hoppas Keitaro Takano kunna växa med ytterligare några anställda i verkstaden, samtidigt som RTW-skorna förhoppningsvis kan sälja skapligt och ge en bra extra inkomstkälla.
– Jag skulle också gärna göra trunk shows i Europa i framtiden, det hade varit väldigt roligt att försöka möta den marknaden också.

En quarter brogue från nyligen lanserade RTW-kollektionen.

En quarter brogue från nyligen lanserade RTW-kollektionen. Notera de tvåtonade snören som Clematis kallar Blooming laces.

Svagt inåtlutande sidor på klacken.

Svagt inåtlutande sidor på klacken.

Sulan, och även här har man som synes den bladformade gummibiten på klacken.

Sulan, och även här har man som synes den bladformade gummibiten på klacken.

En annan RTW-modell i shrunken calf.

En annan RTW-modell i shrunken calf.

Hela RTW-utbudet, där de nedre är den nya kollektionen gjord hos Joe Works, mitten är en sorts casual loafer som funnits sedan innan, plus att det överst är några sampleskor av dambespoke.

Hela RTW-utbudet, där de nedre är den nya kollektionen gjord hos Joe Works, mitten är en sorts casual loafer som funnits sedan innan, plus att det överst är några sampleskor av dambespoke.

Damskorna från lite närmre håll.

Damskorna från lite närmre håll.

Tillbaks på herrskohyllan, med olika bespoke samples.

Tillbaks på herrskohyllan, med olika bespoke samples.

Fin patinering, som han har på ett par modeller.

Fin blekt patinering, som han har på ett par modeller.

Chukka boot med apron.

Chukka boot med apron.

En lazyman wingtip.

En lazyman wingtip.

Pastell.

Pastellfärgat ödleläder.

Fler sampleskor.

Fler sampleskor.

En lite renare variant av sularbete.

En lite renare variant av sularbete.

Clematis har inte jättemånga europeiska eller amerikanska kunder, så när jag var där ville han gärna passa på att mäta mina fötter och låta mig prova en av hans standardläster. Det här är en provsko i storlek motsvarande UK10.

Clematis har inte jättemånga europeiska eller amerikanska kunder, så när jag var där ville han gärna passa på att mäta mina fötter och låta mig prova en av hans standardläster. Det här är en provsko i storlek motsvarande UK10.

Keitaro mäter.

Keitaro Takano mäter.

En av flera buntar med läderswatches.

En av flera buntar med lädersprover.

Keitaro Takano vid sin arbetsplats.

Keitaro vid sin arbetsplats.

Pinning pågår.

Pinning pågår.

Den enligt honom extremt stökiga bänken.

Den enligt honom extremt stökiga bänken.

Chiemis arbetsyta.

Chiemis arbetsyta.

-

Markerar på foderläder.