Vintagebutiken A. Marchesan i Stockholm inleder nu en storsatsning på skor. Från att som regel ha 50-60 par i butiken kommer man framöver ha kring 200 par. Fokus kommer som innan ligga på amerikanska Allen Edmonds, men även utbudet av andra märken kommer öka. Och det handlar om allt från helt nya skor till gamla vintagedyrgripar från mitten av förra seklet.

 

Anledningen till den nya skosatsningen är främst förbättrade samarbeten med sina kanaler i USA, och därför just Allen Edmonds kommer stå för det stora delen av utbudet. Det handlar oftast om skor som är helt nya eller i mycket bra använt skick. Ett nytt par tar Allen Edmonds tar A. Marchesan 2750 kronor för, vilket är ett riktigt bra pris som är lägre än vad de flesta modellerna kostar i USA. Man kan också få AE-skor som bara provats eller använts någon enstaka gång för 2300-2500 kr.

 

Longwings från Allen Edmonds i cordovan.

Longwings från Allen Edmonds i cordovan.

 

Förutom Allen Edmonds har butiken även en hel del andra märken i butiken, även om utbudet varierar. Just nu finns till exempel skor från Vass, John Lobb Paris, Church’s, Johnston & Murphy, Crockett & Jones och österrikiska Balint inne. Även utbudet av andra märken än Edmonds är tänkt att öka, bland annat av Vass är planen att ha ett stadigare utbud av i butiken.

 

Fantastisk vintagesko i krokodilläder och grå nubuck från 20-30 talet.

Fantastisk vintagesko i krokodilläder och grå nubuck från 20-30 talet. Den mycket låga tåsprängningen som skorna ser ut att ha visar på att det sannolikt är beställda av en förmögen man som främst tänkt ha de till att gå från matsalsbordet till salongssoffan, inga långpromenader på dåliga gator direkt.

 

A. Marchesan köper i de allra flesta fallen inte skor från kunder och säljer på kommission, som annars är brukligt för vintagebutiker, utan det mesta har använts på andra sätt som för fotograferingar, modevisningar, mässor eller liknande. Det är därför skorna i regel är i så bra skick.
En tjusning med att titta efter skor hos A. Marchesan är också just att det inte bara är de vanliga senaste kollektionsmodellerna som finns att tillgå. Det är skor från en period på minst 50 år, ibland välbehållna gamla vintageskor eller stort utbud av utgångna modeller i nyskick som inte funnits på marknaden i tio år kan dyka upp.

 

Skor från Vass kommer butiken satsa vidare på. Samtliga bilder: A. Marchesan

Nya skor från Vass kommer butiken satsa vidare på. Samtliga bilder: A. Marchesan