Det här är en bild som på ett utmärkt sätt illustrerar vilken betydelse ett par skoblock har. Skorna är mitt par Italigente for Shoegazing som jag här gått med en hel dag i London, drygt tretton timmar har de spenderat på fötterna. Den vänstra skon på bilden ser man hur de då ser ut, hur hela tåpartiet böjts uppåt. Den högra skon på bilden har fått sitt skoblock isatt, och är nu uträtat till rätt form igen.

 

Tänk er själva hur snabbt ett par skor skulle se ut som den vänstra om man aldrig använde skoblock, utan de fick torka i liknande position efter varje användning. Kraftiga gångveck och en uppböjd sula. Med ett par bra skoblock (de på bilden är Skoaktiebolagets reseskoblock i mycket lätt abachiträ som verkligen är suveräna. Utmärkta som vardagsskoblock, men som också kan tas med på resor utan att tillföra mer än nåt hekto på vikten) så rätas såväl gångveck som sulan ut och när skorna får torka i det läget är det den form de kommer ha inför nästa användning sedan.

Ibland hör eller läser man att folk tipsar om att du ska låta skorna svalna innan du sätter i skoblocken, men enligt min och många andras mening är det precis tvärtom, det är när de är varma och som fuktigast som skoblocken behövs som allra mest, då det under den torkperioden är då lädret stelnar som mest. Så sätt i blocken direkt efter användning (om möjligt, skor brakar inte samman av att stå utan block några timmar ibland, eller dagar heller för den delen, men återkommande ”missbruk” utan skoblock är inte det bästa för skorna).