En vanlig sanning när det handlar om de högre segmenten av kvalitetsskor är att man bara gör ett par skor per hud. Det är en kvalitetsstämpel som sätts på dem, och så pratar man om att billigare tillverkare kan göra säkert fyra-fem par per hud, och rynkar lite på näsan. Jag är själv ytterst medskyldig till att de här uppgifterna sprids. Siffrorna har dock lite med verkligheten att göra.

 

Ovanläder är den på många sätt enskilt viktigaste ”ingrediensen” på en sko, på så sätt att det är den som kommer att synas, det är den som ”är skon”, och det är den som gemene man kan bedöma. Vad för ovanläder som används och hur det används har därför också blivit den viktigaste insäljningskällan för många skoföretag, jämte konstruktionsmetoden då så klart. Precis som att det gått inflation i användning av handgjort, handmade, handcrafted, så har det också gått inflation i hur man skönmålar användningen av ovanläder. Någon premiumskotillverkare började prata om att de bara gjorde ett par skor per hud, och så har andra följt efter, det har börjat användas i marknadsföringsmaterial, och har blivit en sanning som vi konsumenter har fått lära oss.

Problemet är att det inte stämmer.

Det finns egentligen ingen skotillverkare, ens de finaste bespokemärkena, som kan säga att de alltid bara gör ett par skor per hud. Det vore nämligen korkat att göra så. Och väldigt dyrt. Dagens kalvläderhudar är i regel relativt stora, och i många fall går det alldeles utmärkt att få ut 3-4 par skor av högsta nivå rakt igenom. Varför skulle man då slänga över tre fjärdedelar av huden bara för att hålla på någon sorts gimmick om att man bara gör ett par per hud? Som sagt, det vore korkat, och väldigt dyrt. Jag har nu pratat med tillräckligt många personer med god insikt i branschen, både RTW och bespokefolk, om ämnet för att med säkerhet kunna säga att mer eller mindre ingen gör bara ett par skor per hud, som standard. Sedan kan det absolut vara så att en hud inte håller för mer än ett par premiumskor ibland, då görs bara ett par, men då är det fortfarande aldrig så att resten av huden bara slängs. Den används till skor i företagets billigare linjer, till sampleskor när nya modeller tas fram eller till testskor för bespokekunder, till bälten eller accessoarer, och så vidare. Läder är en dyr råvara, den tar man vara på.

 

Här ser man hur stor en vanlig kalvläderhud är. Tänk vilket slöseri om man bara skar ut några bitar mitt på den här huden och sedan slängde resten. Bild: Claymoor's List

Här ser man hur stor en vanlig kalvläderhud är. Tänk vilket slöseri om man bara skar ut några bitar mitt på den här huden och sedan slängde resten. Bild: Claymoor’s List

 

Och när det gäller billigare kvalitetsskotillverkare så kan de i många fall utan problem ta ut kring 10 par skor på en hud. Är den av skaplig nivå så maximerar man uttaget, och klämmer in så många skor som möjligt. Fortfarande används inte precis hela huden, framför allt magpartiet skippas, men då hudarna som sagt är stora kan det antalet skor göras av en hud. Naturligtvis stämmer det alltså att de finare tillverkarna använder mindre av hudarna till just skorna, det är siffrorna som brukar användas som inte stämmer.

Så, därmed avslutar vi myten om att de finaste skotillverkarna bara gör ett par skor per hud. Jag ska själv gå tillbaka och försöka hitta de ställen jag skrivit liknande här på bloggen och korrigera det.

 

 

Igår publicerades en stor guide till skomakare från norr till söder som jag skrivit för stilsajten Manolo. En del känner ni läsare igen från inläggsserien här på bloggen där jag besöker skomakare, men många har inte hunnit bli en del av den än. Artikeln kan läsas här.