Det händer mycket på kvalitetsskosidan i Göteborg den närmaste tiden. Butiken Linnégatan No. 2 får inom kort in spanska Carmina, och lite senare i år även några modeller från brittiska Sanders. Hos Spiga 3 får man i vår in ett antal handrandsydda RTW-modeller från Riccardo Bestetti, plus Goodyear-randsytt från Santoni.

 

Carmina introducerades på den svenska marknaden för ungefär tre och ett halvt år sedan, först hos Paul & Friends inne på NK i Stockholm och strax därefter när Skoaktiebolaget slog upp portarna. Nu är det så äntligen dags för dem att börja säljas i Göteborg, när Linnégatan No. 2 framåt april får in sin första beställning från märket. Första leveransen innehåller fyra olika modeller. En string loafer i gröna nyansen Loden suede på Uetam-lästen, en adelaide i tobacco suede på Rain-lästen, och så i mörkbrunt en cap toe oxford gjord på lästen Inca. Sedan blir det påfyllning med fler modeller till hösten, enligt planen. Priserna kommer ligga på 3600 kronor.

 

Den här suveräna sommarskon finns snart i Göteborg. Bild: From Square to Baller

Den här suveräna sommarskon finns snart i Göteborg. Bild: From Squalor to Baller

Adelaide i tobacco kommer tas in också, samma variant som Manolo tog fram ihop med Skoaktiebolaget. Bild: Skoaktiebolaget

Adelaide i tobacco kommer tas in också, samma variant som Manolo tog fram ihop med Skoaktiebolaget. Bild (även översta bilden): Skoaktiebolaget

 

Förutom Carmina så får butiken någon gång i sommar också in två mer casual modeller från brittiska Sanders, brandade med Linnégatan No. 2. Det är två varianter i Sanders karaktäristiska sandfärgade ”Dirty buck”-mocka, där den ena är en dubbel munksko med röd enkel Dainite-sula, och den andra en full brogue med ljus crepe-sula. De kommer kosta någonstans kring 3000 kronor troligtvis.

 

En av Sanders-modellerna som kommer. Bild: EU kicks

En av Sanders-modellerna som kommer. Bild: EU kicks

 

Även hos Spiga 3 är det alltså kul saker på g. Riccardo Bestettis skor var ju planerade att finnas hos butiken i fjol, men då han inte räknade med att hinna leverera de modeller Spiga önskade till sommaren valde de att skjuta på det till i år istället. Modellerna som kommer någon gång nu under våren är alla handrandsydda, och kommer kosta upp mot 9000 kronor troligtvis, inklusive lästade skoblock. Tre modeller tas in, dels den hyllade adelaiden Maverick i mörkbrunt på Almond toe-lästen, derbyn Boston i Antique tobacco på Classic round, och så en wholecut i burgundyfärgen Borgogna gjord på Classic square.

 

En av modellerna som Spiga får in, Maverick i mörkbrunt på Almond toe-lästen. Bild: Bestetti

En av modellerna som Spiga får in, Maverick i mörkbrunt på Almond toe-lästen. Bild: Bestetti

Den här modellen på den här lästen är en annan, dock i en mer mellanbrun nyans.

Den här modellen på den här lästen är en annan, dock i en mer mellanbrun nyans.

 

Sedan tidigare har Spiga 3 haft några durksydda modeller från italienska Santoni i sortimentet, och nu satsar man ytterligare på att utöka utbudet därifrån. Trevligt nog från Santonis Goodyear-randsydda sortiment till största delen. En brun tassel loafer kommer vara durksydd, men fyra andra modeller randsydda. Det är en svart cap toe, en mörkblå wingtip utan medaljong, en brun wholecut med tre snörhålpar, och så en mörkbrun semi brogue. Priserna kommer ligga på mellan 5 500-6 500 kronor, vilket är riktigt bra för den kvalitetsnivå som de anses hålla. Även dessa kommer någon gång under våren.

 

-

Modellerna som Spiga 3 får in inom kort, förutom att cap toen längst till vänster alltså kommer vara i helsvart. Sidenskosnörena är inget måste, om jag minns rätt levereras de Santoni-skor som har det även med vanliga skosnören. Bild: Spiga 3