De senaste åren har prisstegringen på kvalitetsskor, inte minst de brittiska, varit rätt kraftig. Anledningarna är flera, det handlar om ökade kostnader för läderinköp, och i Sverige påverkar valutakurserna mycket. Frågan är hur det här slår ut på konsumenternas beteende. Dessutom kort om att det nu är klart att och när japanske Hiro Yanagimachi kommer till Oslo.

 

Det här ämnet har det förts en intressant diskussion om i Shoegazings forum de senaste dagarna. Anledningen att det kom upp är att Skoaktiebolaget aviserat att de från 1 mars kommer att höja sina priser på Edward Green och Gaziano & Girling ganska ordentligt. 5-6 procent är på grund av prishöjningar från tillverkarna, och enligt uppgift kommer Skoaktiebolagets priser gå upp med ytterligare ungefär 7-8 procentenheter på grund av den svaga kronkursen gentemot pundet. Vi har sett samma mönster hos flera andra märken. Loake har precis höjt sina priser i Sverige, framför allt då på grund av valutakurserna, ett par Loake 1880 kostar idag cirka 2800 kronor. Crockett & Jones ligger efter senaste prishöjningen förra året på omkring 4800 SEK för Benchgrade-serien, cirka 5800 för Handgrade.
Prisstegringen för flera av de här brittiska märkena har varit rätt kraftig de senaste åren. Som exempel så kostade kostade Edward Green kring 6900 kronor när Skoaktiebolaget slog upp dörren till sin butik för drygt tre år sedan, Gaziano & Girling låg på ca 7400 kr. Efter kommande prishöjning kommer priserna ligga på ungefär 9000-9200 SEK för EG, kring 10 000 för G&G. Loake 1880 har också gått upp en del, de kostade 2400 kronor i Sverige för tre-fyra år sedan, och är nu alltså uppe på 2800.

 

Sådana här godbitar kommer snart kosta kring 10 000 kronor. Bild: Fototime

Sådana här godbitar kommer snart kosta kring 10 000 kronor. Bild: Fototime

 

Det här är nivåer som ligger klart över inflationen. Även andra europeiska märken blir dyrare, men där är prishöjningarna generellt lägre. En av anledningarna till att priserna går upp är som sagt läderpriserna. Efterfrågan på bra läder har ökat dramatiskt de senaste åren. Dels är kvalitetsskomarknaden större idag, men det här är en väldigt liten sektor, det är andra branscher som stått för största efterfrågningsökningen. Det handlar om lyxmärkena som vill ha bra läder till sina väskor och accessoarer, och som har stora ekonomiska muskler. Och även exempelvis biltillverkare som vill ha läder till säten och andra detaljer i bilarna sveper över marknaden i jakt på bra läder. Samtidigt äter vi mindre kött i Europa, inte minst kalvkött, så tillgången på bra hudar för garverierna minskar också.

Sedan när det gäller Sverige så är också valutakursen en avgörande faktor. För ett par år sedan låg 1 pund på under 10 SEK, idag ligger kursen på 12.70 SEK. Euron har också gått upp men inte lika starkt, för två år sedan låg den på ca 8.50, idag är den på 9.50.
När det gäller de brittiska märkena så påverkar också att efterfrågan på deras skor är väldigt hög. Loake, Crockett & Jones, Edward Green, Gaziano & Girling, alla de här fabrikerna går på max och de ligger ändå i vissa fall efter, med ökande väntetider för återförsäljarna som följd.

Vad gör de här prisökningarna med kundernas beteende då? Det är naturligtvis svårt att svara på. För vissa påverkar det inte alls, man har etablerat en relation och ett intresse för vissa märken, och fortsätter köpa dem även om de blir dyrare. Och när det gäller de dyraste märkena så har de många kunder som är relativt ”prisokänsliga”, om skorna kostar några 500-lappar hit eller dit spelar liksom ingen större roll. Men sedan finns det säkerligen en grupp som börjar titta på andra alternativ, som letar efter de märken där prisstegringen inte varit lika hög, där man upplever att man får ”mer för pengarna”.

 

Sveriges klart populäraste instegskvalitetssko de senaste åren har varit Loake 1880 Aldwych. Även om populariteten säkert kommer vara fortsatt hög, så upplevs det nuvarande priset på ca 2800 kr som väldigt högt för många som ska köpa sin första kvalitetssko. Bild: Loake

Sveriges klart populäraste instegskvalitetssko de senaste åren har varit Loake 1880 Aldwych. Även om populariteten säkert kommer vara fortsatt hög, så upplevs det nuvarande priset på ca 2800 kr som högt för många som ska köpa sin första kvalitetssko. Bild: Loake

 

Det område där jag personligen är mest bekymrad är när det gäller instegssko, de skor som nyligen intresserade av kvalitetsskor köper. Ofta yngre personer, kanske studenter med väldigt tajt ekonomi, som fått upp ögonen för klassiskt konstruerade skor och sparat i månader för att ha råd med ett par Loake 1880 för 2400 kronor. Nu när de ligger nästan uppemot 3000 så är tröskeln för det där första inköpet högre. I Sverige finns idag inget kvalitetsskomärke likt exempelvis Meermin som ligger på en för många rimligare prisnivå på cirka 1500 kronor. Visst kan man beställa Meermin på nätet, men det är för många bökigt, och de för dem ibland väldigt långa väntetiderna avskräcker också många. Det jag tror vi skulle behöva i Sverige är ett märke med asiatiskt tillverkade kvalitetsskor som ligger just kring 1500 kronor, som fanns lättillgängligt i butik i åtminstone Stockholm, och även på nätet. Något som kunde bli den logiska inkörsporten för den som vill prova kvalitetsskor. Det som får de att fastna i ”kvalitetsskoträsket” (som ni vet gör ju de flesta som provat just det…), som får in en på banan och leder vidare till att också prova ännu finare märken.

 

 

Jag berättade i slutet på förra året att en av japans främsta bespokeskomakare, Hiro Yanagimachi, planerade att besöka Oslo och Skomaker Dagestad. Det är nu klart att besöket blir av den 5-6 juni. Dock kommer det bli fokus på att prova ut den nya läst han tagit fram för den europeiska marknaden, snarare än att visa upp skor och ta beställningar. Han kommer ha med sig några samples, och för den som vill beställa bespoke kommer möjligheten troligen finnas. Men han kommer inte ta några MTO-beställningar, detta då ju lästen som är tänkt att köras MTO-beställningar här sedan är just den som ska provas ut. Planen är istället att med den information han får med sig från besöket nu åka hem till Japan och göra färdigt lästen, för att sedan komma tillbaka för en riktig trunk igen, troligen under hösten någon gång.

 

Läckerheter uppradade.

Skor från Hiro. Bild: Hiro Yanagimachi