En av japans främsta bespokeskomakare, Hiro Yanagimachi, har planer på att besöka Skomaker Dagestad i Oslo i juni nästa år. Det blir i så fall lite av en mini-trunk show, där han dels visar upp en handfull skor och tar beställningar, men framför allt ska han testa en nytutvecklad läst för den europeiska marknaden och se hur den fungerar på våra fötter.

 

Hiro Yanagimachi in action. Bild: Keikari

Hiro Yanagimachi in action. Bild: Keikari

 

Hiro Yanagimachi tillhör den brittiska falangen av den japanska bespokescenen. Han flyttade till London 1995 för att studera på London College of Fashion och dess Cordwainer’s College, och gick sedan som lärling hos John Lobb Ltd. 1999 återvände han till Japan och startade upp tillverkning under sitt eget namn. Han byggde sakta men säkert upp ett gott renommé, inte minst tackvare en utmärkt känsla för passform, och sedan fem år har han en utbildningsdel där han själv lär upp aspirerande skomakare. Några av dessa har sedermera anställts av honom, och gör hans MTO- och semi bespoke-skor som han sedan ett par år tillbaka erbjudit, utöver full bespoke. Hans MTO kostar omkring 11 000 SEK (är hans derbys, oxfords och side elastics som går att beställa som MTO, även dessa är handrandsydda), semi bespoke där standardläster modifieras något cirka 18 000 kronor (3000 kr billigare för nya ordrar sedan, när lästen redan är gjord), och kring 25 000 SEK för full bespoke (6000 kronor mindre för beställning två och framåt).

 

Fina derbymodeller.

Fina derbymodeller.

En adelaide wingtip i burgundy.

En adelaide wingtip i burgundy.

Midja med fiddle waist.

Midja med fiddle waist.

 

Nu är nästa steg för Hiro Yanagimachi den europeiska marknaden, där planen är att i framtiden komma hit till olika europeiska städer (kanske även amerikanska) med jämna mellanrum för trunk shows. För att se hur den nya lästen fungerar på européers fötter har han alltså planer på att komma till Osloskomakeriet och butiken Skomaker Dagestad i juni nästa sommar (Dagestad som förövrigt också har Saint Crispin’s på besök för en trunk den 10-11 april). Han tar då med skor på den nya lästen i några storlekar, kanske UK7, 8, 9 och 10 eller något sådant, och låter så många som möjligt prova dem. Därefter är tanken att modifiera den efter de erfarenheter han får då, och sedan komma tillbaka till Oslo för en riktig trunk show under hösten. Då med MTO-modeller på den nya lästen. Vill man göra bespoke-beställningar redan nu i juni kommer det vara möjligt, och kanske även MTO och semi bespoke. Det är bara bespoke som behöver fittings, det används inte vid semi bespoke heller (om det inte är boots).

Som sagt, lite osäkert hur det blir än så länge, men räkna med uppdatering här på Shoegazing när saker och ting förhoppningsvis fallit på plats.

 

Här en typisk Hiro Yanagimachi läst, rund, lite bullig och väldigt kort.

Här en typisk Hiro Yanagimachi läst, rund, lite bullig och väldigt kort.

Den här lästen är lite längre, och det är troligen mer åt det här hållet (om man bortser från tåformen) som den europeiska lästen kommer vara.

Den här lästen är lite längre, och det är troligen mer åt det här hållet (om man bortser från tåformen) som den europeiska lästen kommer vara.

Tillskärning av ovanläder.

Tillskärning av ovanläder i Yanagimachis workshop, av Konomi Egawa som är ”pattern cutter” och nåtlare.

Handrandsömnad.

Handrandsömnad.

Här arbetas det med midjan.

Här arbetas det med midjan. Hiro Yanagimachi har en fantastiskt bra hemsida (även helt engelsk version), både milsvida snyggare och bättre innehållsmässigt än de allra flesta japanska tillverkarna (tillverkare överlag, egentligen). Här finns riktigt bra bilder och info på allt från tillverkning och detaljer till modeller och utbud, även beställningsförfarande, priser och annat anges på ett föredömligt sätt. Väl värd ett besök.

Läckerheter uppradade.

Läckerheter uppradade.

Tätt sydda avlappssömmar. Bilder: Hiro Yanagimachi

Tätt sydda avlappssömmar. Bilder: Hiro Yanagimachi