Nuförtiden blir det vanligare och vanligare med sulor som är målade eller behandlade på olika sätt, med avancerad antiquefinish, helsvart färg, skårade mönster eller liknande. Det kan absolut vara riktigt läckert. Men det är lätt att glömma bort att det på många sätt absolut svåraste att göra för skotillverkaren är en riktigt fin, clean, helt naturell sula.

När sulan är helt naturlig och bara behandlats med ofärgade produkter så ser man på ett helt annat sätt på kvaliteten på materialet och på arbetet. Du ser sullädrets fibrer och struktur, ritsnedläggningens kant går inte att täcka över, lyckas man inte hålla rent från smuts när man arbetar med sulan syns det, och så vidare. Därför blir jag alltid mer imponerad när jag ser en sula likt denna ovan, på en sko från Riccardo Bestettis semi-bespoke-linje Novecento som han hade med sig till trunk showenSpiga 3 tidigare i år, än alla varianter av behandlade sulor.