Letar man runt lite i Apples App Store eller Google Play finns det en del appar som rör kvalitetsskor. Det varierar från riktigt trevliga appar som kan fylla en schysst funktion till rent skräp. Nedan listas ett litet urval av de någorlunda vettiga, som alla är nedladdade från App Store men i flera fall även finns till Android.

 

Lite olika applikationer för smartphones som, i vissa fall, kan vara intressanta för den skointresserade.

 

Kiton Shoes
Den italienska kostym- och skotillverkaren Kiton har en app som samlar samtliga av märkets skomodeller.

Kiton är främst kända för sina fantastiska, och dyra, kostymer, men de gör också riktigt fina skor. Den här appen innehåller dels en beskrivning av tillverkningsprocessen, men framför allt är det en produktkatalog över märkets alla skor. Framför allt gör Kiton helt handgjorda, handrandsydda skor som håller riktigt hög kvalitet. Tyvärr kostar de också en hel del, kring 17 000 kronor vilket så klart är extremt mycket för ett par RTW-skor. Men att titta på de i den här appen är i alla fall gratis.

London Shoes

 

En app som samlar en hel del av Londons alla skobutiker på ett mycket praktiskt sätt.

Ännu en gratis app, som egentligen är en lite-version av betalappen London Shops som är en gigantisk shoppingguide till London. Här är det bara skobutiker som ingår, vilket vi är tacksamma för. Det går att sortera på formella och casual-skor, men man ska vara medveten om att det är en hel del rena sunkmärken som bara säljer limmade skor, men så också de flesta kvalitetsskotillverkarna upp till bespoke. Tyvärr är inte listan helt komplett, exempelvis saknas givna besök som JM Weston och Carréducker. Kombinationen med den välbyggda kartfunktionen gör dock den till en lysande hjälp på skoshoppingrundan under London-weekenden.

Find-A-Shine

 

Några av de filmer som finns i appen, som amerikanska Johnston & Murphy ligger bakom.

En gång i tiden var amerikanska Johnston & Murphy en kvalitetsskotillverkare att räkna med. Tyvärr är det inte riktigt så längre, även om en liten del av märkets skor fortfarande görs i USA med Goodyear-randsöm, så är de inte särskilt prisvärda skor. I den här appen, som framför allt är riktad till deras amerikanska kunder med sökfunktion på deras återförsäljare, finns även lite annat som är någorlunda intressant, som små tips (knappast unika visserligen) och några filmer från några skomakerier och andra som säljer märket.

Ian’s Laces

 

I stort sett alla sätt som går att knyta skor på, samlat på ett och samma ställe.

Många känner nog igen de pedagogiska bilderna med gula och blå skosnören, från Ian Fieggens fula men mycket funktionella hemsida. Numera finns också sidan i en appvariant, där inte mindre än ett femtiotal olika sätt att snöra skorna och tjugo sätt att knyta dem finns samlade. Inte lika avancerad som hemsidan, där man exempelvis enkelt kan välja hur många snörhålpar skorna har, men fortfarande väldigt informativ. Kostar sju kronor i App Store.

Otabo Shoes
Den här appen är tillsammans med Kitons klart snyggast av de jag listar här.

Otabo är ett märke som väl egentligen inte skulle klassificeras som tillverkare av klassiska skor, då de framför allt gör sneakers och andra casualbetonade skor. Men i mångt och mycket används dock gamla tillverkningstekniker, och deras app innehåller en hel del lite småkul tips när det gäller skovård och annat som kan vara av intresse. Gratis.