Den tyska sajten Classic shoes for men är specialiserad på bättre begagnade skor. Utbudet är stort och består av äldre vintage-modeller, begagnade bespoke- och MTO-skor, moderna kvalitetsskor i bra använt skick och även ett par helt nya exemplar.

 

Sidan är skriven på både tyska och engelska, och man kan verkligen hitta helt unika skor som man aldrig skulle kunna få tag på någon annanstans.. Dock ska man vara medveten om att alla skor som listas inte finns kvar, utan en hel del är redan sålda, men det framgår tydligt om de är tillgänliga eller inte.

Vackert patinerad tåhätta från en  Sutor Mantellassi half-brogue. Från Sutors toppserie och gjord helt för hand, norwegian welt och med ett nypris på en bra bit över 10 000 sek. Begagnad här får man den för under halva den summan.

Prismässigt kanske man inte kan räkna med att göra de där riktiga fynden som man ibland lyckas med på till exempel Ebay, men det finns fortfarande en hel del skor som är riktigt prisvärda. I vissa fall kan de kosta riktigt mycket bara på grund av att de har ett samlarvärde av något slag, och är man bara intresserad av att ha ett par att använda kan det kanske vara onödigt att betala extra för något sådant.

Mannen som driver sajten, Sevan Minasian, är själv en skosamlare av rang och han skriver ofta väldigt intressant om de olika skorna och tillverkarna. Även om man inte är ute efter att köpa något är det givande bara att surfa runt och titta på de i flera fall rätt speciella skorna, läsa om äldre tillverkare man inte kände till innan, och njuta av hur vackert riktigt gammalt högkvalitativt läder kan vara.

Lee Kee var en berömd bespoke-makare som höll till på bottenplan på Peninsula Hotell i  Hong Kong. På 60-talet åkte folk från hela världen till Hong Kong för att få skor av allra högsta kvalitet gjorda av Lee Kee. Detta par i storlek UK9 är från just det årtiondet.

 

Insidan på skorna ovan, med Lee Kees logga. Priset på detta par är 650 euro.

 

Classic shoes for men har ett ganska stort utbud av skor i olika typer av exotiska skinn. Här en loafer i svart strutsläder från italienska Moreschi.

 

Ett par vintage side gussets från mästaren i ämnet, George Cleverley, som själv älskade modellen över allt annat.

 

Det här paret är inget annat än fantastiskt. En riktig dandy-sko, mörkgrön mocka, sju snörhålpar och kontrasterande avlappssöm. De är gjorda på 1930-talet av en kanadensisk skomakare som heter John McHale. Det finns bara tre kända par tillverkade av honom, vilket gör de till en sann raritet.

 

John McHale skornas undersida, med en vackert utskuren midja som är riktigt smal.  Skorna är i storlek UK10 och kostar 850 euro.

 

En jodhpur från amerikanska Dehner tillverkad för en andra världskriget veteran.  En rejäl sko, Dehner är annars kända för att göra kängor till amerikanska polisen. Dessa går på 370 euro, UK11. Alla bilder: Classic shoes for men