VM i skoputsning och skopatinering 2024 - Finalisterna

Finalisterna är utsedda. Vi kommer att ha en kines, en japan och en schweizare som kämpar i putsfinalen, och samma schweizare (!) och två från Frankrike som kämpar om patineringstiteln. Finalerna äger rum vid årets Super Trunk Show i London den 4 maj. Se deras bidrag här.

 

Du kan läsa allt om London Super Trunk Show i den här artikeln, och vi uppskattar om du besöker eventets Facebook-sida och meddelar oss att du kommer, och hjälp gärna till att sprida info om evenemanget. Den organiseras av Shoegazing, The Shoe Snob och Kirby Allison, och äger rum lördagen den 4 maj i centrala London på Showcase.co på 12 Regent Street. Det kommer att finnas 14 sko- och menswear-företag från hela världen som ställer ut, en marknadsplats för second hand-skor, en gratis skoputsningsservice och mycket mer. VM i skotillverkning kommer att ha sin prisceremoni och tävlingsskor visas. Plus sedan de två andra VM-tävlingarna som är ämnet här.

Kvalificeringsprocessen, jurymedlemmarna och hur finalen kommer att gå till förklaras ingående i den här artikeln, så här fokuserar vi på att visa upp finalisternas bidrag och kort berätta vilka de är. Både VM i skoputsning och skopatinering arrangeras i samarbete med skovårdslföretaget Saphir och skomärket Bridlen. Som vanligt hade vi cirka 40 bidrag till de två tävlingarna (tack till alla som gav det ett försök) från hela världen, några amatörer men fler och fler professionella. Som så ofta var det jämnt i toppen, men de här nedan tog sig till finalen i London.

 

Finalister i VM i skoputsning 2024

Gordon Choo, Kina.

Gordon Choo, Kina. En profil på den kinesiska herrskoscenen. Gordon Choo var tidigare lärling hos Yim Shoemaker, senare startade han skomakerifirman Ichiban Osamu, och nu är han en av fyra delägare i Oct. Tenth. År 2017 inspirerades han av den första världsmästaren Yuya Hasegawa att lära sig skoputsning på riktigt, och har gjort det både för sig själv hemma och som en del av sitt arbete i flera år nu. Hans bidrag har ett härligt djup och balans i glansen, ett par som man faktiskt skulle kunna bära, med en spegelglans endast på tå och häl men snyggt övergång och fint även däremellan.

Gordon Choo, Kina.

Gordon Choo, Kina

 

Nishigami Yoshihiro, Japan.

Nishigami Yoshihiro, Japan. I Fukuoka i södra delen av Japan arbetar Nishigami Yoshihiro som skoputsare för Boston & Re Olds. Han har varit professionell skoputsare i ett decennium och det är uppenbart att han kan sin sak. En lazyman är ett fint alternativ för att visa upp sin teknik på, och även om vi inte bedömer fotokvaliteten måste man beundra bilden nedan där de blommande körsbärsträden förstärker skornas nyans.

Nishigami Yoshihiro, Japan.

Nishigami Yoshihiro, Japan.

 

Albert Gjukaj, Schweiz.

Albert Gjukaj, Schweiz. Förra årets putsfinalist är ute efter en ny chans att ta över kronan. Albert Gjukaj driver sko-, skoputsnings- och skoreparationsbutiken Mr Dapper i Luzern i Schweiz. Han gjorde en heltäckande spegelglans på ett par svarta skor. Inte särskilt bärbart, men vacker att titta på.

Albert Gjukaj, Schweiz.

Albert Gjukaj, Schweiz.

 

Finalister i VM i skopatinering 2024

Albert Gjukaj, Schweiz.

Albert Gjukaj, Schweiz. Här är han igen! Som första person någonsin har Albert Gjukaj lyckats kvalificera sig till både puts- och patina-finalen (det brukar vara några få som försöker kvalificera sig till båda varje år, och John Chung har vunnit skoputs-VM och nått patina-finalen en gång, men under olika år). Alberts patinabidrag är en härlig levande lila med både svepande och melerade partier, med en snyggt arbetad rand också.

Albert Gjukaj, Schweiz.

Albert Gjukaj, Schweiz.

 

Toan Junie, Frankrike.

Toan Junie, Frankrike. Ännu en första! Toan Junie från Frankrike är den första världsmästaren som är tillbaka för en ny omgång (detta gäller patina, puts och skotillverkningstävlingarna), stor eloge till honom för att han inte är rädd för att riskera att inte vinna (se och lär av andra världsmästare där ute…). Toan har lämnat Corthay där han arbetade när han vann för två år sedan, nu frilansar han för bland annat Septième Largeur. Årets bidrag har en fantastisk mockapatina, ett mycket skickligt arbete.

Toan Junie, Frankrike

Toan Junie, Frankrike

 

Morgane Lévêque, Frankrike.

Morgane Lévêque, Frankrike. Den första kvinnan att ta sig till en patina- eller putsfinal i London är Morgane Lévêque från Frankrike. Hennes patina är mycket speciell, med de marinblå och mörkbruna baserna och den utsökta övergången mellan dem. Inte den bästa fotokvaliteten, men kvaliteten på arbetet är fortfarande tyligt. Morgane har arbetat för JM LeGazel som patinerare i tre år, där hon både gör deras standardarbete och får experimentera med nya tekniker.

Morgane Lévêque, Frankrike

Morgane Lévêque, Frankrike