Tipset - Testa alltid produkter på en dold yta

Det här kan vara det mest grundläggande skovårdstipset jag någonsin har skrivit, men ändå finns det så många där ute som inte följer det och därför ibland hamnar i trubbel. När man använder en ny typ av skovårds-, rengörings- eller färgprodukt bör man alltid testa den på ett dolt område på skorna först, för att se till att man får det resultat man är ute efter och inte skadar lädret.

 

Du har säkert läst det själv ett antal gånger, det står ofta i beskrivningarna av hur man använder produkter antingen på hemsidor där de säljs eller till och med på själva produkterna. ”Test on a hidden area first” eller något liknande är den beskrivning som ges. I minst nio av tio fall fungerar den produkt du har köpt bra med den sko eller andra läderprodukter som du tänker använda den på, men det är det potentiella tionde fallet som man vill undvika.

Allen Edmonds sneaker hybrids som har fått en alltför stark rengörare som avlägsnar hela ytbehandlingen.

Allen Edmonds sneakerhybrider där man använt en för stark rengöringsprodukt som har avlägsnat hela ytbehandlingen. Bild: Reddit

Särskilt när det gäller till exempel starkare rengöringsmedel eller läderfärg av olika slag är risken större att det är för hårt för lädret eller att du inte får den färg du är ute efter. Inget fel på produkten nödvändigtvis, bara inte lämplig för vad du ville att den skulle göra. Eftersom det finns så många parametrar att ta hänsyn till – olika typer av läder, läderbehandlingar, hur skorna har använts och så vidare – kommer resultaten att variera från produkt till produkt. Även om det är en produkt som du har använt tidigare och den har fungerat bra, om det är för nya skor, gör det till en vana att först testa den på en dold yta för att se till att den fungerar även för det nya paret.

Innersidan ovanför hålfoten är en vanlig plats, den delen syns inte mycket, eller på vissa skor med vissa produkter fungerar det bra att testa på en del av plösen. Ett mycket enkelt och smidigt sätt att undvika eventuella problem. Och om produkten inte fungerar kan du vanligtvis använda den för andra skor, så inget slöseri med pengar.