RIP Enzo Bonafè

Igår gick den italienska skomakaren och fabrikschefen Enzo Bonafè bort, 88 år gammal. Mannen bakom ett av de mest hyllade märkena inom den italienska kvalitetsskoindustrin, som fram till nyligen arbetade tillsammans med sin familj i deras fabrik i Bologna, som han startade för 60 år sedan.

 

Samma dag som begravningen av den brittiske bespokeskomakaren Jason Amesbury delade teamet på Enzo Bonafè den sorgliga nyheten att mannen som gett varumärket sitt namn hade gått bort. Enzo Bonafè föddes 1935 i Bologna, och redan vid 13 års ålder började han arbeta på Testonis skofabrik i staden. Han var ivrig att lära sig och utvecklade många färdigheter inom skotillverkning på olika positioner på fabriken, innan han 1963 lämnade för att starta eget.

Det som skiljer Bonafè från många andra är att de, trots att de är en fabrik med ”löpande band”-tillverkning, fortsätter att tillverka handrandsydda och handgjorda Norvegese-skor, förutom de enklare durksydda skorna. Det är ett märke som aldrig har fokuserat på marknadsföring eller varumärkesbyggande, utan på att göra bra skor, och med det har de blivit kända.

Handsömmar i Bonafé-fabriken.

Handrandsöm sys i Bonafè-fabriken.

I fabriken i Bologna arbetade han under alla årtionden tillsammans med sin fru Guerrina, och på senare tid har deras barn Silvia och Massimo samt svärsonen Roberto alla arbetat för företaget. Enzo Bonafè gick aldrig i pension, han fortsatte att arbeta i fabriken ända tills helt nyligen, eftersom det var det han älskade. Som Bonafè-teamet skriver på sin Instagram, kommer Enzo Bonafè nu att fortsätta att tillverka skor åt änglarna.

Enzo Bonafé, 1935-2023.

Enzo Bonafè, 1935-2023. Bilder: Permanent Style