Tipset - Förkorta inte torktiderna när du putsar skor

För i princip all skokräm och vaxpolish rekommenderas att vänta 5-10 minuter efter applicering innan man går över skon med en borste. Det är dock vanligt att man inte har tålamod att följa dessa rekommendationer utan gör det snabbare. Detta är ett misstag. Här är varför du bör se till att följa rekommendationerna.

 

Skokräm och vaxpolish är – intressant nog – på samma gång både komplicerade och simpla. Jag tänker inte gå in på alla detaljer kring de tekniska aspekterna (för det kan du lyssna på det här podcastavsnittet), men för att uttrycka det enkelt: när tillverkarna av skovård och de som skriver guider (och kan sina saker) förklarar hur man bäst använder produkterna, finns det oftast en anledning till det.

En grej som du troligen har läst flera gånger är att när man använder skokräm, och även vaxpolish, ska man låta skorna vila en stund, vanligtvis 5 minuter eller 5-10 minuter eller så, innan man går över skorna med en borste och ”sätter” lagret. Det är dock vanligt att man egentligen inte väntar så länge, det känns onödigt. Många tänker bara ”vad är poängen”.

Skor med grädde inarbetad i lädret, som torkar och väntar på att borstas.

Skor med kräm inarbetad i lädret, som torkar och väntar på att borstas.

Jo, poängen är att det finns vatten i skokräm, och i viss mån även i vaxpolish. Och detta vatten behöver lite tid för att avdunsta och lämna kvar bara oljor och vaxer på ytan. Samma sak gäller för det vatten som används när man applicerar vaxpolish (vilket är en av anledningarna till att vissa använder ”putsvatten”, det högalkoholbaserade vattnet avdunstar något snabbare), detta behöver tid att torka upp innan man borstar upp produkten. För vad som kan hända om de små doserna vatten inte får tid att avdunsta är att man bäddar in det under vaxlagren, och som alla vet är vatten inte lädrets bästa vän. En av huvudpoängerna med skokrämer och vaxer är att förhindra att fukt tränger in i lädret, inte tvärtom. Så stressa inte, ta det lugnt och låt lagren torka (längre tid än rekommendationerna är inga problem) innan du borstar upp dem.

Här finns den stora skovårdsguiden på Shoegazing, med det mesta du behöver veta för att göra ett bra jobb.