Reportage - Utställningen "8 Shoemakers" i Tokyo

Förra månaden samlades samples från åtta olika bespokeskomakare på Gallery Quadro i centrala Tokyo för att öppna upp för intresse från en ny grupp människor. Shoegazing besökte mottagningen och pratade med några av de utställande bespokeskomakarna: Nayuta Takahashi och Kiyo Uda som också driver Tweed & Mouth, och Ken Hishinuma från Khish the Work.

 

Bespokeskor är ett gammalt traditionellt hantverk som måste hålla sig på tårna för att fortsätta vara relevant i den moderna världen och fortsätta att locka nya kunder att beställa produkterna. Det finns många som arbetar för detta, naturligtvis gör bespokeskomakare och deras nöjda kunder runt om i världen sin del, och vi har exempel som VM i skotillverkning där en mycket viktig aspekt av tävlingen är att sprida information om hantverket, Youtubers som Kirby Allison som visar upp denna värld för en bred publik, ambitiösa bokprojekt av folk som Gary Tok, Bernhard Roetzel, Hugo Jacomet och Sonya Glyn, och så vidare.

Receptionen ägde rum på kvällen innan utställningen öppnade.

Mottagningen ägde rum på kvällen innan utställningen öppnade.

Förra månaden såg vi ett annat exempel som också går i samma riktning. Utställningen ”8 Shoemakers” som ägde rum på ett konstgalleri vid namn Gallery Quadro, som ligger i Meguro på en gata som främst är känd för mycket exklusiva möbelbutiker. Galleriets ägare är Jun Matsushima, som också har ett intresse för kvalitetsskor. När han beställde sitt första par bespokeskor från Eiji Murata på Main d’Or och tittade på de vackra exemplar som han har utställda i sitt showroom, insåg han att detta är något han skulle kunna göra en utställning av i sitt galleri.
– Min avsikt med den här utställningen var mycket enkel, jag ville ge olika skomakare en möjlighet att visa upp vad de gör, samla många talanger på ett ställe och förhoppningsvis få dem att nå en publik som de kanske inte har haft tidigare, säger Jun Matsushima.

Skor från 8 skomakare beundrade.

Skor från åtta bespokeskomakare beundrades.

Eiji Murata från Main d'Ors bidrag i världsmästerskapen i skomakeri 2019, vilket gav honom en bronsmedalj. Hans skor har visats mycket här på bloggen, så här kommer fokus att ligga på de andra.

Eiji Murata från Main d’Ors bidrag i VM i skotillverkning 2019, vilket gav honom en bronsmedalj. Hans skor har visats en hel del här på bloggen, så här kommer fokus att ligga på de andra.

Main d’Or var ett givet varumärke att ta med i utställningen, de andra tillverkarna var: Ando Shoemaker, Dmitri Gomez, Khish the Work, Minezo Sport Shoes, Norman Vilalta, T. Nayuta Shoemaker och Tweed & Mouth. Sex japanska tillverkare och två europeiska. Några etablerade, många nya och kommande. Under mottagningen var nästan alla de japanska tillverkarna närvarande, och bortsett från Eiji Murata hade jag inte träffat någon av dem tidigare, och inte heller sett deras skor i verkligheten, så det var en kväll som jag verkligen uppskattade. Med några av dem fick jag också mer tid att prata.

Plain toe oxford by Ando Shoemaker.

Plain toe oxford av Ando Shoemaker.

Slim waisted.

Smal midja.

Fine welt finishing.

Fin randfinish.

Ando adelaide.

Ando adelaide.

The leather was sublime.

Lädret var fantastiskt..

Nayuta Takahashi kommer från Kanagawa-regionen sydväst om Tokyo och har arbetat som outworker för flera märken i flera år. Han driver också sitt eget märke, där han nyligen utvecklade en ny uppsättning samples och mönster som alla har en mycket speciell egenskap som han kallar ”interwoven brogueing”.
– Det är en teknik som jag har hämtat från papperskonst och sammanfogat med den klassiska brogueing på skor, säger Nayuta Takahashi.
Här är de två läderbitarna sammanflätade på olika sätt, kombinerat med broguehål och/eller piping, bästa sättet att förstå det är att titta på bilderna. I skovärlden är det verkligen något unikt, och jag förväntar mig att det kommer att kopieras en massa under de kommande åren, vilket brukar vara fallet när något sådant här dyker upp.

Kan se ut som en vanlig quarter brogue vid en snabb titt, men titta närmare...

Kan se ut som en vanlig quarter brogue vid en snabb titt, men titta närmare…

…du kommer att se att denna brogueing är mycket karakteristisk.

Olika varianter av den sammanvävda brogueing.

Olika varianter av den sammanvävda brogueing visas pedagogiskt.

En annan sko från T. Nayuta.

Ännu en sko från T. Nayuta.

Looks lovely.

Mycket vackert.

Nayuta har också ett projekt tillsammans med en annan fantastisk japansk maker, Kiyo Uda, som inte minst är känd för sin utmärkta finish. De gick på en bespokeskomakerskola tillsammans och har varit vänner sedan dess. De ville göra något tillsammans och det slutade med att de tog inspiration från ett traditionellt brittiskt tyg när de utvecklade sitt gemensamma varumärke Tweed & Mouth.
– Våra prover använder färgerna från ett grönt jakttweed-tyg, där vi har fem olika modeller som folk kan beställa, säger Kiyo Uda.

Det tyg som ligger till grund för proverna av Tweed & Mouth.

Det tyg som ligger till grund för samplesen av Tweed & Mouth.

Den här Tweed & Mouth-skon är för mig så vacker på alla möjliga sätt.

Den här Tweed & Mouth-skon är så vacker på alla möjliga sätt.

Fine, fine make.

Fin, fin making.

Fine, fine details.

Orange piping.

Fina, fina detaljer.

Fin sula.

De fem modellerna är varianter av olika klassiker, som en punched cap toe oxford, wholecut, full brogue etc. på två olika läster, en klassisk rund tå och en mjuk fyrkantig. Med ett begränsat urval att välja mellan kan de hålla prislappen på en riktigt bra nivå. Skorna tillverkas enligt samma standard som de två tillverkarnas bespokeskor, Tweed & Mouth MTO kostar 14 000 kr (200 000 yen) och MTM med ändringar av läktare kostar 18 000 kr (260 000 yen), inklusive lästade skoblock.

Derby sko.

Derbysko.

Close-up.

Close-up. Ren med en snygg liten kant på toppen av blind welt-midjan.

Ken Hishinuma är från Yokohoma söder om Tokyo. Han arbetade tidigare som arkitekt, men bytte väg till skomakeri. Han är utbildad vid Ishihara Shoemaking School i Asakusa och har nu tillverkat skor i tre år. Han driver sitt eget varumärke Khish the Work som erbjuder bespokeskor och snart MTO, där han gör allt själv, inklusive skoblocken, och han driver också en populär Youtube-kanal som heter Crazy about Shoes. Stilen är en typ av traditionell men relativt lekfull japansk, där han blandar mer dressade skor och robusta saker med Norwegian-konstruktion och liknande.

Black wholecut.

Svart wholecut.

Sole with a slight ridge.

Sula med fiddle back ridge..

Ett av samplen som visades på utställningen var en mycket cool, tung derbysko tillverkad i ett exklusivt björnskinn. Karaktären hos den naturliga narven är en slags blandning mellan vildsvins- och hjortskinn. Ken Hishinuma om lädret:
– Det garvas av ett japanskt garveri i Himeji och är väldigt dyrt. Kostar ungefär dubbelt så mycket som vanligt, fint kalvskinn. Jag tycker om att hitta något speciellt, antingen i materialet eller i sättet som skorna är tillverkade.
Priset för hans bespokeskor börjar på 25 000 kr (363 000 yen).

Skon i björnskinn, bra grejer

Skon i björnskinn, bra grejer.

Norwegian stitching.

Norwegian-konstruktion.

Under två veckor visades de 16 skorna från åtta olika bespokeskomakare ut för den medvetna publik som surfar runt i området på jakt efter fina möbler och andra exklusiva designprodukter, och förhoppningsvis fick några som aldrig tänkt på att beställa bespokeskor upp ögonen efter att ha besökt Gallery Quadros utställning. Det är glädjande nog tänkt att detta ska bli ett årligt evenemang.

Dmitri Gomez, baserad i Paris, har tillverkat denna balmoralstövel.

Dmitri Gomez, baserad i Paris, har tillverkat denna balmoralstövel.

And this sleek derby.a

Och den här eleganta derbyn.

Very French.

Dekorativ stansning.

Minezo Sports Shoes gör riktigt häftiga, gammaldags sportskor. De är definitivt snyggare än vad de flesta idrottare har på sig idag.

Minezo Sports Shoes tillverkar riktigt coola sportskor från den gamla skolan. De är definitivt snyggare än vad de flesta idrottare har idag.

Hål hela vägen igenom.

Hål hela vägen igenom.

En speciell look förvisso. I princip de enda bowlingskor som fortfarande har detta kvar idag.

En speciell look. I princip bara bowlingskor som fortfarande har detta kvar idag.

Rubber topy's.

Rubber topy.

Closeely trimmed edge.

Closeely trimmed edge.

Norman Vilalta's wholecut with covered heel.

Norman Vilalta’s wholecut with covered heel.

Jodphur med flera sammanflätade band.

Jodphur med flera sammanflätade band.

Den här skon är tillverkad av Kenjiro Kawashima, tredje plats i årets världsmästerskap, som gör skräddarsydda skorna åt Norman Vilalta.

Den här skon är tillverkad av Kenjiro Kawashima, tredje plats i årets världsmästerskap, som gör skräddarsydda skorna åt Norman Vilalta.

Måste visa den här fantastiska pallen, tillverkad av trä för att se ut som textil, med mjuka fjädrar som gör att den nästan känns som en vanlig dämpad textilpall när man sitter på den. Tillverkad av en japansk träkonstnär.

Måste visa denna fantastiska pall, gjord av trä som ser ut som textil, med mjuka fjädrar som gör att den nästan känns som en vanlig dämpad textilpall när man sitter på den. Tillverkad av en japansk träkonstnär.