Atelier du Tranchet stänger

Den välrenommerade franska bespokeskomakaren Atelier du Tranchet – som drivs av Christophe Corthay och Christophe Algans – stängde sina dörrar för gott i går. Efter ett par tuffa år beslutade det mycket kreativa märket att lägga ner verksamheten, vilket möttes med sorg av många i branschen.

 

I går var det Saint Crispin’s day, högtid för bröderna Crispin och Crispinian, de kristna skyddshelgonen för skomakare, garvare och läderarbetare. Normalt sett är det en dag för att fira skotillverkning i alla dess former. Därför var det extra smärtsamt att se Instagram-inlägget från den legendariske bespokeskomakaren Christophe Corthay, där han meddelade att Atelier du Tranchet stänger. Projektet med märket Tranchet Vif som han drev tillsammans med bespokeskomakaren Christophe ”Toulouz” Algans och deras affärspartner Phillippe de Paillette.

Teamet från Atelier du Tranchet, från vänster: Sebastian Algans, Phillippe de Paillette och Christophe Corthay.

Teamet från Atelier du Tranchet, från vänster: Christophe Algans, Phillippe de Paillette och Christophe Corthay.

Jag skrev min första artikel om Atelier du Tranchet redan 2016 efter att de nyligen startat, ett par år efter att Christophe lämnat varumärket Corthay där han hade arbetat tillsammans med sin bror Pierre. Jag besökte deras verkstad i Paris för några år sedan, det är en av de mest kreativa platser jag någonsin varit på, allt från de lekfulla mästerligt tillverkade skorna och visningsläster i alla möjliga material, till interiören med läderkonstverk som täcker väggarna och till och med arbetsbänkarna som är skräddarsydda konstverk. Oavsett vad man tycker om stilen på deras skor uppskattar i princip alla hantverket och kreativiteten. Det faktum att både Christophe Corthay och Christophe Algans har flera topplaceringar i VM i skotillverkning, med Christophes silvermedalj 2019 som toppnotering så här långt, säger också en hel del om deras färdigheter som skomakare.

Christophe Corthays tävlingsbidrag i VM 2019, vilket resulterade i en andraplats.

Christophe Corthays tävlingsbidrag i VM 2019, vilket resulterade i en andraplats.

Verkstaden Atelier du Tranchet har inte bara rymt skor, utan även en hel del andra konstnärliga saker, eftersom dessa varar i olika material.

Verkstaden Atelier du Tranchet har inte bara rymt skor, utan även en hel del andra konstnärliga saker, som dessa läster i olika material.

Not your ordinary workbench.

Inte en vanlig arbetsbänk.

Art made of loads of layers of leather.

Konst gjort av många tunna lager läder.

Jag har varit i kontakt med Christophe Corthay, som förklarar att det är en kombination av pandemin, kriget i Ukraina och konsekvenserna av detta, samt lite otur som gjort att de tagit beslutet att stänga. I Instagram-inlägget där han meddelade detta uttryckte många kunder samt kända bespokeskomakare som Philippe Atienza, Jean-Michel Casalonga från Berluti och Eric Devos sin sorg över nyheten, sin uppskattning av deras arbete men också spänning att se vad Christophe kommer att göra härnäst. Varken han eller ”Toulouz” har några fastställda planer för framtiden, men jag hoppas och tror verkligen att vi kommer att få se många fler fantastiska skor från dessa händer.

Lyssna på ett podcastavsnitt där Christophe Corthay talar om skor och konst här.

Skorna från Atelier du Tranchet skulle kunna se väldigt annorlunda ut.

Skorna från Atelier du Tranchet såg ofta väldigt annorlunda ut.

Atelier du Tranchet / Tranchet Vif has been an important player in popularising the horseshoe heel again.

Atelier du Tranchet / Tranchet Vif har varit en viktig spelare i att popularisera hästskoklacken igen.