Att använda en gammal avlagd strumpbyxa från flickvännen/sambon/frun till att putsa upp den sista glansen på skorna efter att de fått sig en omgång med skokräm och polish är en erkänd och beprövad metod. Vad som inte är lika känt är att nylonstrumpan är ett lysande redskap för att återställa glansen och få bort mindre märken innan användningarna mellan putsomgångarna.

 

Den här artikeln publicerades första gången 2012, här en uppdaterad version.

Gör det till rutin att när du plockar fram skorna så går du snabbt över dem en omgång med nylonstrumpan och gnuggar tillbaka glansen som falnat under senaste användningen. Har du bara grundat ordentligt när du putsade skorna så kommer du att kunna få tillbaka fin glans för flera användningar utan kräm på detta sätt. Nylonstrumpan kan också gnugga bort mindre fläckar och märken utan problem, den värme som skapas när du gnuggar snabbt med nylontrasan gör att vaxerna runt och i området med märken smälter ihop igen och om inte blir helt återställt i alla lägen så nästan alltid betydligt bättre.

När man ansträngt sig för att få till en sån här glans är det trist när mycket av den  försvunnit efter att de promenerats i en hel dag. Men, ett par snabba gnuggvändor med en nylonstrumpa så är mycket av den tillbaka, och de är redo för ännu en dags glänsande.

Nylonstrumpan träs över hela handen och man spänner till så den sträcks ut över fingrarna, när de använts ett tag blir det ofta en del noppror som man får försöka undvika.Med ett par snabba gnuggvändor med en nylonstrumpa så får du väck märken och tillbaka glans, och skorna är redo för ännu en dags glänsande.

Jag själv har för vana att alltid ha en nylonstrumpa liggande i min väska, så skuffar jag i tån i något kan jag om jag vill ta bort märket på en gång. Du behöver så klart inte ta din partners (eller dina egna, det är inte bara män som läser Shoegazing) strumpbyxor, utan bara gå och köpa ett par för ändamålet. Bäst för ändamålet är knähöga nylonstrumpor, relativt tjocka (60 den och uppåt helst) och ”semi shine” eller ”ultra shine”.