Event VM i skotillverkning Isetan Men's

Den här veckan visas de tre bästa skorna från VM i skotillverkning 2022 på varuhuset Isetan Men’s i Tokyo, och för att inleda det hela hölls ett samtal med media och utvalda kunder med mig och de tre bespokeskomakarna som presenterade både sina tävlingsskor och visade upp en del av sina vanliga skor. Här är några bilder från eventet, med fokus på skorna som visades.

 

För dem som inte vet, Isetan Men’s är det specialiserade herrvaruhuset hos Japans största lyxbutikskonglomerat Isetan Mitsukoshi. Deras skoavdelning är legendarisk och har under lång tid haft det största urvalet av kvalitetsskor som man kan hitta någonstans, från billiga durksydda modeller runt tusenlappen hela vägen upp till bespokeskor från några noggrant utvalda japanska tillverkare.

Detta är ett av stoppen för världsturnén för de tre bästa skorna i VM i skotillverkning, plus patinavinnaren. Tidigare har de visats under det stora evenemanget Isetan Shoe Expo, men i år sammanföll detta med super trunksen i Stockholm och Amsterdam där skorna också skulle visas upp, så därför är de i Tokyo den här veckan. Och här i Tokyo finns också jag själv, och de tre bespokeskomakarna bakom de magnifika skodonen: 1:a plats Wataru Shimamoto, 2:a plats Ken Kataoka och 3:a plats Kenjiro Kawashima. Alla är från Japan, även om Kenjiro bor i Sydkorea.

Vid det avsiktligt lilla eventet var medier som Nikkei (det kommer att bli ett reportage på ett helt uppslag i en kommande helgupplaga) och Last Magazine, några bloggare och influencers samt några utvalda kunder till Isetan Men’s skoavdelning närvarande. Jag pratade lite om tävlingen, men naturligtvis var bespokeskomakarna och deras skor huvudattraktionen. De tre presenterade sina tävlingsskor som efter samtalet noggrant undersöktes av besökarna, och tillverkarna visade också upp några av sina andra arbeten. Nedan lite av alla dessa, det kommer att finnas mer med alla de tre tillverkarna senare i separata reportage här på Shoegazing (jag har besökt 2/3 verkstäder och showrooms under denna resa till Japan).

Från vänster Jesper Ingevaldsson, Ken Kataoka, Wataru Shimamoto och Kenjiro Kawashima.

Från vänster jag Jesper Ingevaldsson, Ken Kataoka, Wataru Shimamoto och Kenjiro Kawashima.

Världsmästaren i skomakeri 2022, Wataru Shimamoto, som driver varumärket Orma Shoemaker.

Världsmästaren i skotillverkning 2022, Wataru Shimamoto, som har märket Orma Shoemaker.

Trunken är byggd av Wataru Shimamo och rymmer ett utvalt sortiment av skor perfekt.

Väskan är byggd av Wataru Shimamo och rymmer ett utvalt sortiment av skor perfekt.

Han tillverkar karismatiska skor.

Han tillverkar karismatiska skor.

Great bottom work.

Fint sularbete.

Plain cap toe oxford i mörkbrun av Ken Kataoka, som har märket Sireoeno Yosui.

Plain cap toe oxford i mörkbrunt av Ken Kataoka, som har märket Sireoeno Yosui. Mycket välgjorda skor.

Black bottom.

Svart undersida.

Neat sole edge.

Nätt sulkant.

Kenjiro Kawashima, som tillverkar skor för Norman Vilalta, håller nu på att starta ett eget varumärke och jag tror att detta var första gången han visade upp prover offentligt.

Kenjiro Kawashima, som gör Norman Vilaltas bespokeskor, håller nu på att starta ett eget märke och jag tror att detta var första gången han visade upp samples offentligt. Vackra saker.

Split toe derby i melerat brunt läder.

Split toe derby i ett vackert vegetabiliskt garvat kalvskinn.

Sulor med en ganska unik finish.

Sulor med en rätt unik finish.

Tävlingsskorna på displayen i varuhuset.

Tävlingsskorna på display i varuhuset.

Om du vill se fler skor från VM i skotillverkning 2022, se den här artikeln. Utlysningen för nästa års tävling kommer att tillkännages i november.