Division Road The Patina Post

Den amerikanska sko- och klädbutiken Division Road presenterade idag sin sjätte omgång av The Patina Post, där de visar hur patina utvecklas på kängor och skor. Den här omgången finns modeller från bland andra Crockett & Jones, Tricker’s och Viberg med, och tillsammans med de tidigare omgångarna utgör de en bra grund för att se hur skor i många olika typer av läder åldras.

 

I workwear-världen är det viktigt hur skodon och särskilt ovanläder åldras, och i allmänhet är det bättre ju mer förändring man kan se. I vissa fall innebär detta att folk mer eller mindre misshandlar sina skor, försummar att ta hand om kängorna eller skorna ordentligt och hoppar över att använda skoblock och liknande, vilket i mina ögon går helt emot vad denna typ av skor faktiskt handlar om – att skydda fötterna så länge som möjligt. Med tiden kommer denna patina att komma ändå, och det är mycket bättre för skorna, för miljön och för plånboken att låta detta komma naturligt utan någon ”artificiell” ansträngning. Med det sagt är jag absolut en person som uppskattar fin naturlig patina och som jag ofta har sagt här på Shoegazing ser skor alltid bäst ut när de är väl använda och välskötta.

Begagnade skor som ser bra ut

Begagnade skor som ser bra ut.

Sko- och klädbutiken Division Road i Virginia, USA, har under ett antal år drivit ett projekt som de kallar The Patina Post. I korthet går det ut på att butikspersonal och kunder bär olika kängor och skor från deras utbud under en tid och dokumenterar hur de åldras. Det görs framför allt med mycket välanimerade videor/gifs där de gör övergångar mellan skorna när de är nya och när de är använda. Ett utmärkt sätt att annonsera den kommande skönhet som deras kunder kan förvänta sig när de köper deras saker (de gör faktiskt också samma grej för utvalda kläder).

Tricker's derby i naturligt vegogödslat läder som åldras vackert.

Tricker’s derby i naturligt veg-garvat läder som åldras vackert.

I den sjätte upplagan av The Patina Post (de gör en varje år ungefär) presenteras skor och kängor från Crockett & Jones, Tricker’s, White’s och Viberg. Det är trevligt att se allt från mer klassiska kalvläder till saker som waxed flesh (i princip vaxad mocka/roughout med ett coolare namn) och Horween’s helt vegetabiliskt garvade läder Natural Dublin efter en del slitage. Du kan hitta denna artikel här på deras hemsida (där man också kan köpa alla skor som presenteras), och på den här sidan kan du kolla in de tidigare Patina Post-upplagorna.

Crockett & Jones Moray boot

Crockett & Jones Moray i ett fint kombinations-garvat europeiskt läder.

White's Logger's i två lädertyper.

Loggers från White’s i två lädertyper.

Viberg servicestövlar i genomgående, som mörknar betydligt.

Viberg service boot i vaxad roughout, som mörknat betydligt.

C&J Grasmere i F. Stead mocka. Alla bilder: Division Road

C&J Grasmere i F. Stead mocka.

Loads of worn stuff.

Massor av använda grejer. Alla bilder: Division Road