Carmina subs

För dem som vill göra ett fynd finns det förutom vanliga reor ett alternativ som på många sätt är mer fördelaktigt, nämligen att köpa subs, där vissa brister gör att skorna inte kan säljas till fullt pris. Spanska Carmina säljer sina andrahandsskor på Ebay till halva ordinarie priset, läs mer här.

 

Alla skotillverkare tillverkar en viss procentandel seconds, skor som av en eller flera anledningar inte kan säljas till fullt pris på grund av något kvalitetsproblem, det är tillverkningsindustrins natur. Det här är skor som fortfarande går att bära, naturligtvis, och när det gäller Goodyear-randsydda skor är värdet fortfarande tillräckligt för att det ska vara värt att sälja dem. Även ur ett hållbarhetsperspektiv skulle det vara galet att bara slänga dessa, och till skillnad från när du köper på vanliga reor, där märkena och återförsäljarna förlorar potentiell inkomst (läs mer om problemen med fler och större reor och hur det skadar kvalitetsskoindustrin i den här artikeln), är det mycket fördelaktigt för skomärkena att få in pengar även för dessa subs. Hur märkena säljer dem varierar mycket, vissa har egna fabriksbutiker, vissa säljer dem i bulk till andra outlet-företag, vissa har med de på sin vanliga rea, vissa säljer dem på marknadsplatser på nätet osv. Ett företag som använder det sistnämnda för att bli av med sina subs är spanska Carmina.

En tillverkare som Carmina som producerar stora mängder varje år kommer oundvikligen att hamna med en ganska stor mängd sekunders. Bilder: En tillverkare som Carmina som producerar stora mängder varje år kommer oundvikligen att få ett ganska stort antal sekunder. Bilder: <a href=

Kontot Shoemaker1866 på Ebay är Carminas eget, som endast säljer subs från den spanska skotillverkaren. För närvarande finns det 130 par tillgängliga. Varierar givetvis mycket på modeller och storlekar, och hur stora kvalitetsfel som finns, men det som är bra är att de visar bilder på allt synligt så man kan relativt enkelt göra en bedömning om man tycker att felet eller felen är problematiska eller inte. I de flesta fall går skor i kalvläder på 2 000 kronor, medan skor i cordovan kostar 3 500 kr, alltså i princip halva ordinarie priset. Kan definitivt vara värt att hålla ett öga på här, nya skor läggs till hela tiden, för att se om något av intresse blir tillgängligt för att fynda.