TLB Mallorca Artista adelaide

Att hur skorna sitter påverkar hur de veckar sig är en allmän kunskap bland skointresserade. Det är dock vanligt att se missuppfattningar där människor förväxlar överdriven veckbildning på grund av passformsproblem med kraftigare veck på grund av lädrets egenskaper eller på grund av sämre läderkvalitet. Här försöker jag förklara skillnaderna.

 

När jag skriver om ämnet veckbildning brukar jag nämna att det har tagits upp i många artiklar genom åren, med två huvudartiklar som förklarar mycket av det, nämligen den här artikeln om hur skor veckar sig, och den här artikeln som förklarar skillnaden mellan läderkvalitet och lädrets egenskaper också i förhållande till hur skorna veckar. Jag kan på ett sätt förstå varför det kan vara förvirrande, eftersom vi som kan skor ofta talar om hur passformen påverkar hur skor veckar sig, men det är kontraproduktivt när det numera är nästan standard, särskilt i sociala medier och på forum, att när någon visar upp skor med kraftiga veck är standardkommentaren, eller svaret, att ”de passar dåligt” (det andra standardsvaret är ”loose grain”, vilket har sina egna missuppfattningar, men det är för en annan artikel).

För att försöka förklara det så enkelt som möjligt är veck på grund av att skorna inte passar perfekt mycket vanliga bland RTW-skor, men de flesta av dessa uppträder vanligen på insidan av skorna där RTW-läster i allmänhet har mer överskottsutrymme för att passa så många fötter som möjligt. Ibland kan man också se att det finns extra luft över vampen, vilket ofta i det långa loppet resulterar i att vampen liksom faller ihop lite och skapar en större sänka över bellen (fotens bredaste del). Även om man har en sko som passar utmärkt över vampen och med lite luft på andra ställen i skon, kommer de ändå att veckas. Ibland mycket, om lädret är av den karaktären och/eller av sämre kvalitet, ibland lite om lädret är av den karaktären och av god kvalitet. Naturligtvis kommer en sko med god passform alltid att ha mindre veck än en sko med dålig passform, om de är av exakt samma läder, men man bör egentligen inte jämföra äpplen med päron här.

Det här är ett par av mina RTW TLB Mallorca Artista, som jag behöver ha i en bred passform för att ge plats åt mina hallux valgus bunkrar. Detta resulterar i överflödigt utrymme över foten, och du kan se det relativt tydligt här när du ser hur skon sjunker in över fotbollen.

Detta är ett par av mina RTW TLB Mallorca Artista, som jag behöver ha i en bred vidd för att ge plats åt mina hallux valgus-stortåknölar. Detta resulterar i överflödigt utrymme över foten, vilket syns relativt tydligt här i hur skon sjunker in över bellen.

Skor på längder som passar lika bra. De här skorna är i Horween's hatch grain, ett läder från ko (som alla Horween's läder utom cordovan, de gör inte kalv) som normalt har mer uttalade veck.

TLB-skor med läster som passar precis likadant. Dessa är i Horween’s hatch grain, ett koläder (som alla Horween’s läder förutom cordovan, de gör inte kalv) som normalt har mer markerade veck.

Om passformen var den viktigaste faktorn för veck, skulle det inte finnas par som dessa med en sko som veckar fint (höger) och en som veckar ganska mycket (vänster).

Om passformen var den viktigaste faktorn för veck, skulle det inte finnas par som dessa med en sko som veckar sig fint (höger) och en som veckar sig ganska mycket (vänster).

Och ett par som tillverkats på exakt samma lister som ovanstående i boxkalv från samma garveri skulle inte se så här annorlunda ut. Här är veckningen mycket fin.

Och ett par som tillverkats på exakt samma läst som ovan i boxkalv från samma garveri skulle inte se så här annorlunda ut. Här är vecken mycket fina. För att vara rättvis så passar den här skon mig dugligt, men långt ifrån perfekt, vilket i princip ingen RTW gör.

Det bästa exemplet för att klargöra ovanstående är att titta på bespoke-skor. Om de har gjorts ordentligt av en bra tillverkare bör det finnas mycket lite överflödigt utrymme någonstans på skon, vilket är en del av en utmärkt personlig passform, de andra är naturligtvis att de inte är för tajta och skapar obehag någonstans, plus att de erbjuder ordentligt stöd. Denna strävan att minimera allt överflödigt material är det som gör att en bespokesko på ett sätt är svårare att få till passformen på än en RTW-sko, eftersom man med den senare mer strävar efter en passform som i huvudsak inte ger obehag än att inte ha något överflödigt utrymme eller ge ordentligt stöd. Men om passformen var den mest framträdande faktorn för hur skor veckar sig skulle bespoke-skor vara praktiskt taget veckfria, vilket uppenbarligen inte är fallet. Och när det gäller bespoke-skor ser man sällan att man använder dåligt läder, så här beror det oftast på lädrets egenskaper om det finns markerade veck. Man bör dock veta att eftersom komfort alltid är den ledande faktorn när man gör bespoke-skor, vilket kan leda till att man behöver områden med mer utrymme till exempel runt knölar, vilket vanligtvis leder till veck som man inte riktigt kan komma undan.

Skräddarsydda Main d'Or-skor som har gjort plats för min hallux valgus-bun, vilket oundvikligen har lett till en grop med veck mellan stortåsleden och hälstyvheten. Bekvämligheten vinner här, som sig bör.

Bespoke Main d’Or-skor som har gjort plats för min hallux valgus-knöl, vilket oundvikligen leder till en grop med veck mellan stortåleden och tåkappan. Bekvämligheten vinner här, som sig bör.

Det här paret från Yohei Fukuda

Ett exempel som jag har använt tidigare, där jag har jämfört mina bespoke-skor från Yohei Fukuda och hur de olika egenskaperna hos lädret (inte kvaliteten) gör att de veckar sig väldigt olika. Här är ett crust-kalvläder med helt vanliga veck.

Här är Fukuda-paret jag fick efter de ovanstående, samma sista, men med mycket tydligare veck på grund av det mycket tunna lädret.

Här är Fukuda-paret jag fick efter de ovanstående, men med mycket tydligare veck på grund av det väldigt tunna lädret. Passformen är densamma, så det är garanterat inte det som ligger bakom, utan bara lädrets egenskaper (även om jag är säker på att om jag skulle lägga upp den senare bilden anonymt i en av de online-communities som handlar om skor skulle jag få många ”experter” som förklarar att de passar mig dåligt (eller att de har loose grain).

Värt att notera här, både för bespoke- och RTW-skor, är att typ av fot påverkar veckbildningen mycket. De som har ”köttigare” fötter kan i allmänhet bära sina skor tajtare, vilket innebär att det blir mindre överflödigt utrymme, ergo mindre veckning. Beniga fötter är vanligtvis mer känsliga och behöver mer utrymme, plus naturligtvis att smalare beniga fötter har mer utskjutande områden, och dessa saker kommer att innebära mer luft inuti skorna vilket resulterar i lite fler områden som kan veckas. Så skor som tillverkas av samma bespokeskomakare av samma material, med lika nöjda kunder som känner att de har riktigt bekväma och välsittande skor, skulle vecka väldigt olika på grund av att de sitter olika. Ingen av dem skulle vara dålig eller fel, inte heller det par som har mer veck. Skor är komplicerade saker.