Midas Bootmaker x Skolyx service boot i pull-up-läder

Vissa tycker att kängor i allmänhet är de mest bekväma skodonen som finns, medan många andra ogillar dem, särskilt för att de skapar obehag runt anklar och underben. För den sistnämnda gruppen av människor finns här en enkel, logisk men ändå relativt ovanligt förekommande lösning för hur man kan göra skaftet på snörkängor bekvämare: hoppa över snörningen av det sista paret snörhål.

 

Själv är jag en av dem som inte är så förtjust i kängor, jag vill att mina anklar ska vara fria. Ändå, särskilt när man bor i Sverige, är kängor en nödvändighet delar av året. Och jag kan förstå varför många älskar att bära kängor, det är lättare att låsa fötterna ordentligt på plats, de är stabilare om man uppskattar det, och skyddar förstås mer av kroppen. En sak som jag dock verkligen inte tål är att kängorna öppning nästan skär in i benet, man känner det när man går men särskilt om man behöver böja sig ner eller liknande. Just detta obehag kan dock lätt lösas.

Zonkey Boot wholecut derby boot med de övre spetshålen oanvända.

Zonkey Boot wholecut derby-känga med de övre snörhålen oanvända.

Genom att skippa att snöra det översta paret snörhål, eller snabbhakar om så är fallet, ger du kängan möjlighet att vara mycket mer flexibel längs öppningen. Istället för att låsa ihop den med snörningen lämnar du utrymme för lädret att följa benets rörelser på ett bättre sätt. Skillnaden är faktiskt riktigt stor, särskilt efter ett tag när denna del av kängorna har böjts och mjukats upp mycket genom användning. Du kan fortfarande snöra kängorna ordentligt fram till den här punkten, så det är inte så att dina fötter kommer att glida runt eller vara lösa i kängorna, vilket kan vara fallet om du försöker lösa samma problemet genom att snöra lösare överlag. Så om du är en av dem som tycker att det är obekvämt med en tajt öppning av kängor, och du inte har provat detta ännu, ta och testa det direkt.

Dessa Midas x Skolyx handgjorda servicestövlar har använts mycket i vinter, på grund av mycket hårt väder här i Sverige.

Dessa Midas x Skolyx handrandsydda service boots har använts mycket i vinter, då vi haft mycket snö även i den del av Sverige där jag bor. När man snörar dem på detta sätt utan att gå hela vägen upp är de mycket bekvämare för mig. Vissa kanske inte är så förtjusta i utseendet när man snörar ett par på det här sättet, men som jag alltid säger, bekvämlighet vinner alltid över utseende.

Dessa Midas x Skolyx handgjorda service boots har använts mycket i vinter, på grund av mycket hårt väder här i Sverige.

Dessa Midas x Skolyx handrandsydda service boots har använts mycket i vinter, då vi haft mycket snö även i den del av Sverige där jag bor. När man snörar dem på detta sätt utan att gå hela vägen upp är de mycket bekvämare för mig. Vissa kanske inte är så förtjusta i utseendet när man snörar ett par på det här sättet, men som jag alltid säger, bekvämlighet vinner alltid över utseende.

Läs mer om hur du drar åt snörningen på kängor så snörena inte går av i den här artikeln, och läs mer om hur du snörar och knyter skor på rätt sätt i den här artikeln.