Atelier Buck handrandsydda kängor.

På Kickstarter har massor av skomärken som presenterar ”handgjorda” skor av olika slag lanserats, där i princip alla i själva verket har varit fabrikstillverkade Goodyear-randsydda eller dyrksydda skor, om ens det. Nu kan man hitta en kampanj med på riktigt helt handgjorda Made to Measure-kängor från det kanadensiska märket Atelier Buck.

 

Nästan varje månad blir jag kontaktad av någon som startat ett nytt skomärke, de senaste åren har det ofta skett genom en Kickstarter-kampanj. Med några få undantag är det inget som jag tycker är intressant, det är oftast ganska billiga grejer även om de presenteras som något fantastiskt packat med busswords som ”autentic”, ”handmade”, ”handcrafted”, ”genuine”, ”disrupting”, ”cutting out middlemen” och så vidare, som alltid är fallet på Kickstarter. Atelier Buck är ganska annorlunda i många avseenden. Mannen bakom är David Parent, som nu är baserad i Kanada men kommer att flytta till Portugal nästa år, och som har en bakgrund inom ortopedibranschen. Under pandemin har han börjat tillverka kängor för hand och kommer nu att introducera det bredare med Kickstarter-kampanjen.

Atelier Bucks kängor är handrandsydda med handsydda sulsömmar.

Atelier Bucks kängor är handrandsydda med handsydda sulsömmar.

Det erbjuds tre modeller, en derby-känga, en monkey boot och en engineer boot. De kommer alla att tillverkas på personliga Made to Measure-läster, där en standardstövel modifieras efter kundens fötter. Kunderna tar själva mått enligt en instruktionsvideo. Ett gäng alternativ finns sedan tillgängliga för kängorna, där läderval inkluderar grejer från till exempel Horween, Maryam och Badalassi. Skorna är pinnade för hand med häl- och tåkappor av äkta läder, de är handrandsydda med handsydda sulsömmar. Det ser ut att vara rejäla grejer på bilderna. Priset är högt men realistiskt med tanke på specifikationerna, de kostar ungefär 10 000 SEK (1 500 CA$), med 1 800 kr (250 CA$) mer för engineer-kängorna. Alla kängorna kommer att tillverkas helt och hållet av David Parent, som går igenom listan över personer som har beställt genom kampanjen, och målet är att etablera hans varumärke på workwear boot-scenen. Det finns även korthållare och plånböcker tillgängliga till lägre priser, om man är intresserad av det.

Många läderalternativ finns.

Många läderalternativ finns.

Det är lite lustigt att kampanjen för dessa kängor som faktiskt är gjorda efter kunders fötter och faktiskt är helt handgjorda är mycket mer nedtonad än de flesta andra skokampanjer jag sett på Kickstarter, som lovar ”allt och lite till”, fyllda med buzzwords och så vidare, men där produkterna ändå är mycket mer basala och enkla i alla avseenden. En anledning till det är naturligtvis eftersom de som kommer att slänga upp slantar för dessa troligen kan sina saker mycket mer än den vanliga Kickstarter-killen, men det är ändå en positiv sak att se i mina ögon.

Ritsläpp karvad från tjocka, ekgarvade bindsulor

Ritsläpp karvad från tjocka, ekgarvade bindsulor. Bilder: Atelier Buck