Efter flera förseningar på grund av pandemin har jag nu äntligen kunnat resa till Freiburg i Tyskland och Patrick Frei’s verkstad, och arbetet med mitt bespoke-par från dem kan nu fortsätta. I den här artikeln kommer vi att följa fitting, ändringar av läste och sen en andra fitting.

 

Den första delen av denna artikelserie, med måttagning och beställningsprocess, finns här.

Så, för dem som lyckats missa det, Patrick Frei anses vara en av de bästa bespoke-skomakarna som finns, som startade sin verksamhet för cirka 13 år sedan och som blev känd bredare efter att ha vunnit VM i skotillverkning 2018. I dag arbetar han tillsammans med den japanske bespokeskomakaren Kazuya Kimura, som anslöt sig till Patricks verkstad för två år sedan. Det som är speciellt är att, bortsett från lästtillverkning som främst Patrick gör, arbetar de båda tillsammans med alla andra delar – design, mönstertillverkning, nåtling av ovanläder, bottning, finish – där det är en blandning av vem som gör vad och de kompletterar varandras arbete ofta. Nu fokuserar Patrick på lästtillverkning och mönstertillverkning, medan Kazuya gör det mesta av nåtlingen av ovanläder och bottningen. De kombinerar på sätt och vis tysk traditionellt skomakeri och Patricks mycket personliga stil med Kazuyas japanska perfektion. Just nu har de också bespokeskomakaren Pierre-Baptiste L’Hospital i verkstaden, som gör sin Les Compagnons des Devoirs-turné (den traditionella franska hantverksutbildningen som bygger på lärlingsår hos olika hantverkare inom sitt gebit). Efter att ha varit hos Anthony Delos på Berluti och sedan hos Masaro i Paris är han nu här i ett år som en del av sin utbildning.

Snyggt vitrinskåp i den kombinerade verkstaden- och showroomet.

Patrick Frei.

Kazuya Kimura.

Pierre-Baptiste L’Hospital.

Verkstaden och showroomet är en riktigt häftig plats. Relativt stortt, eftersom de delar det med sadelmakaren (läs läderhantverkaren) Mathias Steinhauser, som gör fantastiska bespoke och snart MTO-väskor och läderaccessoarer, och med massor av fina gamla maskiner och specialverktyg och saker.

En av arbetsbänkarna.

Det var när jag träffade Patrick i London redan 2019 där beställningsprocessen inleddes och han tog mått (läs artikeln om det här). Planen var att besöka honom och hans verkstad hösten 2020 för fitting(s) och att tillbringa tid i workshopen för att följa tillverkningen. Nåväl, sedan slog pandemin till och här är vi mer än två år senare och jag har äntligen kunnat göra resan. Vad som dock har hänt under denna tid är att efter att jag började springa mycket, sjönk mina fötter ihop en aning, vilket resulterade i att särskilt lilltån kom ut vidare än tidigare. Så jag var ganska säker på att de mått som Patrick hade gjort inte längre var helt korrekta. Och det var verkligen fallet. Fitting-skorna var alldeles för tajta vid lilltån, och även lite för smala vid både inre och yttre tåled. Sedan fanns det en del andra saker att fixa också, så Patrick Frei bestämde direkt att ett andra fitting-par skulle göras.

Fitting-skorna gjordes i samma mönster som den färdiga skon ska vara i, vilket är ett ganska speciellt mönster. Den har fått namnet ”The Ghostford”. Om man bara tar en titt kan det se ut som en vanlig plain cap toe oxford, men det är i själva verket en wholecut, med vad Patrick kallar ”ghost stitching”. Här sitter läderbiten fortfarande ihop längst ner på ena sidan på alla sömmar, och sedan på ett ganska avancerat sätt stoppas lädret in under sig självt, så att det ser ut som om sömmen dyker upp från ingenstans.

De första fitting-skorna. Det kan se ut som en vanlig plain cap toe oxford, men det är det inte.

Yttersula och klack av kork, med rundad midja och utskjutande sulkant, för att efterlikna utseendet på de färdiga skorna så mycket som möjligt, vilket är viktigt när man vill utvärdera designen och lästens form. Fitting-skor utan till exempel en utskjutande sulkant gör det mycket svårare att bedöma detta, tycker jag.

De gamla, ursprungliga måtten.

På fötterna.

Diskussioner.

När han utvärderar passformen, förutom att titta, klämma och känna på skorna, och naturligtvis prata med mig om hur jag upplever saker och ting, skär Patrick också upp skorna på utvalda ställen som ett sista steg. För att få faktiska uppgifter om hur mycket han skulle behöva bredda skorna för att de skulle sitta bra, och inte bara gissa, vilket annars mer eller mindre är fallet när man har för smala skor, skar han diagonala linjer längs skons vamp tills jag kunde säga att trycket försvann. Han tejpade sedan området och mätte hur mycket vidare skorna nu var mellan två markeringar. Ett ganska smart sätt att göra detta, särskilt när det som i det här fallet finns ganska mycket att rätta till .

Först görs en hel del utvärderingar genom att känna och titta.

Märkningar görs både på skorna och på lästerna.

Och anteckningar görs på papper.

2560

Sedan skärs skorna upp på olika ställen för att ytterligare kunna bedöma passformen. Hälområdet är ett ställe där det är mycket svårt att bedöma om det finns utrymme eller inte utan att göra detta.

Diagonala linjer för att få skorna att expandera.

De tejpas efter att en bekväm passform uppnåtts, och sedan mäts skillnaden.

Efter fittingen mätte Patrick mina fötter igen och kunde tydligt se hur de hade förändrats sedan måttagningen för två år sedan. Med de nya uppgifterna från måttagning och fitting går man vidare till att modifiera lästerna. Här lägger man till tjocka läderbitar till lästerna i trä och formar dem sedan till en enhet. Det är en ständig jämförelse med mått och anteckningar från fittingen, som tar lång tid. Särskilt eftersom det inte bara är passformen som måste beaktas, utan också hur lästen ser ut, hur den är balanserad osv.

Dags att modifiera lästerna inför den andra fittingen.

Läderstycken som ska fästas på lästerna splittas.

Limmas på och hamras på plats.

Formas först med kniv och sedan med rasp och fil.

Ständiga jämförelser…

…och kontroller mot måtten.

Efter detta sätts en ny fitting-sko ihop, återigen med ovanläder av skräpläder, men det riktiga mönstret igen eftersom man ändå vill ha mönstret helt riktigt för lästen med ändringar gjorda. De limmas, men man använder en riktig läderbindsula och samma typ av läderhälkappa som i de slutliga skorna, eftersom detta behövs för att kunna utvärdera passformen ordentligt. Slits och klacken är dock bara fastsatt med kork och tåkappan är gjord av celastic.

Nu var den andra fittingen mer som en första provning normalt är, vilket är ganska logiskt med tanke på de problem som nämns ovan. De var fortfarande aning tajta för lilltån, och några andra småsaker som man ville korrigera ytterligare, men nu hade vi ganska bra fitting-skor med normala saker att fixa. Förfarandet med den här fittingen är detsamma, bara att jag bar skorna längre, och eftersom färre saker skulle åtgärdas skar han inte upp dem på samma omfattande sätt som vid den första.

Andra provskorna.

Mycket bättre passform nu, det är bara mindre saker som måste rättas till det sista paret.

Noggrann titt.

Ett väl utfört arbete, nu återstår bara resten.

Nästa artikel kommer att behandla de sista små sista justeringarna av lästrna och sedan, den stora grejen, tillverkningen av det slutliga paret. Detta kommer att bli mycket intressant tror jag, inte minst med den höga nivån på hantverket vi kommer att få se, men också då de använder några riktigt coola gammaldags tekniker, med imponerande resultat, plus användningen av några rätt speciella material. Håll utkik efter detta senare i år.