Då och då ser jag stora missuppfattningar om vattentåligheten hos randsydda skor, som att sydda gummisulor leder till att vatten kommer in i skon eller att lädersulor med stängd kanal är mycket mer vattentåliga än sulor med öppen kanal, och liknande. Detta är fel – här förklarar jag varför.

 

För det första, ja, randsydda skor är i allmänhet relativt vattentåliga, jämfört med vanliga limmade eller durksydda skor. Detta beror på att den utskjutande sulkanten (som också fungerar som en praktisk stötfångare, läs mer om det här i den här artikeln) skyddar mot vatten och att det inte finns några sömmar som kommer in i skon. Av någon anledning cirkulerar dock missuppfattningar om hur olika typer av randsydda skor varierar i hur vattentäta de är. Det finns två vanliga sådana som jag läser och hör regelbundet. Den ena säger att lädersulor med öppen kanal leder till att vatten tränger in i skon genom sömmarna i mycket större utsträckning än lädersulor med stängd kanal. I enlighet med samma teorier ser jag också ofta folk som hävdar att gummisulor som är sydda leder till samma problem, med vatten som kommer in i skon genom sömmen, och samma folk hävdar ofta att det är bättre med gummisulor som bara är limmade på randsydda skor eftersom det är mer vattentåligt.

Kan vatten tränga upp genom sulans sömmar på randsydda skor med gummisulor som denna?

Vad de som sprider dessa missuppfattningar tycks glömma är att sulsömmen på en randsydd sko inte alls går in i skon. Den går genom yttersulan rakt in i randen (plus eventuell mellansulan däremellan, om det är dubbelsula), som också är på utsidan av skon. Eventuellt vatten som sipprar upp genom sömmen (vilket också detta är en lite överdriven grej, eftersom tyngdkraften tenderar att hindra vatten från att röra sig uppåt i en sko, men visst, om man går i blöta förhållanden under en tid kan detta så småningom bli fallet) skulle bara röra sig från undersidan av skon till sidan av skon, vilket givetvis inte påverkar vattenmängden inuti skon.

Lädersulor med öppen kanal, där man ser båda sidorna av sulslmmen varje sida av sulans kant, och som inte kommer i närheten av insidan av skon.

Så nej, på randsydda skor är problemet med att vatten kommer in underifrån mer eller mindre obefintligt, det som är problemet är om det är så blött att vatten hamnar ovanpå randen i området mellan sulkant och ovanläder, här kan vatten sippra in i skon, här finns ingen gravitation som hindrar rörelsen på samma sätt heller. Det är därför som stormrand är bra för att göra randsydda skor mer vattentåliga, eller varför stitchdown- eller Veldtschoen-konstruktioner med utåtvikta ovanläder är mer vattentäta, de förhindrar att vatten tränger in från sidan. Det är därifrån eller helt enkelt genom skons ovanläder som det mesta vattnet tenderar att ta sig in i en sko, inte underifrån.

Det är genom sidorna mellan sulans kant och ovanläder som vatten kan tränga in i skon, vilket en stormrand förhindrar. Här kommer randen upp mot ovandelen och går normalt sett också runt hela skon.