När vi går mot ett år som vi levt i skuggan av en pandemi, blir det allt tydligare att kvalitetsskobranschen är en av tillverkningsindustrierna som lider hårt. Nu, om någonsin, är det tid för oss alla som uppskattar bra skor att göra allt vi kan för att stödja de märken och återförsäljare som vi älskar och göra de köp som kan visa sig vara avgörande för att rädda jobb eller till och med hela företag. Läs om varför de kommande månaderna och vad vi gör nu kommer att vara så viktiga.

 

Covid-19-pandemin har, möjligtvis borträknat ett par sommarmånader där saker och ting var lite mer normala, i stora delar av världen förändrat livet för de flesta under de senaste 10 månaderna. Om man tittar på det ur perspektivet från vad den här bloggen handlar om, har detta inneburit att människor är på kontoret eller i städerna och bär skor i mycket mindre grad än normalt, vilket innebär att vi köper mycket mindre skor än vanligtvis, vilket leder till en ibland massiv minskning av försäljningen för återförsäljare och varumärken, och detta visar i sin tur i låg mängd ordrar till fabrikerna. För att lägga till detta har butiker och fabriker i många länder tvingats stängas helt ändå. Det ekonomiska stödet från myndigheterna varierar mycket, en del får bra stöd och kan använda permitteringar etc, medan andra får hantera saker mer på egen hand. Och det varierar också mycket i vilken grad av finansiell stabilitet skobutiker, fabriker och bespoketillverkare gick in i den här pandemin, och i vilken utsträckning man hade ett stort lager / stor backlog med ordrar, etc.

Det som är klart att i nästan alla fall så var 2020 ett tufft år med många utmaningar för den klassiska skoindustrin. Och det har blivit allt svårare för många nu under hösten och vintern när restriktioner och lockdowns har pågått länge på många ställen, detta efter ett redan utmanande år. Som det är nu nås jag varje vecka med ny information om kämpande skomärken. Fabriker som behöver säga upp personal, bespokeskomakare som behöver ta lån från mynigheter, och så vidare. Ljuset i slutet av tunneln är naturligtvis vaccinerna. Vaccinationsprocesserna rullar ut i större och större utsträckning, och många hoppas att saker redan till sommaren kommer att återgå till ett mer normalt tillstånd i stora delar av världen.

Viktigt att tänka på nu är att de tuffaste utmaningarna för skoindustrin inte ligger bakom den, de ligger framför. Nu går återförsäljarna och tillverkarna in i en övergångsperiod, där de måste gå från typ av viloläge till något mer standar. Permitteringsstöden avslutas, potentiella sänkta hyror återställs till standard, annat ekonomiskt stöd tas gradvis bort och företagen behöver överleva på egen hand. Samtidigt som återförsäljare måste kunna beställa lager för att ha något att sälja, och fabriker måste ha beställningar från sina återförsäljare för att ha skor att göra, och för att kunna göra dessa skor behöver de kunna köpa material och få in personal på stationerna, och så vidare. Bespoketillverkare befinner sig i en liknande situation, de måste snabbt få in nya beställningar och se till att allt material som behövs finns, så att produktionen kan komma tillbaka på rätt spår.

I alla dessa steg för alla dessa delar av skovärlden är aktörerna beroende av skaplig likviditet. Pengar för att kunna köpa material, betala hyror och betala löner. Efter denna långa, tuffa period är likviditeten dålig för många aktörer, både återförsäljare, fabriker och tillverkare. För att få kontanter behöver de nya beställningar. Med nya beställningar kan hjulen inom kvalitetsskoindustrin börja rulla snabbare igen, och en positiv spiral kan börja bygga upp mot hur saker och ting var före pandemin. På samma sätt men tvärtom, om branschen inte får in en hel del nya ordrar, kan spiralen gå nedåt istället, och istället för att bygga upp mot hur det var kan vi se en läskig mängd aktörer i denna bransch försvinna. Jag är säker på att ingen av oss vill det senare.

Därför kan det som vi alla skointresserade gör de kommande sex månaderna eller så vara avgörande. Alla som har möjlighet, stöd din favoritskoaffär, ditt favoritmärke, din favoritbespokeskomakare. Vänta inte till hösten när du vill skaffa det nya paret till när du förväntar dig att börja åka in till kontoret igen, beställ det i vår istället och kanske bara låta det vila på en hylla tills det verkligen behövs. Lägg den där MTO-beställningen eller bespokebeställningen som du har drömt om. Sitt inte bara och vänta på nästa rea – beställ skor idag till fullt pris. För i värsta fall, om du inte gör det kanske du aldrig kommer att få möjligheten – den butiken, märket, bespoketillverkaren kanske inte ens finns kvar till hösten. Och om du inte har möjlighet att göra beställningar, kanske du arbetar i ett företag som också har drabbats hårt och du har förlorat ditt jobb, eller liknande, ja, det finns andra sätt att supporta dina favoriter. Berätta för dina vänner om dem, lyft fram dem i dina sociala medier, ge dem en bra recension för ditt tidigare par på Trustpilot, och så vidare. Och sprid den här artikeln och budskapet bakom det, gör det med hashtaggen #supportyourfavourite i sociala medier. Jag är säker på att vi är så många som önskar att denna bransch ska fortsätta att blomstra, att om vi alla gör vad vi kan för att hjälpa till, kan vi göra underverk tillsammans.