Den japanske bespoke-tillverkaren T. Shirakashi Bootmaker har lanserat sin första linje av handrandsydda Made to Order-modeller, på standardläster tillgängliga beställa online. Skor gjorda till en mycket hög nivå, som sticker ut med sin distinkta casual-känsla.

 

Tokyo-baserade Tetsuya Shirakashi arbetade tidigare som grafisk designer, men blev förälskad i skotillverkning och fullföljde sin dröm att bli bespokeskomakare. Han studerade på skotillverkningsskola hamnade hann i Yohei Fukudas verkstad där han tillbringade flera år i huvudsak med bottning. För några år sedan lämnade han för att starta sitt eget märke, T. Shirakashi Bootmaker, där fokus ligger på boots och skor i en mer avslappnad stil. Mycket välgjorda med stor noggrannhet i detaljarbetet. Han deltog i de första VM:et i skotillverkning, där han hamnade på 11: e plats.

Min favorit av MTO-modellerna som nu introduceras, en semi brogue oxford här i ett härligt mörkbrunt vaxat kalvläder.

Tidigare har T. Shirakashi endast erbjudit bespoke, men nu har han lanserat sina första Made to Order-modeller, efter en längre tids utveckling. Först ut är fyra olika skomodeller, som han kallar ”Urban Country”, countryskor som kan bäras i staden, som han själv beskriver det. Det ä plain toe oxforden Cavalry , Herringbone som är en full brogue oxford, plain cap toe oxforden Flannel, och slutligen en semi brogue oxford som kallas Chevalier. Sample-modellerna är alla gjorda på en läst med fin rund tå i ett riktigt trevligt vaxat kalvskinn och med enkla lädersulor, men man kan naturligtvis välja läder och sultyper etc. Skorna är gjorda med samma material som bespokeskorna, och är handpinnade och handrandsydda, men de har maskinsydda sulsömmar och enklare randfinish (helt handgjorda MTO-versioner verkar vara på väg). Priset för skorna är cirka 18 000 kronor, vilket naturligtvis är dyrt, men du får skor gjorda till en enastående standard.

Rena fina undersidor.

Full brogue. Den runda tåformen är mycket välbalanserad, klassisk och bärbart.

Plain cap toe oxford.

Här sample av helt handgjord MTO som ska introduceras, med vad som ser ut att vara 12 spi handsydd sulsöm.

Lite mer dressad midja på de helt handgjorda. Alla bilder: T. Shirakashi