Ännu ett år har gått, ytterligare 100 artiklar har publiceras på den här bloggen. Ett år som uppenbarligen inte har varit som något vi är vana vid. Här är den årliga bilden från nyårsfirandet tillsammans med en längre sammanfattning än vanligt av året som har gått, och en titt på vad som kommer.

 

År 2020 såg Shoegazing-bloggen sin fjärde större omgörning, med en förnyad startsida och mer av en online-magasingkänsla som också lyfter fram alla hundratals tidigare artiklar jag har gjort på ett bättre sätt. Fortfarande det klassiska bloggflödet som bas men baserat på feedback verkar nya Shoegazing-looken uppskattas. Fortsätter med några mindre uppdateringar och korrigeringar nästa år, särskilt på sidorna som samlar de mest populära artiklarna.
Shoegazing Podcast körde på starkt större delen av året, men nu när jag inte har fler avsnitt inspelade och jag är envist nog med att vilja göra dem alla ansikte mot ansikte i verkligheten med de intervjuade (eftersom jag upplever att saker blir så mycket bättre på det sättet), kommer pausen sannolikt att vara lite längre med den nuvarande coronasituationen, men den kommer definitivt tillbaka!

Något som inte riktigt har varit uppenbart offentligt för er läsare, men som jag har upplevt mer av 2020 än någonsin tidigare, var svårigheterna att driva en blogg och prata i andra fora om olika märken på ett sätt som de själva inte känner är gynnsamt för dem. En hel del ilska har riktats mot mig, i ett par fall med åtminstone en relativt god anledning (ingen är perfekt, absolut inte jag), men i de flesta av dem känner jag att det har varit ganska orättvist. I en värld där märken är vana med  att sprida sina egna hyllande ord kan det vara svårt att försöka driva en helt objektiv utpost där ingen någonsin har kunnat betala för någonting som jag lägger upp, varken på bloggen eller i mina sociala medier, och där jag skriver och säger vad jag anser vara fakta, trots att de i vissa fall inte är gynnsamma för vissa varumärken eller personer. Jag kommer att fortsätta att göra det, om det kommer att leda till mer ilska så må så vara, men åtminstone kan jag hålla mitt huvud högt, vilket är det som betyder något för mig (och lita på mig, det finns mycket mer som kan sägas men som jag av olika skäl bestämmer mig för att aldrig skriva eller prata offentligt om, när du har varit så inblandad i en bransch som jag har varit länge, är det bara naturligt, skulle vara detsamma i alla branscher).

Det faktum att jag arbetar för ett företag som säljer skor (Skolyx, återförsäljare av vårt egna märke, Yanko och TLB Mallorca) används ofta som bränsle för dessa märken för att förkasta det jag har sagt, men jag kan se att alla ni som faktiskt följer Shoegazing inte tvivlar kring min objektivitet och kan se att jag lyfter fram massor av direkta konkurrenter till oss på Skolyx i olika artiklar, jag har konkurrenter som annonserar, jag bjuder in konkurrenter till de stora skoevenemang jag arrangerar och så vidare. Det vore fint att se att istället för ilska skulle dessa varumärken istället ta saker som konstruktiv kritik och förändra de saker jag lyfter fram, göra saker bättre och ordentligare, det skulle verkligen vara något som gynnade alla.
Det märks också motsatsen, så att säga, det faktum att fler och fler märken som jag lyfter fram på bloggen i olika artiklar kontaktar mig efteråt och är mycket förvånade över att jag skriver om dem utan att ens ha varit i kontakt med dem, det är som folk förväntar sig att man idag måste göra något mer än bara göra intressanta saker för att bli omskriven, som att ge bort saker, betala för artiklar eller åtminstone vara på ”content creators” och medier för att bli uppmärksammade.

När det gäller de stora super trunk show-eventen kunde endast premiären av Amsterdam-upplagan i mars äga rum, både London- och Stockholm-versionerna fick skjutas upp till 2021 på grund av corona. Nu hoppas vi verkligen att vi äntligen får samla den klassiska skovärlden i England den 8 maj för London Super Trunk Show och där arrangera finalerna i VM i skotillverkning, skoputsning och skopatina där, och sedan planeras både Stockholm och Amsterdam-upplagorna att äga rum i september. Jag ser också verkligen fram emot att äntligen kunna resa till Tyskland i en vecka med Patrick Frei och Kazuya Kimura för att fortsätta mitt bespoke-projekt med dem, ha fitting och följa tillverkningen av mitt par, och naturligtvis återigen resa till Japan för fler skomöten där. Kanske får jag också en chans att besöka Kina och några av de nya tillverkare som kommer därifrån, vi får se.

Som alltid, ett stort tack till alla som läser och stöder Shoegazing på olika sätt (inte minst de av er som har bestämt sig för att bli Patrons), skulle inte göra allt detta utan er alla!