Igår fick jag mitt tredje par från den mytiska japanska bespokeskomakaren Eiji Murata, alias Main d’Or. Skor gjorda till perfektion, fantastiskt hantverk och finishing. Här massvis med bilder på mästerverken.

 

Eiji Murata, mannen bakom märket Main d’Or, har sin workshop och showroom i Matsudo, väster om centrala Tokyo. Han är en bespokeskomakare som gör allt själv – mönster, läster, ovanläder, bottning, finishing. Inte bara det, han gör också alla delar till absolut högsta standard. Han producerar inte fler än 15-20 par om året, och med relativt lågt pris (300 000 yen) är efterfrågan större än vad han klarar av. Väntetiden är idag cirka tre år för nya kunder, inklusive två fittingskor, men han har slutat ta nya kunder vid flera tillfällen senaste åren för att inte få ännu längre väntetid. Du kan läsa mer om Eiji Murata i det här reportaget, i den här köpguiden och i den här tidigare bildspecialen.

Skorna i fråga, mitt tredje par, är en lite annorlunda wingtip, med mer diskreta rader med hålmönster. Lädret är ett rödbrunt vintage boxkalv från italienska garveriet Ilcea. Redan mitt första par från Eiji Murata hade fin passform, nu med två möjligheter till modifieringar är vi nära perfekt passform, bara mindre saker med hälen och bakom högra stortåknölen kvar i princip. Och som nämnts, de är otroligt välgjorda. Med tanke på hur hög svårighetsgraden är på mycket av det som görs, är det verkligen fantastiskt utfört. När du tittar på bilderna nedan, notera exempelvis den släta kantfinishen, distinkta finishen på ovansidan av randen trots den tajta 16 spi sulsömmen, den perfekta nåtlingen av ovanlädret, och den extra tajta midjan.

Nu, över till närstudien av skorna i bildform: