Det finns många länder i världen som har en ganska stor produktion av kvalitetsskor, men ändå flyger under radarn för de flesta. En av dessa är Indonesien. I den här artikeln går jag igenom ett antal intressanta tillverkare, av vilka en majoritet är handrandsydda, ändå med priser från ungefär 2 000 kronor.

 

Indonesien har den fjärde största befolkningen i världen, över 252 miljoner människor, utspridda på de 13 000 öarna som utgör den demokratiska republiken. Det var under holländskt styre fram till 1940-talet, och det var nederländarna som introducerade tillverkningen av randsydda skor i landet. Centrumet för skobranschen i landet ligger i Cibaduyut-regionen i Bandung, några timmar från huvudstaden Jakarta. Detta var en av de största skotillverkningsregionerna i Asien förr i tiden. Det är mycket mindre idag, men fortfarande finns mycket kunskap inom detta område kvar här, och många yngre människor bygger upp ett erkännande runtom i världen igen för sitt hantverk.

Fortuna Shoes fabrik i Bandun. Bild: PatinaLog

Indonesiska skor erbjuder oerhört mycket för pengarna, vilket är vad de är kända för. En av de största aktörerna när det gäller randsdydda skor är Fortuna Shoes / Jalan Sriwayaja, den förra är det faktiska företagsnamnet, det senare är namnet på gatan som fabriken huserar på, typ ”Sriwayajagatan”, men det är också varumärket de använder för den japanska marknaden (och vissa andra asiatiska numera), där det är mycket populärt och säljs i massor av butiker runt om i landet. Fortuna / Jln Sriwayajas skor är handrandsydda (även om de för den indonesiska marknaden kallar det för Goodyear, eftersom det har en bättre klang där än handrandsydd, vilket kan vara förvirrande), med den mycket konkurrenskraftiga prislappen på 1,800 kronor på den inhemska marknaden, där främst indonesiskt kalvläder används. Sortimentet i Japan använder huvudsakligen europeiska hudar och kostar cirka 2 900 kronor där. Stilen är klassisk, inte så elegant men mer av en casual touch. Vill man från Europa eller USA beställa dem är det bästa alternativet till exempel i den sydkoreanska butiken Unipair eller Global Rakuten.

Fortuna/Jalan Sriwayaja skor.

Jalan split toes.

Den typ av skor som har sett störst framgång för indonesiska varumärken är amerikanska workwear kängor. Det finns ett gäng märken som gör boots som ser fantastiska ut, som har fått ett gott rykte inom denna nisch av kvalitetsskor, en nisch som särskilt i USA är enorm idag (se exempelvis Goodyear welt-forumet på Reddit, som till typ 80% handlar om workwear boots, med massor av aktivitet). Många av dessa märken är bra på att använda den nya digitala världen, med trevliga Instagram-sidor (där vissa bara tar sina beställningar från) och hemsidor. I vissa fall är kommunikationen inte på topp, man kan behöva vara tålamod för att få en beställning, men det anses i allmänhet värt det.

Min favorit är kanske Onderhoud, mycket välgjorda, handrandsydda, handpinnade kängor med klassiska arbetskläder och militär boots, till ett otroligt bra pris, från 2 400 kronor. De använder olika läder, både inhemska och importerade från Europa och USA. Eftersom de har fått en hel del uppmärksamhet nyligen är väntetiden för en beställning relativt lång, du beställer genom att kontakta dem på deras Instagram, ingen webbplats, och allt är MTO.

Fantastisk känga från Onderhoud.

Ordentligt gjord handrandsydd sko. Rätt otroligt att man kan få skor gjorda så här för drygt 2 000 kronor.

Service boot av Onderhoud. Bilder: Onderhoud

Ett annat märke som gör vackra, prisvärda workwear-kängor är märket Txture. De har en av de bästa webbplatserna som jag har sett från något skomärke, med en trevlig shop för RTW-skor, MTO-guide, fantastiska bilder, en bra informativ blogg, etc. Jag som inte är ett stort fan av boots blir väldigt frestasd att beställa många modeller som finns här, det är så bra grejerna ser ut. Och till priser från endast 1 900 SEK, med frakt till Sverige för cirka 350 kronor, är det svårt att inte ta steget. Också värt att nämna, i de flesta lästerna erbjuder de storlekar från EU37 till 48, i tre olika vidder.

Flotta grejer av Txture.

Derby i ruffigt vegetabiliskt garvat läder.

Fin tvåtonskänga. Bilder: Txture

Andra indonesiska bootmakers som är värda att nämna är Sagara Bootmaker, en av de större, som också har en bra hemsida. Börjar på cirka 2 000 kronor. Santalum är ett ganska nytt märke, litet och flexibelt, som du beställer från på deras Instagram. Junkard  fokusear på service boots, de har både RTW-butik och MTO-program och anses vara utmärkta för priset, från cirka 2 200 kronor (även om de för närvarande har rea så att du kan hålla ett par från 1 800 kr). Chevalier har funnits ett tag nu, de var ganska populära bland bootsnördar för ett par år sedan, även om det är lite lugnare nu. Bra priser, bra making, läderkvaliteten kan variera lite, och de gör också ett gäng olika skomodeller.

Sagara kängor i ruffig mocka. Bild (även översta bilden): Sagara Bootmaker

Moc boot modell av Santalum. Bild: Santalum

Junkard punched cap derby-känga. Bild: Junkard

Cool casual oxford av Chevalier. Bild: Chevalier

Vi avslutar den här genomgånge av den indonesiska kvalitetsskor genom att titta på en mer klassisk skotillverkare, som gör riktigt läckra saker. Winson Shoemaker är en liten verksamhet som använder bra europeiska läder och som bådaetillverkar amerikanskinspirerade kängor men nuförtiden rört sig mer och mer mot mer eleganta skor inspirerade av japanska bespokeskomakare, som de kallar Grandeur-linjen. Dessa ser betydligt dyrare ut än de knappa 6 000 kronor de kostar. De har också ett workwear-märke som heter Midas Bootmaker som görs av samma folk, riktigt cleana grejer, priset börjar på under 3 000 kr. Beställ genom att kontakta dem på deras Instagram.

Elegant wholecut av Winson Shoemaker, från deras Grandeur-linje.

Vacker känga.

Midas är workwear-delen av Winson, som gör några riktigt cleana boots.

Smärt och nätt. Bilder: Winson Shoemaker