Det börjar bli en tradition att jag någon gång om året lyfter fram de nyheter som dykt upp på marknaden av kvalitetssneakers. Det är inte Shoegazings fokusområde, men intresset är stort, och när kvaliteten på många av sneakersen höjs och nu allt fler skomakare erbjuder omsulning av de så kallade Margom-sultyperna, så har de en hel del gemensamt med klassiska kvalitetsskor.

 

Läs tidigare reflektion kring kvalitetssneakers här, där jag skriver lite mer om bakgrunden till dagens våg av främst minimalistiska sneakers av bättre kvalitet, och läs förra årets tips om nyheter här. Nedan en genomgång av ett antal nya intressanta släpp inom området.

En lite retroinspirerad sneaker från italienska Velasca, som finns i mängder av olika läderalternativ, utöver dem ovan. Pris drygt 2 000 kronor. Bild: Velasca

En lite retroinspirerad sneaker från italienska Velasca, som finns i flera olika läderalternativ, utöver dessa mörkbruna ovan. Pris drygt 2 000 kronor. Bild: Velasca

På Skolyx har vi precis lanserat en ny kollektion med egna versionen av minimalistisk sneaker, som ligger på konkurrenskraftiga priset 1 095 kronor. En vidareutvecklad modell som har ordentlig padding vid öppning och plös, ordentligt uppbyggd bekväm iläggssula, och helfodrad i kalvläder. Finns i sex olika varianter, som alla synes ovan. Bild: Skolyx

På Skolyx har vi precis lanserat en ny kollektion med egna versionen av minimalistisk sneaker, som ligger på konkurrenskraftiga priset 1 095 kronor. En vidareutvecklad modell som har ordentlig padding vid öppning och plös, ordentligt uppbyggd bekväm iläggssula, och helfodrad i kalvläder. Finns i sex olika varianter, som alla synes ovan. Bild: Skolyx

En riktigt intressant nya aktör är Vekla, som är så nytt att det bara erbjuds pre-order än så länge, med leverans efter sommaren. Skorna görs i Italien med vegetabiliskt garvade läder och riktigt prydligt bygge, ovan version i off-white. Bakom märket ligger belgaren Tom Brone, känd från Sons of Henrey (som jag intervjuade i det här podcastavsnittet). Priset ligger på 2 000 kronor. Bild: Vekla

s

En läcker wholecut-sneaker är senaste släppet från C.QP, modellen Genoa i mockanyansen Sand. Pris 3 300 kr. Bild: C.QP

s

John Lobb Paris har lanserat flera olika sneakersmodeller de senaste åren. Färskaste nyheten är döpt till Foundry, och är inspirerad av klassiska sport-derbys från 20-talet. Gjord med sacchetto-konstruktion (där fodret görs som en strumpa och sys ihop med ovanlädret). Pris bitiga 7 500 kronor. Bild: John Lobb Paris

Sportif.

Sportif. Det kallar Skoaktiebolaget och egna märket Löf & Tung sin uppställning sneakers, där man har flera olika varianter, både med snörning och utan. Dessa slip-on-sneakers med namnet Barbaro Sportif är gjorda i grainlädret Utah calf, kostar knappa tvåtusenlappen. Bild: Skoaktiebolaget

s

Mer brunt grain-läder, modellen Oaxen från svenska märket Myrqvist. Skorna görs i Portugal, och ligger på 2 000 kronor. Bild: Myrqvist