Det är inte varje dag nya märken som tillverkar skor i egen fabrik i brittiska Northampton poppar upp. Newman & Regent gör Goodyear-randsydda RTW/MTO-skor i nedre mellanprissegmentet, och dessutom erbjuder man fabrikstillverkad bespoke för cirka 9 000 kronor.

 

Newman & Regents logotyp står förutom ”Made in England” och ”Boot and Shoemaker” också årtalet 1873, vilket så klart får en skonörd som en själv att höja på ögonbrynen och fundera på hur man kunnat missa det här gamla anrika märket. Det handlar dock om den rätt populära trenden med ”legacy washing”, där spanska Berwick 1707 är en favorit i ämnet, det är inte ett årtal som åsyftas utan datumet 17 juli eller nåt liknande. Här är det dock inte lika överdrivet hopkokat, siffran 1873 syftar på det år den fabrik i Kettering, Northampton, byggdes, där det genom historien huserat diverse olika skomärken. Senaste tiden har den varit plats för Ken Hall, som gör ortopediska skor med Goodyear-randsydd konstruktion. Nu har man valt att bredda verksamheten och också göra mer klassiska skor riktat till en bredare målgrupp, genom att starta systermärket Newman & Regent.

Skor under produktion i Newman & Regent/Ken Halls fabrik i Kettering, Northampton.

Skor under produktion i Newman & Regent/Ken Halls fabrik i Kettering, Northampton.

Inledningsvis är det Made to Order man erbjuder, men framöver är vad jag förstår tanken att lagerhålla modeller och också ha återförsäljare. Skorna är alltså Goodyear-randsydda med 360° rand som löper runt hela skon, de har lite av en blandning av brittiskt och amerikanskt över sig. Inledningsvis är det sex klassiska modeller på traditionellt runda läster som erbjuds – chukka, plain toe derby, plain cap toe oxford, semi brogue oxford, full brogue oxford och penny loafer – i några olika läderval. De kostar cirka 3 700 kronor (£300), leveranstiden är 3-4 veckor (sannolikt längre i nuläget med tanke på corona).

Lädersulor med öppen kanal.

Lädersulor med öppen kanal.

Vad som kanske är allra mest intressant är dock att de erbjuder bespokeskor för cirka 9 000 kronor. Det är samma modell som exempelvis Tricker’s använder, där man gör personliga läster men skorna tillverkas på vanligt sätt med Goodyear-konstruktion i sin fabrik. Här görs då skorna helt i England (Tricker’s syr ovanläder i Asien), i Kettering-fabriken, och man har minst en fitting. Då företagets ordinarie verksamhet är ortopediska skor bör de ha god kunskap för lästtillverkningen, och det här kan vara en fin väg att gå för den som har knepiga fötter men inte har råd med helt handgjorda bespokeskor, med en tripp till Northampton för en beställning när världen är tillbaka till det normala.

Plain toe derby i svart. Bilder: Newman & Regent

Plain toe derby i svart. Bilder: Newman & Regent