Passus är ett nytt högintressant ungerskt märke i premiumsegmentet. Startat av Reszo Kuti, legendarisk tidigare Sales Manager på Vass, erbjuder man helt handgjorda skor som kombinerar östeuropeiskt hantverk med elegantare västeuropeisk design.

 

Vackra skor.

Vackra skor.

Reszo Kuti känner många till, inte minst då Vass varit så pass stort i Sverige med flera super trunk-besök bland annat. Han var Sales Manager under många år på den berömda ungerska tillverkaren, och var den som skötte i princip all kundkontakt med folk runtom i världen. Reszo besitter en stor kunskap om skor, och gick för ett par år sedan vidare till tysk-ungerska Heinrich Dinkelacker där han var fabrikschef, men det jobbet lämnade han i höstas för att satsa på sitt första egna projekt: Passus. Ett projekt som han genomför ihop med Gabor Halmos, ungrare som sedan länge bor i New York, varifrån han driver den stora nätbutiken Sartoriale.com.

Den lilla workshopen man startat ligger i Transylvanien.

Den lilla workshopen man startat ligger i Transylvanien.

I Transylvanien, Rumänien, har man satt upp en egen liten workshop, där Passus tillverkas. Det är mycket småskalig produktion där allt förutom nåtlingen av ovanlädren görs för hand. Standardkonstruktionen är handrandsydd främre del och sedan träpliggad, smal midja, likt exempelvis Saint Crispin’s. Här kommer man också fokusera på en Made to Order-produktion, där man erbjuder ett antal basmodeller och sedan mängder med olika läder, och skorna produceras på 6-8 veckor. Absolut högsta nivån av europeiskt läder ska det vara som används, och med ekgarvade lädersulor från J. Rendenbach, och konstruktionen möjliggör passform som påminner om bespoke med exempelvis ordentligt hålfotsstöd. Priserna börjar på drygt 9 000 kronor. En klart intressant ny aktör, som faktiskt redan är klar för höstens super trunk i Stockholm, så då får ni möjlighet se mer av skorna.

Klassisk svart plain cap toe oxford.

Klassisk svart plain cap toe oxford.

Mindre klassisk blå wholecut.

Mindre klassisk blå wholecut.

Handrandsömnad.

Handrandsömnad.

d

Jag gillar att man, även om inte sulsömmen är jättetät, så gör man den med klassisk stick prick-markering för varje stygn, istället för att rulla ett fudge wheel rätt över alltihop för få det se tajtare ut än vad det är.

Fin full brogue i ljusbrunt.

Fin full brogue i ljusbrunt.

.

Chukka i ljusbrun mocka, där man också ser fina undersidan.