Förra helgen hölls den första Amsterdam Super Trunk Showen. En fantastisk dag med över 300 besökare och skor från hela världen som visades upp, tillsammans med skovård, kläder, klockor och parfymer. Här är en sammanfattning i text och massor av bilder från dagen. Också kort om det faktum att London Super Trunk Showen har skjutits upp till 10 oktober.

 

Mycket folk hela dagen

Det är lite konstigt att det bara är en vecka sedan som vi hade det här eventet, med allt som har hänt med situationen kring coronaviruset de senaste sju dagarna har mycket förändrats. Nu stänger Europa ned, vilket bland annat innebär att vi har skjutit upp London-upplagan av super trunken som planerades för 25 april fram till hösten, nytt datum är 10 oktober. Mer om detta längst ner i artikeln eller här. Här ser vi tillbaka på eventet i lördags i Amsterdam, som trots allt var en riktigt bra dag. Tankar kring coronaviruset var närvarande, så klart, med till exempel uppmaningar till att utställare och besökare inte skaka hand med varandra, med extra noggrann handtvätt osv. Med mer än 300 besökare, trots den potentiella coronaskräcken som troligen gjorde att vissa stannade hemma trots att saker och ting var mer lugna då, klart succébetonat, lokalen kunde inte hantera så mycket fler människor. Och stämningen var utmärkt, människor gillade att träffa varandra och fick chansen att se och prova alla fantastiska skor och annat, och som alltid drog putstävlingen ett stort intresse.

Amsterdam super trunken har Bas van Exter från The Shoecare-Shop som huvudvärd, med mig som medarrangör, liknande att jag ärhuvudvärd för London och Stockholm super trunk-showerna med Justin FitzPatrick som medarrangör i London och fyra vänner som hjälper till med Stockholm-upplagan. Så det mesta av kredden för allt arbete med dagen ska gå till Bas, som hade lagt ned mycket arbete på att styra upp allt och skapa ett härligt event.

Skosnack

Skogodbitar.

Bas van Exter och jag.

När folk kom gick in i loakeln välkomnades de av en skopiutsservice där en anställd på Shoecare-Shop putsade besökarnas skor. Sedan passerade man ett bar/kaffe-område in i utställningshallen. Första bordet innehöll dagens mest spektakulära skor, med de fantastiska bespoke samplesen från världsmästaren i skotillverkning 2018, Patrick Frei och hans nya partner Kazuya Kimura. Kreativitet och hantverk på högsta nivå. Vi på Skolyx visade upp vårt eget prisvärda Goodyear-randsydda sortiment av skor samt TLB Mallorca med främst deras hyllade Artista-sortiment. Det holländska märket Arturo visade upp sina skor med personlig patina.

Mästerverk av Patrick Frei/Kazuya Kimura.

En till.

Skolyx bord.

Sneakers från Skolyx för tusenlappen.

Olika målade skor av Arturo.

Arty.

Premiumskobutiken The Hand var där tillsammans med Edward Green, och besökare kunde se handsömnaden av ovanlädren för deras berömda split-derby Dover göras på plats. Sons of Henrey visade sitt nya budget-randsydda sortiment såväl som en ny italiensk-tillverkad sneakers-linje. Det indiska märket Bridlen visade att riktigt bra och prisvärda grejer tillverkas i landet, med maskinrandsydda skor utan att gemming, sys direkt i tjocka bindsulor. Vi hade också Zwartjes, lokal skobutik med till exempel Magnanni, Santoni och annat.

Galway av Edward Green, där tillsammans med The Hand.

Klassiska modellen Dover i två inte så klassiska make-ups.

Ny linje för ca 2 500 kr av Sons of Henrey.

De nya sneakersen.

Vacker brun plain cap av Bridlen.

Vanliga bindsulor för Goodyear-randsydda skor nedtill, Bridlens bindsulor överst.

Zwartjes bord.

Crockett & Jones loafers.

Shoecare-Shop hade ett bord tillsammans med events huvudpartner Saphir och Dumco (agenten för Benelux-länderna) med massor av fina skovårdsprodukter. Besökare kunde också se accessoarer från Amide Hadelin, måttsytt från New Tailor, klockor från Amsterdam Watch Co., parfymer från YVRA och skjortor från Besnard. Massor av menswear, med andra ord.

Maaassor av skovård.

Skovårdslåda

Amide Hadelin-slipsar..

Hängslen.

New Tailor är ett modernt skräddari i Amsterdam.

Tygprover

Trevliga vintage-klockor från Amsterdam Watch Company.

Läderarmband.

Button down skjorta av Besnard.

Discussing details.

YVRA parfym.

Förutom vanliga parfymer hade man också väldoftande spolarvätska.

På eftermiddagen hade vi de första nederländska mästerskapen i skoputsning, som hölls i samarbete med Saphir. De tre finalisterna var Theo Frijn, Mike Reuvekamp och Jan Quinten Oskam. De hade 20 minuter och lite Saphir-vax för att skapa bästa möjliga glans och imponerande resultat uppnåddes. Efter jurygenomgången utsågs Theo Frijn som vinnare, som arbetar med att renovera folks skor med Shoe Spa Amsterdam.

Vi hade en fantastisk dag, och både besökare, utställare och vi arrangörer var alla överens om att Amsterdam Super Trunk Show är här för att stanna!

Nederländska mästerskapen i skoputsning pågår.

Fin glans.

Många följde tävlingen.

Jurygenomgång.

Vinnaren Theo Frijn till höger i bild, till vänster Marc Moura, VD för Saphir.

De tre skorna efteråt, alla fint putsade.

Måttagning.

Dags för dryck.

Marc Moura pratade skovård.

Sista gången som topptrion från VM i skotillverkning 2019 gjorde sitt sista framträdande på den nio månader långa världsturnén.

Stephan Villettes patinavinnare.

Skin stitching av Edward Green.

Verktygen.

GIn & tonic.

Bridlens sula.

Klocksnack.

En sko gjord av Patrick Frei/Kimura, gjord för att se ut som de många decennier gamla bespokesample som finns hos äldre firmor, trots att den är helt nygjord. Bilder av mig och: Jeroen van de Gruiter.

 


 

Info on the move of the London Super Trunk Show from April 25 to October 10:

This week, as you know, the situation around the coronavirus has escalated. We have followed the development closely, it is now a pandemic according to WHO, Italy is in quarantine, and in several countries in Europe governments has stopped larger gatherings of people, this will likely be the case also for UK soon, where already London Book Fair and other large events have been postponed or cancelled, etc. We have also been contacted by a number of the exhibitors and also visitors, who are worried about the situation, some coming from countries that will not allow travelling at all at the moment. 

Due to this, we have decided that the least bad solution is to postpone the event. New date is on Saturday October 10. It’s as long forward in the year as possible, without going into Christmas preps etc, and it’s expected that we will have a much better situation with the coronavirus at that time. 

This also means that we are prolonging the qualifications for the world championships in shoe shining and shoe patina until August 23, more info about that in this post

We understand that this might create troubles for some of you, who have planned coming to the event and need cancelling flights etc, but it’s still the better solution overall. There is a big risk that we would be forced to postpone later anyway, now we have at least decent time in advance to change things.