Klart. Nu är det bara resten kvar.

Dags för första delen i en ny reportageserie som kommer följa tillkomsten av ett par bespokeskor från förra årets världsmästare i skotillverkning, tysken Patrick Frei. I första delen handlar det om måttagning.

 

För en tid sedan fick ni Shoegazing-läsare följa en beställning av ett par bespoke från Gaziano & Girling (alla fem delar finns under rubriken bespoke här), en artikelserie som var uppskattad. Här är planen en liknande serie, där ni i realtid så att säga får följa en beställning av ett par bespokeskor, från måttagning via fitting (eller fittings, beroende på utfall av den första) till tillverkning och slutresultat.

Patrick Freis fantastiska sko som han vann VM med.

Patrick Freis fantastiska sko som han vann VM med.

Patrick Frei var relativt okänd för den stora massan innan han vann VM förra året, trots att han jobbat med skor i drygt 11 år. Han växte upp i Freiburg i sydvästra Tyskland, nära franska och schweiziska gränsen. När han var 18 år hoppade han av skolan för att resa till Spanien och Marocko, där han började uppträda på gatorna som jonglör. Efter att ha återvänt till Tyskland ett tag för att gå klart skolan, åkte Patrick så till Sydamerika där han livnärde sig som performanceartist, cyklade från stad till stad, land till land, och jonglerade på gatorna. I Cochabamba, Bolivien, träffade han en gammal läderhantverkare som gjorde fantastiska traditionella resväskor, där han fick upp intresset för läderhantverket och också stannade en tid för att lära sig lite grunder. Patrick återvände till Tyskland där intresset började riktas mot att göra skor för hand. Han fick en plats som lärling hos en tysk mästare 2005. Där spenderade han 2,5 år, innan han öppnade sin egen workshop i hemstaden Freiburg.

Förmodligen min favoritsko som jag sett från Patrick. Lästformen är fantastisk.

Förmodligen min favoritsko som jag sett från Patrick. Lästformen är fantastisk.

Nätt oxford.

Nätt derby.

Fina klackar.

Fina bakdelar.

Måttagningen äger rum på mitt hotellrum i London dagen innan super trunken där för ett par veckor sedan. Patrick har med sig en väska med alla attiraljer han använder sig av. Jag tycker alltid det är väldigt intressant att se hur olika bespokeskomakare arbetar när de tar mått på fötterna. Exempelvis Daniel Wegan på G&G, Eiji Murata, Yohei Fukuda och Hiro Yanagimachi har alla en relativt omfattande måttagningsprocess, särskilt de två förstnämnda, men Patrick Frei är nästan snäppet värre. Precis som Wegan pratade om så är en hel del av det olika saker han provar för att lära och se om det är något som funkar, men då det krävs rätt mycket empiri för att veta så tar han hellre för mycket mått än riskera missa något.

Patrick Frei i sin karaktäristiska ansiktsbehåring, klämmer och känner på fötterna.

Patrick Frei i sin karaktäristiska ansiktsbehåring, klämmer och känner på fötterna.

Först börjar han med att känna en hel del på fötterna, vilket påminner mer om hur ortopedskomakare arbetar. Han ställer också en hel del frågor om vad jag brukar ha för problem med fötterna och passform, hur skorna används, och så vidare. Vi pratar bland annat om så kallat metatarsalstöd som är en uppbyggnad mitt under foten kan man säga, något som Eiji Murata använder vilket jag gillat med hans skor. Patrick berättar att han gör det om kunden vill och/eller han tror det ska passa, och att han också använder en metod där man bygger upp dem till hälften på lästen, till hälften under fodersockan sedan för att kunna göra justeringar av den om det behövs. En smart detalj.

När han klämt klart är det så dags för själva måttagningen. Jag får först ställa mig på en sorts bläckplatta, en gammal variant som återigen är vanlig inom ortopedisk skomakare, där får fotavtrycket och kan rita av på. Extra nyttigt från denna är att se skillnaden med avtrycket och yttre linjen runt foten, som säger en hel del om hur formen nedtill är. Den avbildning som blir här använder han sedan som botten när han sätter igång med de väldigt många olika varianterna av mått som tas. Det varieras mellan sittande och stående, där jag också ombeds lägga lite olika tryck på foten beroende på vilket mått han är ute efter.

Doningar för måttagning.

Doningar för måttagning.

Den gamla hederliga bläckplattan som används främst av ortopedskomakare. Man drar med rullen täckt med bläck, lägger dit ett papper under övre gummiplattan och ställer sedan foten på och trycker med en sorts penna för göra markeringar.

Den gamla hederliga bläckplattan som används främst av ortopedskomakare. Man drar med rullen täckt med bläck, lägger dit ett papper under övre gummiplattan och ställer sedan foten på och trycker med en sorts penna för göra markeringar.

När foten ställs på plattan skapas fotavrtyck, och här ritas konturerna av.

När foten ställs på plattan skapas fotavrtyck, och här ritas konturerna av.

Fram med måttbandet, för en rad olika mått.

Fram med måttbandet, för en rad olika mått.

Höjden kollas på olika punkter, med hjälp av två tumstocksbitar.

Höjden kollas på olika punkter, med hjälp av två tumstocksbitar.

Han kör också en metod på vissa mått där han drar åt måttbandet ordentligt hårt och sedan släpper sakta, där jag ska säga till när det inte upplevs obehagligt längre. Detta är ett sätt att hitta hur mycket undermått jag bör ha. Som jag skrivit om tidigare så har i princip alla skor som är tajtare än den egentliga omkretsen på foten så att säga, och har du en tjockare, köttigare fot kan du ha mycket undermått, har du en smal benig fot (som jag) är du ofta känsligare och kan inte ha lika mycket undermått.

Allteftersom måttagningen fortskrider inser Patrick Frei mer och mer vilka kluriga fötter jag har. Beniga, känsliga med exempelvis hallux valgus på framför allt höger fot, breda men snabbt inåt mot hålfoten, med mera. Han är med på att det kan bli en utmaning få till passformen riktigt bra för mig, vilket det brukar vara inte minst på första paret.

Ett intressant mått som Patrick tog, som jag inte varit med om tidigare vad jag minns, var att han mätte höjden på insteget där måttbandet här är mot pappret bara som ett valv. För måtten du tar av omkretsen här påverkas inte nödvändigtvis av om du har högt eller lågt insteg, det syns tydligare med detta mått.

Ett intressant mått som Patrick tog, som jag inte varit med om tidigare vad jag minns, var att han mätte höjden på insteget där måttbandet här är mot pappret bara som ett valv. För måtten du tar av omkretsen här påverkas inte nödvändigtvis av om du har högt eller lågt insteg, det syns tydligare med detta mått.

Formen på hälen i profil ritas av.

Formen på hälen i profil ritas av.

Här tas olika mått på hälformen.

Här tas olika mått på hälformen.

Patrick Frei erbjuder tre olika nivåer på bespoke:
1. Fine Shoes börjar på cirka 34 700 SEK (€3 330, alla priser inklusive moms): Mycket hög nivå för bespokeskor med något enklare fittingskor (den här typen motsvarar den vanliga standarden de flesta bespokeskomakare erbjuder).
2. Extra Fine Shoes börjar på 52 100 SEK (€4 995): Ännu finare arbertade än Fine Shoes. Varje detalj är upparbetad till en hög standard. Mycket tätt sulsöm. Klackarna uppbyggda av tunna läderskikt. Skulpturerade tåjärn (om så önskas). Fittingskor som är gjorda på hög nivå. Extra smala midjor. Cirka tio timmar mer arbete på de osynliga inre delarna av skorna för att göra dem ännu hållbarare, etc.
3. Divine Shoes är speciella och väldigt individuella projekt i nivå med skon han vann VM-guldet med. Divine Shoes riktar sig mot samlare eller de som vill gå med rena konstverk på fötterna. Dessa beräknas med timkostnad på 620 SEK/timme (€60) plus materialkostnad och kan ta mellan 200 och 300 timmar.

För ett andra par på samma läster kommer priset att minskas med 6 250 kronor (€595). I skrivande stund äger den första fittingen rum mellan 6 till 8 månader efter det första mötet. De färdiga skorna är klara efter drygt ett år.

Jag har gått på en Extra Fine Shoes-beställning. Modell jag beställer är inte helt bestämt än, mer än att det så klart kommer bli en brun oxford av något slag. Eventuellt gör han två olika varianter av modeller till fittingen, en för varje fot, vi får se lite var det landar. Jag gillar Patrick Freis lekfulla stil, men ändå med foten i traditionell skotradition, och vet vilken hantverksnivå han är kapabel till, så ska bli väldigt kul se färdiga skorna så småningom. Först blir det dock en fitting om kanske ett halvår eller så.

Klart. Nu är det bara resten kvar.

Klart. Nu är det bara resten kvar.