Förutom skovårdsfrågor är de absolut vanligaste frågorna jag får kring inköp för den som precis börjat intressera sig för klassiska kvalitetsskor. Här en konkret guide till hur man kan tänka när man ska bygga upp en skogarderob.

 

Generellt är jag inte så intresserad av, eller särskilt bra på, att ge stiltips av olika slag, därav att det sällan dyker upp sådant här på Shoegazing. Det här lite annorlunda dock, här handlar det ganska mycket om funktion och praktikaliteter, och ett område som jag under mina nio-tio år som skointresserad och i omgångar också som arbetande i branschen haft anledning att fundera en hel del kring. Jag har också tänkt att bli bättre på att skriva inlägg som riktar sig mer till de som nyligen intresserat sig för ämnet, är medveten om att det ofta kan bli väldigt nördigt, även om jag försöker variera ämnen och vara någorlunda lättillgänglig även i de lägen jag går ordentligt på djupet.

Nedan följer en lista på sex par skor, som kommer i rekommenderad inköpsordning. Dessa sex par utgör en utomordentlig basgarderob med klassiska herrskor för de flesta tillfällen (att man har andra skor som sneakers, stövlar, löparskor, sandaler och så vidare vid sidan av är givet). Självklart är det bara en vägledning, beroende på ens egen smak, var man bor, hur man klär sig i övrigt och så vidare, så kan man naturligtvis flytta om i ordningen eller tänka helt eller delvis annorlunda i något eller några fall. Men se det som en bra utgångspunkt att tänka kring. Och jag lovar att med nedanstående skogarderob så har man en riktigt bra bas med kvalitetsskor, där du alltid har två par som du kan varva mellan varje säsong, och en garderob som man kan bygga vidare på sedan. För varje modell listar jag också några bra förslag på Goodyear-randsydda skor i lägre prisnivå, det är också i samtliga fall modeller som erbjuds av många olika tillverkare.

 

1. Mörkbrun plain cap toe oxford

En av oerhört mångsidig sko, kanske den mest mångsidiga du kan äga. Fungerar till allt från mörk kostym (plagget alltså, inte klädkoden) eller flanellbyxor och kavaj, till chinos och linneskjorta eller jeans och pikétröja. Att föredra relativt traditionell lästform med nättare rund tå eller svagt fyrkantig tå, det gör de som mest tidlösa och något som kommer fungera även om 5-10 år. Enkel lädersula är det mest klassiska och även om de kanske får väljas bort när det är riktigt ösregn eller snöslask så fungerar även lädersula även om det är skulle vara lite blött ute, så länge sulan får torka ordentligt innan de används igen. Det finns dock flera varianter med tunna så kallade city-gummisulor, som i princip ser ut exakt som lädersulor, eller så kan man också välja att sätta på en slitsula i gummi Här väljer man en nyans på lädret som är rätt mörk.

En av de mest populära första randsydda skorna är Loake 1880 Aldwych i mörkbrunt. Precis så var det för mig. Dessa är cirka nio år gamla. Som synes går de utmärkt ihop även med jeans.

En av de mest populära första randsydda skorna är Loake 1880 Aldwych i mörkbrunt. Precis så var det för mig. Dessa är cirka nio år gamla. Som synes går de utmärkt ihop även med jeans. Kostar cirka 3 000 kronor.

Crownhill Shoes är ett spanskt märke med prisvärda Goodyear-randsydda skor, med fina ekgarvade lädersulor.

Crownhill Shoes är ett spanskt märke med prisvärda Goodyear-randsydda skor, med fina ekgarvade lädersulor, som ligger på 2 900 SEK.

Plain cap toe oxfprd med tunn city-gummisula från Skolyx, som kostar 1 995 kronor.

Plain cap toe oxfprd med tunn city-gummisula från Skolyx, som kostar 1 995 kronor. Bild: Skolyx

 

 

2. Mellanbrun quarter brogue med gummisula

Det här är en aning mindre formell sko, och här tycker jag då att man absolut ska välja en gummisula, idealt nämnda city-gummisula eller enkel Dainite-sula. Då har man något som man utan problem kan välja när det är sämre väglag att hantera. Quarter brogue innebär att skon har brogue-mönstring antingen längs bara tåkappan (kallas då oftast punched cap toe) eller längs alla skornas delar, men ingen medaljong. Här kan man köra både derby (med öppen snörning) eller oxford (sluten snörning), beroende på vad man gillar bäst. Oxford kan också adelaides gå in som quarter brogue, det är när mönstret löper i en båge kan man säga runt skons snörning. Formaliteten är lite högre på oxfordvarianten, men den lite tunnare sulan gör att båda modellerna används i liknande sammanhang. Mellanbrunt, som hellre får gå mer åt mörkbrunt än ljusbrunt, har fördelen att det passar till nästan alla nyanser på byxor.

Riktigt fin punched cap toe oxford från Carlos Santos, med enkel Dainite-gummisula. Kostar 3 100 kronor. Bild: Skoaktiebolaget

Riktigt fin punched cap toe oxford från Carlos Santos, med enkel Dainite-gummisula. Kostar 3 100 kronor. Bild: Skoaktiebolaget

En lite annorlunda variant av adelaide från svenska Myrqvist, som finns både med lädersula och halv gummisula.

En lite annorlunda variant av adelaide från svenska Myrqvist, som finns både med lädersula och halv gummisula, som ligger på 2 000 SEK. Bild: Myrqvist

Klassisk quarter brogue i varmt mellanbrunt läder från Meermin. Bild: Meermin

Klassisk quarter brogue i varmt mellanbrunt läder från Meermin. Bild: Meermin

 

 

3. Svart plain cap toe oxford

Lite på slentrian brukar den här modellen rekommenderas som första inköpet av klassisk kvalitetssko, då ju den svarta plain cap toe oxforden brukar sägas vara den sko som måste finnas i alla mäns garderob. Det stämmer att i formella sammanhang och klädkoden mörk kostym så bör en sådan användas, men i dagens samhälle så är det ingen som blir utkastad från festen för att de kommer i någon annan svart sko, och det är trots allt så att för en majoritet så kommer de två modellerna ovan att användas väldigt mycket mer än detta par. Även här är en mer klassisk, lite nättare lästform att rekommendera, något som kommer fungera även om ett decennium. Köper du en sko av bra kvalitet och den dessutom då kanske inte används så frekvent kommer den hålla länge. Enkel lädersula eller tunn gummisula. Ett alternativ kan vara en svart wholecut, som har samma formalitetsnivå och kan användas på precis samma sätt.

Svart plain cap toe från svenska märket Morjas, som görs i Spanien, och kostar 1 999 kronor. Bild: Morjas

Svart plain cap toe från svenska märket Morjas, som görs i Spanien, och kostar 1 999 kronor. Bild: Morjas

Klassiskt så det förslår från tyska Shoepassion, priset ligger på 2 500 kronor. Bild: Shoepassion

Klassiskt så det förslår från tyska Shoepassion, priset ligger på 2 500 kronor. Bild: Shoepassion

En svart wholecut är ett alternativ som har samma formalitetsnivå. Här en version från spanska Yanko. Bild: Skolyx

En svart wholecut är ett alternativ som har samma formalitetsnivå. Här en version från spanska Yanko.

 

 

4. Chelsea boot i brun mocka med gummisula

Chelsea boots har under många år nu varit en favorit för oss svenskar, såväl män som kvinnor, och många har ett par, även om de kanske inte köpt ett par finare randsydda. Välj en i brun mocka med en enkel eller dubbel gummisula (dubbel har en mellansula i läder och blir lite grövre) så har man en utmärkt känga för höst, vinter och vår. Som jag skrivit om ofta så fungerar mocka fint även för snöslasket, är den bara bra impregnerad så klarar de ofta salt och annat bättre än vanligt slätpressat läder, även om man kan få tvätta dem lite oftare med en mild lädertvål och vatten. Du har dock lite mindre risk för saltränder och vattenfläckar eller liknande. Här kan man välja lite efter smak vilken sorts lästform man föredrar och om man vill ha en mörkare eller ljusare brun nyans, inget som nämnvärt påverkar användningsområdet, och gillar man inte mocka kan man välja vanligt läder, och ogillar man chelseas är chukka boots relativt likvärdigt alternativ.

Fin version av chelsea i mörkbrun mocka från Mano, som görs i Spanien. Pris 3 500 kronor. Bild: Mano Skoservice

Fin version av chelsea i mörkbrun mocka från Mano, som görs i Spanien. Pris 3 500 kronor. Bild: Mano Skoservice

Mockachelsea från Berwick, som kostar så lite som cirka 2 100 kronor. Bild: A Fine Pair of Shoes

Mockachelsea från Berwick, som kostar så lite som cirka 2 100 kronor. Bild: A Fine Pair of Shoes

Chelsea i lite vaxad mocka från brittiska Cheaney. Bild: Cheaney

Chelsea i lite vaxad mocka från brittiska Cheaney. Bild: Cheaney

 

 

5. Brun full brogue derby i grain-läder med gummisula

Här har vi en mer casual sko, som gärna får ha en dubbel sula och stormrand (när randen har en kant ovantill upp mot ovanlädret för extra skydd mot väta), som funkar fint till sämre väder och mer avslappnade sammanhang. Klär man sig lite formellare på jobbet så är den en utmärkt helgsko. Det präglade grain-lädret gör att den blir lite tåligare och mer lättskött. Du kan ha antingen en vanlig wingtip brogue, eller en longwing där vingen löper hela vägen längs skon bak till hälen. En country brogue, skulle man gärna kalla detta för. Även här som i fallet ovan så kan man variera nyansen lite, utefter vilken färg man har flest byxor i exempelvis, mörkare byxor mörkare brun, och tvärtom, och så klart är inte grainläder ett krav, även vanligt läder funkar.

Longwing derby från Skolyx som jag själv varit med och utvecklat. Goodyear- randsydd på Mallorca med dubbel city-gummisula och salpa/ leather board-hälkappa för 2 200 kronor. Bild: Skolyx

Longwing derby från Skolyx som jag själv varit med och utvecklat. Goodyear- randsydd på Mallorca med dubbel city-gummisula och salpa/
leather board-hälkappa för 2 200 kronor. Bild: Skolyx

En annan longwing från brittiska Herrings egna Private Label-kollektion. Bild Herring Shoes

En annan longwing från brittiska Herrings egna Private Label-kollektion. Bild: Herring Shoes

 

 

6. Pennyloafer i mellanbrun mocka

Här har vi en trevlig sommarsko som gärna får vara med en enkel lädersula, en sko som blir mjuk och skön och andas fint. Kan vara ofodrad, men då slits den snabbare och kanske inte lika bra till vår och höst. Man kan köra durksydd om man vill ha en ännu lättare sko, men även här av hållbarhetsskäl så är randsydd att föredra. Här kan man i princip välja fritt mellan olika lästformer, även om en nättare variant med mandelformad tå eller en lite rundare bulligare version är vanligast och det folk främst förknippar med modellen. Alla fungerar lika bra till samma saker. Mellanbrun mocka som ofta kallas polo suede är kanske allra bästa valet, en varm fin färg som gör sig bra på sommarhalvåret.

Mellanbrun mocka-penny från franska Septieme Larger, nätt och fin. Kostar cirka 2 500 SEK. Bild: Septieme Largeur

Mellanbrun mocka-penny från franska Septieme Larger, nätt och fin. Kostar cirka 2 500 SEK. Bild: Septieme Largeur

Pediwear har nya märket Edward and James i utbudet, Goodyear-randsytt för cirka 2 000 kronor, som gjort denna klassiska penny loafer.

Pediwear har nya märket Edward and James i utbudet, Goodyear-randsytt för cirka 2 000 kronor, som gjort denna klassiska penny loafer. Bild: Pediwear