Inte många har hört talas om det nya schweiziska skovårdsmärket Siegol. Byt ut de tre första bokstäverna och fler känner igen det: Burgol. Siegol är nämligen det nya varumärket av familjen som grundade Burgol på 1930-talet, men som under dramatiska former förlorade rätten till varumärket för ett par år sedan.

 

Jag kommer inte gå in alltför mycket på detaljerna här, och det finns som alltid olika sidor av en berättelse, men nu har jag fått informationen från så många olika av varandra oberoende källor att det inte råder något tvivel om att grunderna stämmer. Först lite historia: Redan 1921 blandades den första burken vax med det recept som idag har Siegols emblem. 1936 startade så Rudolph Järmann från Wichtrach i Schweiz varumärket Burgol. Dennes son Alfred blir snart inblandad i företaget, och genom Alfreds fru Sophie-Marie Eggers familj fick man tillgång till ordentliga tillverkningslokaler i schweiziska Aarwangen. Här breddade man så utbudet och utvecklade företaget Burgol till att bli en aktad om än aldrig jättestor aktör inom skovårdsbranschen.

Burgol, ett välrenommerat namn inom skovård. BIld: Burgol.eu

Burgol, ett välrenommerat namn inom skovård. BIld: Burgol.eu

Familjen som ägde Burgol hade under 2000-talet samaretat med en agent i Tyskland, där märket var relativt stort. Vad som hände var att denne agent registrerade varumärket Burgol i EU och övriga världen, och började helt sonika producera Burgol-produkter på egen hand i bland annat Frankrike. Original-Burgol kunde var nämligen bara registrerat i Schweiz, så bara där familjen som ägde originalfabriken fick sälja under det märket. Så klart ohållbart, och därför tvingades man starta ett nytt märke för att kunna fortsätta sälja sina grejer runt om i världen. En svår situation som man hamnade i, och det är lite ansträngande att höra och läsa de olika förklaringar som ges till att både Burgol och Siegol nu existerar av bland annat återförsäljare.

Mycket trevlig gethårsborste från Siegol.

Mycket trevlig gethårsborste från Siegol.

Därför startades Siegol, som alltså är precis samma produkter som Burgol var tidigare bara under annat namn. De som använde produkterna kommer känna igen såväl burkar som utbud av borstar och annat. Deras grejer håller mycket hög kvalitetsnivå, bland annat är krämen extra bra att använda på crustläder då blandningen innehåller lite mindre vax som annars tenderar att bilda ljusa streck i gångvecken på crustläder. Då det är så nytt är Siegol än så länge ganska svårtillgängligt, finns inte ens en egen hemsida ännu (rättelse efter läsarupplysning, de har nu en egen sajt på Siegol.de. Engelska versionen inte klar än, hela utbudet finns dock här), men bland annat Schweiziska nätbutiken Sancho Store säljer ett brett sortiment. Förhoppningsvis kommer man få igång Siegol fint i framtiden, att det är bra grejer är redan väl konstaterat.

Siegols cylinderformade skokrämsburk. Alla Siegol-bilder: Sancho Store

Siegols cylinderformade skokrämsburk. Alla Siegol-bilder: Sancho Store