Den första världsmästaren i skotillverkning utsågs i helgen, med Patrick Frei från Tyskland som vinnare av titeln framför tvåan Daniel Wegan och trean Phillippe Atienza. Här är en närmare titt på den vinnande skon med några fantastiska bilder, plus ett par bilder av övriga podiumskor.

 

Bilderna är tagna av fotografen Janik Gensheimer Freiburg. Skon som Patrick Frei har gjort är en delikat svart plain cap toe oxford, med en riktig old-school look. De mest slående delarna är kanske först och främst den extremt smala midjan och det magnifika skoblocket (som inte var en del av tävlingen, bör noteras). Men när du fortsätter att titta ser du fler och flerdetaljer, som den tajta sulsömmen, den imponerande klacken byggd med mer än 20 supertunna läderbitar, de nästan perfekta raderna av små spik i botten av hälen, ett foder som också är noggrant arbetat, och så vidare.

Patrick Frei spenderade ca 160 timmar på skon, och att lägga till det är 20 timmar till från honom på skoblocket, plus 20 timmar av en fiolmakare. En enorm insats, och en välförtjänt vinnnare i första världsmästerskapet i skotillverkning, som hade prisceremoni under London Super Trunk Show i lördags.

Det är inte den mest kända skomakaren som vann tävlingen, men Patrick har jobbat med skor i elva år. Han har en ganska annorlunda bakgrund, förut levde han som rundresande street performance-artist där han bland annat åkte kust till kust i USA jonglerandes och uppträdde för människor på gatorna. Sedan för elva år sedan bosatte han sig i Tyskland igen, och gick som lärling hos en skotillverkare. För åtta år sedan startade han sitt eget märke.

Patrick Freis sko kommer tillsammans med den andra placerade skon gjord av svenske Daniel Wegan, som arbetar på Gaziano & Girling, och tredje placerade skon av franske bespokeskomakaren Philippe Atienza, nu åka ut på en världsturné. De kommer att visas upp i följande butiker:
Isetan Men’s, Tokyo
Prologue, Hong Kong
Medallion Shoes, Peking
Unipair, Seoul
Kevin Seah, Singapore
Leffot, New York
Leffot, Chicago
Skoaktiebolaget, Stockholm
Skomaker Dagestad, Oslo
Brogues Shoes, Genève

En detaljerad plan för turnén av världsmästerskapets podiumskor kommer senare.

Du kan läsa mer om tävlingsreglerna mm här, och senare kommer det att bli ett stort inlägg där jag går igenom alla 30 tävlingsskor som skickades in med massor av bilder och text. Du kan se film från prisceremonin i lördags, plus finalen av VM i skoputsning, här. Det kommer också att bli en sammanfattning av London Super Trunk Show här på bloggen senare i veckan.

Lästen är väldigt smal och platt, även om basen är storlek 42 är den inte direkt bärbar för en normal fot.

Tittar du noga på bilden kan du se de många tunna läderlagren som klacken är byggd av.

Mycket att beundra här, som midjan, klackdekorationen och det handgjorda tåjärnet. Patrick Frei fick 5% avdrag av den totala poängen då sulan inte var helt naturellt färgad, han brände midjan och klacken med ett varmt järn, vilket gav en brunare färg än han väntat sig. Han lyckades dock ändå precis knipa förstaplatsen.

Skoblocket som även om det inte ingick i tävlingsdelen förtjänar att visas upp. Det inte bara ser fantastiskt ut, det är också fint konstruerat, där den gängade bakdelen kan vikas upp hela vägen fram för att enkelt kunna tas ut.

Elegans utfört av en fiolmakare. Bilder: Janik Gensheimer Freiburg

Några bilder som jag tagit av de tre topplacerade skorna (som nämnts, mycket mer att komma på dessa och alla andra tävlingsskor):

1:a, Patrick Frei, Tyskland.

1:a, Patrick Frei, Tyskland.

2:a, Daniel Wegan, Sverige/England.

2:a, Daniel Wegan, Sverige/England. En mycket viktorianskt inspirerad sko, med hög klack och den kanske mest imponerande sulsömmen i tävlingen, med 21 SPI (stygn per tum).

3:a, Philippe Atienza, Frankrike.

3:a, Philippe Atienza, Frankrike. En tydligt fransk tolkning med lekfulla sidsömmen och en elegant och läcker läst.