En snabbt framarbetad högglans.

En vanlig sanning är att det krävs mycket tid för att få till en bra spit shine på sina skor. Så behöver det dock inte vara. Här går jag igenom en teknik som gör att du kan få till en ordentlig högglans på 15 minuter.

 

Tid och tålamod, små doser vaxpolish och många, många lager. Det är så de flesta av oss har lärt oss putsa skorna för att få till en ordentlig spit shine. Även här på Shoegazing är det den teknik jag lärt ut. Det är fortfarande den kanske bästa och enklaste tekniken, om än då tidskrävande. Men det finns andra snabbare metoder, och en sådan lärde jag mig i våras av Neus Benavent, butikschef på Gaziano & Girlings Savile Row-butik i London och en av de som målar patina och putsar märkets skor. Jag har sedan fått prova mig fram själv lite för hitta rätt i hur jag ska göra för att det ska fungera bra för mig, men nu kan jag putsa upp en skaplig spegelglans på ett par skor på omkring en kvart utan större problem.

Det ska sägas att det är lättare att misslyckas med den här tekniken, både under själva putsningen och att det kan bli en tendens att putslagret lite lättare spricker. Det är enklare att hitta rätt om du är van vid att putsa högglans med vax, då du får den där känslan för putsarbetet som i regel bara kommer med erfarenhet (och många misstag).

Som de flesta vet så är det lättare jobba upp en glans när skorna redan putsats tidigare, så för att ge en ”rättvis” bild är skorna som jag visar upp här nedan strippade på gammal vax och skokräm med ordentligt gnuggande med renovateur.

Skorna efter att mycket av tidigare kräm och vax tagits bort. Efter detta har jag lagt ett lager skokräm på skorna, som grund för färg och för vård av lädret.

Skorna efter att mycket av tidigare kräm och vax tagits bort. Efter detta har jag lagt ett lager skokräm på skorna, som grund för färg och för vård av lädret.

Efter lagret skokräm är vi då framme vid själva delen för det här inlägget, arbetet med en spit shine. Den här gången använder jag vaxpolish från Saphir Medaille d’Or, men det fungerar precis lika bra med vax från andra bra skovårdsmärken som Collonil, Burgol, Springyard, Boot Black etc. Jag använder också ett putsvatten från Boot Black, det innehåller lite alkohol vilket jag tycker gör det aningens mer lättjobbat, men med vanligt vatten är det ingen nämnvärd skillnad mer än att man kanske kan ta lite mindre än jag gör här. En tunn, fin bomullstrasa är att rekommendera för den här typen av spit shine-putsning, de lite grövre, filtaktiga putsdukarna har en tendens till att göra att lagren grötas ihop.

Det som används. Vaxpolish, vatten, tunnare putsduk, mjukare skoborste (den här har gethår).

Det som används. Vaxpolish, vatten, tunnare putsduk, mjukare skoborste (den här har gethår). Plus en nylontrasa (strumpbyxa) som inte är med på bild.

Jag tar nu ordentligt med vax på trasan, och sedan lägger på ganska mycket vatten (jag doppar fingret i vattnet och duttar på skon i ett par omgångar, se till vattendropparna inte ligger stilla på skon för länge bara då prickar kan bildas). Sedan med mellanhårt tryck och cirkulära rörelser lägger jag på vaxet på tån. Nu kommer ytan bli matt och lite klibbig, men fortsätt arbeta och ta sedan också en omgång till med vatten, lite mindre denna gång, och polera på med cirkulära rörelser tills den matta ytan börjar släppa och bli jämnare och glansigare. Mot slutet av varje omgång har jag rätt lätt tryck, och ibland behövs någon droppe vatten till innan lagret känns uppjobbat. Den här proceduren upprepar jag sedan två gånger innan jag går över resten av skon med polishen (även sul- och klackkant). Över hälkappan som också är hård lägger jag också på två extra lager på samma sätt som med tån.

Så här mycket vax tar jag åt gången nu i början. Rätt ordentligt med andra ord.

Lite svårt illustrera på bild, men det är relativt mycket vax jag tar åt gången nu de första omgångarna.

-

Använd ganska rikligt med vatten för att minska friktionen.

-

Först blir ytan matt och lite kladdig, men med fortsatt jobb och lite mer vatten kommer den jämnas till.

Efter att jag gått över hela skon tar jag sedan två lager till på skon enligt principen ovan, även om jag tar lite mindre vaxpolish åt gången nu. Risken som finns här hela tiden är att du bryter lagren och att det blir kladd av det hela. Det är här den där känslan jag pratar om ovan kommer in, att man vet hur och hur mycket man ska polera för hålla balansen rätt. Väldigt svårt sätta ord på, och dessutom individuellt då alla putsar lite olika, så man måste prova sig fram.

Efter det här tar jag nästa sko och gör samma procedur på dem, så att första skon får vila och vaxet torka in lite. Det tar ungefär fem minuter per sko här om man jobbar på lite snabbt. Sedan på första skon går jag över snabbt med en nylontrasa, innan jag kör ytterligare tre-fyra lager på tåpartiet, där de första är med ordentligt med vax likt de första lagren ovan, de sista lite mindre likt de sistnämnda ovan. Mot slutet av varje lager här är det ännu lättare, snabbare rörelser som används, och glansen ska nu komma fram rätt bra.

...mycket arbete.

Nu ska det börja glänsa på riktigt.

Nu andra vändan när jag bara går på tårna så tar det kanske fem minuter för båda skorna. En kvart sammanlagt med andra ord, när man jobbar snabbt (självklart kan det variera mellan olika skor, en del läder är lättare att putsa än andra). Låt de gärna vila några minuter sedan innan man tar en omgång med nylontrasan igen. Sedan har jag fått till en klart skaplig glans på då främst tåpartiet, en hyfsad spit shine. Vill man ha ännu ordentligare glans, fortsätt med den sista delen i ett par omgångar till, med lite vila emellan.

Närbild.

Slutresultatet.

Och på fötterna.

Och på fötterna.