Det här är ett ämne som jag genom åren ständigt får frågor om: hur stor glipan ska vara på snörningen på oxfordskor. Det finns så klart individuella skillnader, men det finns riktlinjer som jag och många andra är överens om.

 

Oxfordskor är skor med så kallad sluten snörning, där plösen är ditsatt som en separat bit innanför siddelar och vamp. På dessa bildas ett V när snörningen dragits åt, och det är hur stor glipan och om det ska vara en glipa överhuvudtaget som är vad många är osäkra på. Den tumregel som jag brukar rekommendera här är att när skorna är nya bör öppningen överst vara mellan 0,5-1,5 centimeter, även om lite upp eller ner från det kan vara ok. Då riskerar inte snörningen att sluta helt tätt efter att skorna gåtts in och ofta töjt sig lite här, så att du inte kan dra åt skorna ordentligt och de blir lite glapp vid skons öppning. Om det är tvärtom, att glipan är väldigt stor, då betyder det att insteget inte passar dina fötter och risken finns att de kommer att trycka och upplevas tajta här, och inte minst mot slutet av dagen bli obekväma.

Här sluter snörningen i min mening åt för tätt, särskilt om skorna skulle varit nya är det inte att rekommendera att det ser ut så här. Bild: The Shoe Snob Blog

Här sluter snörningen i min mening åt för tätt, särskilt om skorna skulle varit nya är det inte att rekommendera att det ser ut så här. På bilden kan man också se en annan detalj som man ser på många tillverkares skor, att snörhålen är placerade längre och längre ut nedåt. Det är helt enkelt för att tanken egentligen är att det ska vara en liten glipa, och då bildas en rätt rak linje av lika långa snördelar. När snörningen går helt tätt, och nästan mer än så, kan det istället nästan se lite konstigt ut. Bild: The Shoe Snob Blog

Här är det istället en väl stor öppning upptill, och personen som har dessa uppger också mycket riktigt att de inte är helt bekväma över insteget. Bild: StyleForum

Här är det istället en väl stor öppning upptill, och personen som har dessa uppger också mycket riktigt att de inte är helt bekväma över insteget. På denna modell är snörhålen placerade med jämnt avstånd från kanten, vilket gör att glipan accentueras än mer. Bild: StyleForum

Här ett par av mina skor, från Alfred Sargent, som har lite större öppning, men fortfarande helt ok i min mening. När jag kan välja, som med mina Yohei Fukuda på personlig läst på översta bilden, ser jag till att öppningen är kring 0,5 cm när de har gåtts in.

Här ett par av mina skor, från Alfred Sargent, som har lite större öppning, men fortfarande helt ok i min mening. Och som synes blir snörraderna jämna och fina här där snörhålen har placerats så längre ut nedtill, och det nu då är ett gap. När jag kan välja, som med mina Yohei Fukuda på personlig läst på översta bilden, ser jag till att öppningen är kring 0,5 cm när de har gåtts in.

Det handlar med andra ord främst om passformen, det är i mina ögon vad som ska vara vägledande här, även om det också medför att de blir bra rent estetiskt också. En stor glipa som ändå inte upplevs obekväm är i mina ögon helt okej, bekvämligheten ska alltid gå först. Och personligen föredrar jag att alltid ha ett litet V på oxfordskor, även efter att de gåtts in. Dels tycker jag det är snyggare än när det sluter helt tätt, och sedan vet jag att exempelvis kallare vinterdagar så kan fötterna vara betydligt mindre än när de är som störst en varm sommardag, så då är det bra att ha lite flexibilitet åt båda hållen så att de alltid kan dras åt på ett bra sätt.
På ett par derbys, alltså skor med så kallad öppen snörning där delarna som snörhålen sitter på sitter utanpå plösen som är en del av skons vamp, är det här ingenting som det läggs någon större vikt vid, öppningen mellan snördelarna kan vara och är ofta rätt stor utan problem, det är först om de sluter helt tätt som det, helt riktigt, brukar reageras.

Derbys är det lite annorlunda med, där ser det oftast helt korrekt ut så här, med en större glipa längs hela öppningen.

Derbys är det lite annorlunda med, där ser det oftast helt korrekt ut så här, med en större glipa längs hela öppningen.