Nu är de tre finalisterna som gör upp om att bli svensk mästare i skoputsning klara. Vid Shoegazing Super Trunk Show lördag 2 september i Stockholm kommer de ha 20 minuter att putsa upp en sko så vacker som möjligt. Också kort om att Loake inviger sin nya Flagship Store i Stockholm den 24 augusti.

 

För de som lyckats missa det så går årets super trunk av stapeln på Scandic Anglais på Humlegårdsgatan 23 mitt i Stockholm. Utställare i år är Myrqvist som är nätbutiken Herrstils egna Goodyear-randsydda skor. Göteborgsbaserade nätbutiken Skolyx som säljer spanska Yanko, The Sabot (egna linjen, Meccariello, Andrés Sendra och Yohei Fukuda RTW), polska bespokeskomakaren Jan Kielman, och japanske Hiro Yanagimachi  (Hiro kommer sannolikt inte tillbaka till Stockholm nästa år, så kan vara sista chansen på ett tag kunna beställa hans fantastiska skor).
Huvudpartner är svenska skovårdsmärket Springyard. Partners är Berg & Berg som gör prisvärda slips och accessoarer, Carl Friedrik (tidigare Oppermann London) med läderväskor och accessoarer, och så Fred & Matt som har utvecklat en ny modern typ av galosch. Dessa ställer också ut under dagen, med på utställargolvet är också Gaziano & Girling , Sveriges Skomakarmästarförbund och Magic Mike Patina, som målar patinering live.
Under dagen är det också skovårdsworkshop med Dennis Boström från Södermalms Sko & Nyckelservice och öppen frågestund med folk från skobranschen. All info om eventet i det här inlägget, här finns det på Facebook. Det finns fortfarande ett tiotal platser kvar till VIP-öppningen mellan klockan 10-11, där man får möjlighet kolla in utbudet och sno åt sig de par man eftertraktat före alla andra, maila supertrunkvip@gmail.com för att registrera för de sista platserna.

För att kvalificera sig till finalen av SM i skoputsning skulle man skicka in en bild på ett par välputsade skor, som granskas av juryn bestående av mig och medarrangörerna Roland Olsson, Joakim Berggren och Adrien Combier Hogg samt Niclas Andersson, Springyard, och Filip Hallerfelt, Loake. Av de tiotalet bidrag vi fick in i år valde vi sedan våra tre favoriter var (jag den enda som vet vilka som ligger bakom bidragen, för övriga i juryn är de anonymiserade), och de som fick flest röster fick en finalplats. Dessa är årets tre finalister:

Jonathan Petersson. Mycket trevligt putsade ljusbruna Loake 1880 Buckingham, som fått fin patinering med åren och anlagts med en smakfull glans.

Jonathan Petersson. Mycket trevligt putsade ljusbruna Loake 1880 Buckingham, som fått fin patinering med åren och anlagts med en smakfull glans på tåpartiet som sömlöst försvinner längre in mot vampen.

Anders Sundström. Två av tre finalister är gamla kändisar i de här sammanhangen, och inte vilka som helst. Den med gott minne minns att Anders Sundström vann det första svenska mästerskapet i skoputsning för fyra år sedan. Han gör nu comeback i finalen efter att ha skickat in de här fantastiska gamla Johnston & Murphy-paret från 60-talet, som fått en fantastisk fin puts.

Anders Sundström. Två av tre finalister är gamla kändisar i de här sammanhangen, och inte vilka som helst. Den med gott minne minns att Anders Sundström vann det första svenska mästerskapet i skoputsning för tre år sedan. Han gör nu comeback i finalen efter att ha skickat in de här fantastiska gamla Johnston & Murphy-paret från 60-talet, som fått en fantastisk fin puts.

Johan Wennerholm. Ett par vad det ser ut som relativt gamla semi brogues har fått en ordentlig glans över stora delar av skon. Johan Wennerholm vann SM-finalen för tre år sedan, en före detta officer som hade en imponerande frekvens i putsningen och åstadkom ett fenomenalt resultat i finalen då.

Johan Wennerholm. Ett par vad det ser ut som relativt gamla semi brogues har fått en ordentlig glans över stora delar av skorna, och där tåpartien verkligen lyser. Johan Wennerholm vann SM-finalen för två år sedan, en officer som hade en imponerande frekvens i putsningen och åstadkom ett fenomenalt resultat i finalen då.

Klockan 15 den 2 september går finalen av stapeln, som arrangeras i samarbete med Springyard, och där får alltså varje deltagare en Loake Aldwych, nu i färgen Mahogany (Loake har slutat producera Aldwych i tan, därav bytet av färg), en burk Springyard-polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Om deltagarna vill får de ha egen putsduk, annars erbjuder vi vanlig bomullsputsduk. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna, och det vi lärt oss från tidigare år är att duktiga putsare hinner med imponerande mycket på den korta tiden. Vi i juryn kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, om man ska fokusera på få till en fin spit-shine på tåhättan eller jobba med mer jämn glans över hela skon, om man vill få till någon sorts antiqueing, och så vidare. Den som utses till svensk mästare vinner den putsade skon och dess “syskon”, samt ett paket med Springyard-skovårdsprodukter. Besöker ni super trunken så se till att vara med i publiken under finalen, det brukar bli klart underhållande. Vi vill också tacka er som skickade in bidrag men som inte kvalificerade er.

 

 


 

 

Som Shoegazing berättat tidigare öppnar Loake en egen butik på Humlegårdsgatan 4 i Stockholm. Nu är det klart att invigningen blir den 24 augusti klockan 17.00. VD Andrew Loake och försäljningschef Richard Utting kommer vara på plats. I butiken kommer man fokusera på 1880 och nya topplinjen 1880 Export Grade, men också sälja väskor, skovårdsprodukter, bälten och strumpor. Mer info finns här.

Här kommer det hända grejer inom kort.

Här kommer det hända grejer inom kort.