Idag lanserades den nya svenska satsningen The Sabot, en nätbutik med högintressant utbud av skor. Dels egna märket som tillverkas av Antonio Meccariello, dennes Argentum-linje, skor från Andrés Sendra och även japanske Yohei Fukudas RTW-skor.

 

The Sabot är startat av Göteborgsbaserade Erik Gederberg och Olle Boman, som under lång tid arbetat med att förbereda den här lanseringen. Som nämnts innan har jag varit med och stöttat lite i deras arbete, vilket ska sägas för öppenhetens skull. För er som inte läst om dem innan så kommer stommen i deras utbud kommer bestå av skor under eget märke, där man inleder med en linje tillverkad av italienske Antonio Meccariello, som de jobbat nära. Lästerna är egenutvecklade tillsammans med Antonio, och har en mjukt fyrkantig tå och en med mer klassiskt rund tå nu från start. Modellutbudet består främst av klassiska modeller, med några avstickare åt mer vågade håll, alla Goodyear-randsydda. När skorna visades upp publikt för första gången under London Super Trunk Show i maj var många väldigt imponerade över konstruktionsnivån på skorna, där de trots priset på 4 800 SEK i mångt och mycket ser ut som betydligt dyrare premiumskor med exempelvis smala, välvda midjor, stängd sulkanal, relativt tajt skuren klack och på flera modeller fin handmålad finish. Förutom The Sabot-modellerna som finns på sajten nu är ett antal loafers på väg in.

The Sabot-skos undersida.

The Sabot-skos undersida.

Förutom egna linjen har man också från Antonio Meccariello en del från dennes Argentum Dux-serie. Skor gjorda med den så kallade Argentum welted-konstruktionen där randsömmen sys med maskin men direkt i bindsulan (istället för som brukligt för maskinrandsytt i ett kanvasband fastlimmat i bindsulan), och med lite bättre finish och material än The Sabot-skorna. Dessa ligger på 7 500 kronor.
Från spanska Andrés Sendra har man lite lägre prissatta skor, 2 900 SEK går de på, här erbjuder man ett antal basmodeller, samtliga oxfords.

Andrés Sendra plain cap toe oxford.

Andrés Sendra plain cap toe oxford.

Meccariello Argentum-modeller.

Meccariello Argentum-modeller.

Så har man då också den nya RTW-linjen som välkände japanske bespokeskomakaren Yohei Fukuda lanserar efter sommaren. Det är skor på mycket hög nivå, materialet är detsamma som i Fukudas bespokeskor och de görs i nära samarbete med en lite verkstad i stadsdelen Asakusa i Tokyo. Även dessa visades upp på London super trunken, och konsensus bland besökarna var att det tär bland de finaste konfektionsskorna man någonsin sett. Vilket det också bör vara, med tanke på det höga priset på 19 500 kronor, inklusive lästade skoblock.

Yohei Fukuda RTW.

Yohei Fukuda RTW.

Sulan.

Sulan. Bilder: Milad Abedi

En annan lite rolig grej The Sabot tagit fram är en superexklusiv resförvaring för skor, handgjord i Tokyo i fint läder. Priset ligger på 9 600 kronor. För den som redan har allt.
Förutom sin nätbutik och en kommande avdelning i Robin Pettersson Tailors showroom i Victoriapassagen i Göteborg så planerar de att genomföra trunk shows på rätt många håll i världen framöver, för att göra de enklare för fler att se och prova skorna de erbjuder. Första stoppet blir Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm 2 september.

Den exklusiva res

Den exklusiva resförvaringsväskan för skor.

Ljusbrun semi brogues från The Sabots Private Label-linje.

Ljusbrun semi brogues från The Sabots Private Label-linje.