Italienaren Antonio Meccariello är en av de mest ansedda tillverkarna i det anrika skolandet i söder. Nu lanserar han en ny hemsida med nätbutik, där ett begränsat antal skor i RTW-linjen Argentum till ett mycket konkurrenskraftigt pris, sannolikt bland det mest prisvärda du kan få idag.

 

Antonio Meccariello har figuerat en del på bloggen tidigare, bland annat i den här köpguiden, men mycket har hänt under de år som gått sedan den skrevs. Han har lanserat nya topplinjen Aurum vars skor håller en mycket hög nivå, och dessutom då kommit med en ersättare till gamla standardlinjen som kallas Argentum, som finns i ett par olika steg. De här skorna går mer åt Aurum i lästutformning och finish. Det är mindre italienskt än vad Antonio gjorde förr, han har sneglat mer åt Japan och även England och Frankrike, skorna är riktigt eleganta, mer klassiska och med ett lyft i hantverksnivån jämfört med tidigare standardlinjen.

 

Antonio Meccariello i sin verkstad i Neapel.

Antonio Meccariello i sin verkstad i Neapel.

 

Meccariellos nya hemsida har varit på gång ett bra tag, men framför allt på grund av lite strul med att få till en bra betalningslösning har den dröjt. Nu är den dock äntligen uppe. Sidan är ett föredöme i sin klass, snygg och modern med bra bilder, och framför allt massvis med information. Här finns tydlig info om alla hans olika linjer och beställningsförfaranden, genomgångar av tillverkningsmetoder, storleksguide med mera. Klart informativt.

 

En av modellerna i Argentum RTW-linjen.

En av modellerna i Argentum RTW-linjen.

 

Störst hallaballoo lär dock den nya webbshopen innebära. Här kan man köpa flera modeller från hans Argentum RTW för omedelbar leverans, och också göra MTO av samma linje. Utbudet av färdiga skor är dock mycket begränsat, så vill man ha ett par är det läge att slå till direkt innan ens modell och storlek är slut. Argentum RTW och MTO har maskinrandsöm för att hålla nere kostnaden, men till skillnad från i princip alla övriga Goodyear-randydda skor använder han inte så kallad gemming där en kanvasremsa limmas dit i bindsulan och som randen sedan sys fast i. Här skär han med en maskin ut en ritsläpp i riktiga, 4-5 mm tjocka bindsulor som Goodyear-sömmen sedan sys i, vilket betyder att det på flera sätt är mer likt en handrandsydd konstruktion än vanlig Goodyear. Trots det är prisnivån på de färdigproducerade Argentum bara 4 750 SEK (€500), vilket är ett sanslöst bra pris sett till nivån på produkten. Beställer man i annan vidd eller modell som inte finns inne är priset drygt 5 200 kronor (€550) och väntetiden 10-12 månader, även det dock riktigt bra prisnivå.

 

Detaljfinish man inte hittar på många skor i den här prisklassen.

Detaljfinish man inte hittar på många skor i den här prisklassen.

 

När det gäller MTO varierar priserna beroende på modell, läderval etc, men börjar på 6 200 SEK (€650). Ett pedagogiskt beställningsformulär finns där valmöjligheterna är rätt tydliga. Storleksmässigt är de relativt standard i storleken. Det går att betala med alla vanliga kreditkort.
För Argentum Hand welted och Aurum är det fortfarande beställningar via mail som gäller.

De här i mina ögon riktigt bra priserna är dock bara introduktionspriser som gäller september ut, därefter kommer de att höjas en del. Har man haft ögonen på Meccariello är med andra ord nu ett bra läge att slå till.

 

Mycket läcker split toe derby, som ligger lite högre i pris än övriga modeller på grund av de handsydda momenten.

Mycket läcker split toe derby, som ligger lite högre i pris än övriga modeller på grund av de handsydda momenten.

Meccariellos tolkning av  en adelaide.

Meccariellos tolkning av en adelaide.

Mejslad tå.

Mejslad tå.

Vacker sula. Alla bilder: Antonio Meccariello

Vacker sula med välvd midja. Alla bilder: Antonio Meccariello